Следва

Новите колекции: Lanvin, pre-fall 2014

Кой кой е в модата днес - Costume National

Енио Капасa. Име, широко известно в света на световната модна индустрия и синоним на любовната връзка на...

All fashion преди 10 години

Неизбежно е в един момент да не се запитаме кой седи зад красивите колекции на Costume National. Очаровани сме от стила на модната къща, който съчетава деконструктивизъм, геометрични абстракции и нетрадиционен подход към материята. Колекциите на Costume National следват една и съща естетика, която е сложно и същевременно леко съчетание на минимализъм и модерната японска традиция в конструирането.

Енио Капасa. Име, широко известно в света на световната модна индустрия и синоним на любовната връзка на италианския лукс и японския деконструктивизъм. Дизайнерът, роден през 1960 година в Рим, завършва моден клас в Художествената академия в Брера преди да чиракува при легендарния Йоджи Ямамото. Със сигурност съвместната работа на двамата повлиява изграждането на Капасa не само като дизайнер, но и като личност със стабилни и най-вече лично преживени естетически възгледи. Или както самият той казва: „Вярвам, че моята цел и амбиция винаги са били създаването на стил, на естетически възглед”. И го постига...



Още от дебютната колекция на модната къща става ясно, че за 90-те фигурата на Капасa ще бъде еквивалент на Армани за 80-те. Costume National е създаден през 1986г в Рим, в годините на японската революция в модата. Лейбълът веднага е възприет от широката публика, защото творенията му въздействат като превод на висшата мода на ежедневен език. Спортно-елегантният стил веднъж завинаги поема по собствения си път.


Costume National pre-fall 2013


Costume National пролет-лято 2013



Визуалната хармония на моделите, които са ready-to-wear, е толкова елегантна и същевременно нетрадиционна, силно съвременна, но и футуристична и със sci-fi привкус. Когато видим модел на Costume National, не е трудно да разберем кой го е създал, защото почеркът на Капасa се разпознава далеч. „Императив е да евоюлираме.” И това си личи: с всеки следващ сезон абстрактният импресионизъм в моделите става все по-рафиниран и деликатен.


Costume National пролет-лято 2014



Създаването на модели като колажи от различни части на облеклото се превръща в игра, която всеки любител на модата би играл с удоволствие. Използваните материали демонстрират ловък усет за съчетание на фактури, структури, игра с мат и блясък, с плътно и прозрачно, изучаване на възможните превъплъщения на един и същи материал в дрехата.





Днес се радваме на три линии на марката: Costume National, Costume National Homme, C’N’C. Парфюми като Scent и Intense също бихме носили с удоволствие, защото те носят стила им в чист есенциален вид. Интересни са и екологично ориентираните проекти на Капасa като соларната чанта, създадена през 2008г, която е твърде убедителен аргумент в полза на еко-модата.


Соларната чанта C'N'C


Costume National Homme

Откъде черпи вдъхновение Капасa? От рок-енд-рол движението на 70-те и неговите наследници. От предчувствието за бъдещето, от традиционния шев и същевременно от новите технологии в лазерното изрязване на платовете. От деконструктивизма и сложния, наситен вкус на играта с наслагване и изчистване, както на материал, така и на собствените възгледи. И най-вече, както името на марката подсказва, от предизвикателството да представиш нещо толкова концептуално във вид, подходящ за масовия, „народния” пазар.
 

More All fashion