Следва

Сандра Бълок и нейната "Гравитация" фаворити за наградите БАФТА

Нов сезон на bTV Документите стартира през февруари по bTV

През месец февруари bTV ще започне излъчването на нова поредица документални филми в предаването...

Events преди 10 години

За първи път поредицата включва и филми на външни и чуждестранни автори, носители на престижни международни награди

През месец февруари bTV ще започне излъчването на нова поредица документални филми в предаването „bTV Документите” с продуценти Венелин Петков и Гена Трайкова. Новите проекти ще засегнат интересни, важни и често болезнени теми и знакови събития, свързани с българската история, ключови обществени процеси и съвременната реалност или българският ъгъл в събитие, което се е случило далеч от нас, но касае историята ни и нас самите.

Новият сезон на единственото в ефира предаване за документални филми „bTV Документите” има за цел не просто да разкаже интересни истории, но и да затвърди телевизионната документалистика като жанр в национален ефир.Филмите в новия сезон ще впечатлят зрителите не само с дълбочината на анализите и проучванията, но и с използването на изразни средства, специални ефекти и графичен дизайн, съответстващи на техническото развитие на съвременната телевизия и телевизионна документалистика.

Сред заглавията, които ще направят своята премиера в ефира на „bTV Документите” са поредицата на Иван Георгиев „Македония - последният проект на Коминтерна”, посветена на едно от най-тежките национални предателства в най-новата ни история, филмите на Канна Рачева „Следите на парите”, посветени на банковите обири в България през 20-и век, както и филмът на Гена Трайкова „Излел е Делю Хайдутин”, посветен на епизод в културната ни история, който носи гордост за всеки българин – включването на песента в златните плочи на борда на космическите сонди „Вояджър”. Във филма Гена Трайкова разказва как песента на Валя Балканска прехвърля Желязната завеса и попада в проекта на НАСА в пика на Студената война и космическата надпревара между Изтока и Запада.

За първи път тази година в предаването продуцентите Венелин Петков и Гена Трайкова ще включат и документални филми на външни автори. Направената от тях селекция включва както български, така и чуждестранни заглавия, които са образец на световното документално кино, които са на болезнени теми, пряко касаещи нас българите. Един от първите филми, който ще се излъчи като част от предаването, е носителят на „Оскар” за документално кино от 2011 г. „Inside Job”, който анализира корените на световната финансова криза. Друг световен шедьовър с номинация за „Оскар” от 2010 г. - “Food, Inc.” , показващ кошмарите при производството на някои от най-масовите храни, както и заглавия като „Chevolution” и Freedom's Fury, също ще станат част от поредицата на bTV.

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?