Следва

Боровинково - лимонови палачинки

Разделно време ли е януари и как да се справим с кризата в отношенията?

Новата година идва с неприятен тренд за обвързаните, според експертите. Екип от британски маркетинг специалисти проведе изследване, което затвърди Голям Сечко, като такъв не само в българското народно поверие..

Life преди 10 години

Новата година идва с неприятен тренд за обвързаните, според експертите. Екип от британски маркетинг специалисти проведе изследване, което затвърди Голям Сечко, като такъв не само в българското народно поверие.

Според резултатите месец януари е месеца от годината, в който най-много от двойките прекратяват отношенията си. Сред главните посочени причини съвременните двойки да се разделят най-често именно през януари са „натрупаният стрес от коледните и новогодишни празници“, „натискът на семейството“, „желанието за свеж старт в началото на годината“, „финансовите затруднения“, и „депресиращото време“.

Нима сред тези 5 топ сърцеразбивачи, съществува само един положително издържан – а именно желанието за свеж старт? Темата за архивирането на една връзка заедно с коледната украса привлече нашия интерес с безумните си доводи, които решихме да оборим в името на свободата на личността, била тя и във връзка.



Криза на взаимността


Коледната ваканция е времето, в което с усмивка махаме за довиждане на стреса от работата и се обръщаме да кажем едно безпомощно "здравей" на стреса от нашите близки. Семейните празници често ни излагат на големите претенции към развитието на двете личности във връзката и слагат изобилие от препинателни знаци в отношенията ни. Много двойки заобикалят този лабиринт с не един Минотаври чрез т.нар. пътуване-бягство, оставяйки тълпи от роднини, разочаровани от тяхното скандално отцепничество. Ако сте избрали тежката участ на вечно угаждащия на всички, то е препоръчително да използвате януари, за да угодите и на своята връзка. Хубаво е още от началото на годината да организирате тематични и пълноценни моменти за вашата взаимност, така ще я изолирате от външните дразнители и укрепите отношенията. Отдайте се на занимания, които доставят удоволствие и разнообразие от ежедневието и на двама ви. Дали това ще са туристически разходки сред природата, или домошарски вечери с любимите ви ястия и филми, или още по-добре – нещо съвсем ново, което звучи примамливо и на двама ви. Спомнете си за общите си интереси и им дайте поле за развитие. Споделените приятни преживявания са перфектния отдушник на стреса и дават стабилна основа, с която да преодолеете кризата на взаимността, съветват психолози.



Зимата на вашето недоволство

Нормално е да сме депресирани през зимата, този тежък момент от годината, свързан с повече натоварване, слаб имунитет и лошо настроение. Добрият приятел в нужда се познава, а добрият партньор се познава с това на колко нужди може да откликне подобаващо. Затова обърнете специално внимание и проявявайте повече разбиране към вашето любимо същество. Колкото и странно да звучи, доброто държание в отговор на депресията и раздразнението е решението за повечето конфликти. Така, ако една дама създаде атмосфера на внимание и грижи около любимия, вместо да го притиска със своите изисквания, той сам ще прояви желание да се променя по нейните представи и да откликва на нейните очаквания. Ако пък един господин се пита така тривиалния въпрос „какво иска една жена“, то нека следващия път, когато се е загубил в тъмата на нейното неудовлетворение или бурята на нейното недоволство, да опита да ѝ отговори не с борбен дух, а с цвете, мила дума или жест на примирие.

Доказан в любовта е ефектът на нарастващата солидарност – каквото даваш ти се връща в повече. А в случай, че искрено се опитвате в това начинание и въпреки това не се увенчавате с внимание и разбиране от отсрещната страна, то съвсем разбираемо ще е да търсите самостоятелно едно по-„свежо начало“.



Никак не на последно място

Уви, финансовият поток все по-често определя целия ландшафт на една връзка. Все по-често, защото ако преди век много европейски семейства са създадени насред война, събирайки посуда от роднини и съседи, то днес много от тях се разделят, защото не могат да постигнат консенсус по въпроса с цената на същата тази посуда. И докато никой не знае по-добре от нас колко е безсмислено да се правят компромиси със стандарта на живот, все пак е важно да се отбележи, че финансовата независимост е и личен въпрос, не само такъв на връзката с друг.

Използвайте първия месец на годината не само за да оцените финансовия си статус в момента, но и за да направите планове за личното си развитие в професионалната сфера. Този самоанализ може да Ви вдъхнови да постигнете нови върхове в кариерата, а и ще Ви отклони поне малко от злободневния въпрос „защо няма пари след празниците“ и „така ли започваме годината“.

Започнете годината с нова надежда, замислете се за своите възможности, но и за тези на партньора, говорете в реално време и заедно за стремежите си, и какво ви е необходимо да ги осъществите. Така изграждате едно по-позитивно усещане за вашето финансово бъдеще, което всеки ден разширява кръга на вашите възможности.

Струва ни се, януарската неволя като че ли с нищо не е по-специална от обикновената неволя, позната ни от народната приказка. Помните ли как двамата братя като видели, че неволята не идва да оправи счупената им кола, се хванали, поправили я, та тя станала още по-хубава и здрава.
 

More from View Sofia

More Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 6 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.