Следва

Добра година? Най-големите модни скандали на 2013-та

Trend Report: Модна граматика - Бъдеще време

Миналото не може да се върне, бъдещето е загадка, единственото, с което разполагаме, е...

All fashion преди 10 години

Миналото не може да се върне, бъдещето е загадка, единственото, с което разполагаме, е настоящето. Много е изписано по темата, включително най-видните умове са разсъждавали над въпроса можем ли да предвидим бъдещето и дали всичко е написано. Че и кой го е написал. Занимавки за хора със свободно време, казваме ние.

Но когато размишленията за бъдещето придобият конкретна материална форма и ако тази форма подозрително много заприлича на мода, ние с две ръце и две мозъчни полукълба се включваме във философския спор. Обичаме научната фантастика, особено тези от нас, които имат интерес и към науката, затова винаги се радваме да видим част от тези паралелни вселени, дори и фиктивни, по улиците.

Би било пресилено да кажем, че това вече се случва и на родна територия, обаче е факт, че е много дълбока инспирация за редица дизайнери, включително и млади. И тъй като тук все пак става дума а наука, макар и фантастично-фантасмагорична, нека си говорим във факти.

Факт първи. Всеки от нас изпитва някакво влечение към незнайните селения извън пределите на малката ни планета, макар че някои го крият, включително и от себе си.

Факт втори. Неизвестното винаги ни е вълнувало, вълнува ни и ще ни вълнува и занапред, затова не е чудно, че копаем в тъмното.

Факт трети. Резултатът не винаги ни харесва, най-малкото, защото не винаги е и естетски.

Факт четвърти. Инспирирани от живота, вселената и всичко останало, много модни професионалисти и аматьори творят в научнофантастичния жанр.

Факт пети. Да говорим открито – в тази категория преобладават младите дизайнери.

Факт шести. За вас подбрахме най-свежите научнофантастични колекции и директно ви каним на космическия кораб, така че забравете за гравитацията в рамките на тази онлайн страница.


Еревос Етер


Еревос Етер

Пилците може и да се броят наесен, но Плеядите се броят пролетта на 2012, когато младият Еревос Етер лансира капсулна колекция с преобладаващо дарк влияние. Облеклата и начинът им на представяне са доста мистични, ако съдим по едва загатнатите тъмни силуети и проблясващите стъклени детайли. Може би са сложени по кантовете на яките и раменете, за да отразят светлината на звездите в безлунна нощ?


Елина Ене


Елина Ене

Говорейки за млади дизайнери, нека погледнем и на север, където румънската студентка Елина Ене създава красиви ежедневни рокли. Интересното около тях? Те са с дигитални принтове на фотографии в стила lightdrawing, който представлява рисуване на фигури с помощта на фенерче при много бавна скорост на снимката. Още по-интереното? Когато към тях се насочи УВ-осветление, те започват да флуорисцират в тъмното.


Лила Сцефалве


Лила Сцефалве


Лила Сцефалве

Младата и доста талантлива унгарка Лила Сцефалве може да се похвали с богато и интересно творчество за скромните си 24 години, като междувременно успява да създаде и няколко sci-fi модела, миксирайки ги с готик инспирации. Подобни съчетания са представени и през 2009г на пролетната седмица на модата в Берлин от дизайнерското дуо Шерер Гонзалез (Scherer Gonzalez). Междувременно на другия край на света, в Южна Корея, Мае Панг комбинира иновативни материали, деконструктивизъм и бляскави повърхности, за да ни представи серия доста иновативни по ненатрапчив начин облекла.


Стефан Роланд


Стефан Роланд

Разбира се, в една концептуална колекция веднага си проличава рафинираният стил на един по-зрял дизайнер. Творци от ранга на французина Стефан Роланд са способни да създадат настроение като на интергалактическа сватба, на която са поканени създателите на Вселената, без много много обяснения. Разглеждайки величествените му модели от колециите haute couture, ни правят впечатление две неща: минимализъм и скулптурност, направо архитектурност на формите.


Стефан Роланд

Един от величествените му модеи дори достига антигравитационната маса от 50 кг, побрани в 45 метра копринено жарсе и метални детайли.


Стефан Роланд

Ненапразно Роланд е чиракувал при Баленсиага още на 20 годишна възраст. Тъй като понятието „съвременна класика” не е способно да характеризира стила на модна къща Stéphane Rolland, трябва да поговорим и за „бъдеща класика”.


Ан Демюлемеестер


Ан Демюлемеестер

Ан Демюлемеестер винаги твори на ниво; нейният стил не може да бъде описан, тъй като не се побира в рамките на традиционното. Той е отражение на нейната личност – неконвенционален, но все пак приложим, деконструктивен и въпреки това доста логичен в подлагането под въпрос на установените ценности.


Ан Демюлемеестер


Ан Демюлемеестер

Дизайнерката черпи вдъхновение от всичко и отвсякъде, а космическите лъчи пречупва най-обозримо в колекцията си за пролет/лято 2013. Дрехите са изчистени, силуетите – вталени, с огромни ръкави, навяващи и асоциации за Изтока. Материалите носят характерния й почерк – шифон и кожа, метал и шушляк, а прическите са леки и все пак право в целта.


Армани

Минималистичният Армани също понякога оправя погледа си към звездите, но не за да пита съдбата какво му е отредила, а за да почерпи вдъхновение и да я създаде сам. И направо да ни завладее с красивите си принтове на галактики, сребристата тафта и свръхелегантните силуети, които го превръщат в моден звездоброец. Брои звездите, които залагат на него. А и има защо.

В крайна сметка модните инспирации на тази тема са необятни като самата Вселена. А и неслучайно – всички искаме да видим нещо, което ни липсва. Но да не забравяме, че то не е там, а тук, на Земята, много по-близо, отколкото си представяме.


Calvin Klein


Calvin Klein


Giorgio Armani


Giorgio Armani


Mae Pang


Mae Pang


Mae Pang


Mae Pang

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 12 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.