Следва

Да преговорим - 10 храни, които ще ни помогнат да изглеждаме по-млади

Питай ме, питай ме - Естествена кожа в пералната машина

Зимата е сезонът, в който всяка кожа има нужда от специфични грижи, за да запази красотата си. И точно както...

All About Life преди 10 години

Зимата е сезонът, в който всяка кожа има нужда от специфични грижи, за да запази красотата си. И точно както правилно третираме тази на лицето и шията, кожата, естествената говорим, на любимия чифт ботуши или аксесоари има своите „изисквания” за добър външен вид. 

Така в редакцията ни възникна въпросът, на който в рубриката "Питай ме, питай ме" търсим отговора:
 
Как да почистваме кожените дрехи и аксесоари в домашни условия и кои от тях могат да се третират в пералната машина?

Ето какво трябва да знаем: 

Най-важното, особено при третиране на някои кожени изделия в пералната машина, е с какво може да се рискува и с какво не.
Например:

Обувки – твърдо НЕ.

Чанти – зависи. Ако става въпрос за безформен модел, тип торба – няма проблем. Но ако чантата е с твърди страни, е абсолютно забранено – не знаем как би повлияло изпирането в перална машина и съветваме да почиствате само със спрей (както обувките).

Якета – ДА!

Изделия от естествен косъм – не. Абсолютно забранено е почистването им в домашни условия.Изпирането на кожени дрехи или аксесоари задължително става при температура от +30 градуса (повече не, но по-малко може), с обикновен перилен препарат, белината, разбира се, е строго забранена. Омекотителят ще подобри състоянието на кожата. Когато прането завърши, изнесете дрехата навън, като все пак внимавате със светлината - ако слънцето е силно и парещо, препоръчително е кожата да съхне някъде вътре на непряка слънчева светлина.

Когато кожата е суха, е препоръчително намазването с фин слой по-мазен крем – това ще й позволи да съхрани еластичността и ще предотврати бързото напукване и сухота. Точно както нашата, естествените кожени изделия реагират на времето и положената грижа. Единствено върху изделията от велур и набук не бива да се полага крем , тъй като се замърсява повърхността им. Изпраният велур, колкото и твърд и грапав да е, с времето ще се отпусне.

Най-важният съвет за поддържането на кожата в домашни условия е да не злоупотребявате с прането. Един път годишно е предостатъчно да почиствате в перална машина, в противен случай рискувате преждевременно стареене, износване и лющене на изделието. При велурът нещата не са чак толкова строги, при него са позволени 3-4 пъти, но внимавайте, защото прекомерното почистване в домашни условия може да отпусне или разтегли кожата.

Естествените материали изискват голяма грижа, понеже начинът, по който се добиват, обработват и моделират е изключително тежък, изисква се усърдна работа и прецизност. Затова се налага грижата за дрехите и аксесоарите от естествена кожа, които са и ще бъдат винаги най-добрата инвестиция в моден продукт. Изплащането е доживотно, а коженото яке е must have без значение през какви трансформации преминава през десетилетията.

И ако се колебаете дали нещо е естествена кожа, истинската винаги се разпознава по характерната миризма. Има и един изпитан трик - естествената кожа НЕ гори. Пламъкът само пълзи по нея и за разлика от еко-кожата, която би пламнала на мига, на естествената ще й е необходимо доста по-дълго време. 

More All About Life

Takeaway.com отличи 17-те най-добри ресторанта в България

All About Life преди 2 часа

Кои са най-добрите ресторанти в България? Takeaway.com знае отговора! Победителите от Takeaway.com Awards 2023 година, избрани с гласове на потребителите, вече са ясни. Кой получи наградите в различните категории на регионално и национално ниво, разберете от следващите редове.

Мхм, Micro-cheating и какво е това

All About Life преди 2 седмици

Откакто започнахме сегашната си връзки, с гордост можем да кажем, че не сме преживявали лично феномена „микро-изневяра“. Какво означава това? Къде вирее? И всичко ли е само… BS (bullshit)? Следва пълното обяснение на термина по-долу.