Следва

Седмица на висшата мода в Париж: Giorgio Armani Prive, пролет 2014

Даша Жукова, жената до Роман Абрамович, върху стол, направен от манекен на чернокожа жена, и вълната от възмущение след това

Скандал тресе модния свят, след като една от най-известните жени в Русия - гаджето и майка на последните деца...

All fashion преди 10 години

Скандал тресе модния свят, след като една от най-известните жени в Русия - гаджето и майка на последните деца на най-богатия руснак - Дария Жукова, се оказа позираща върху силно компромисен от естетична и морална гледна точка модерен стол.

Редакторката на списанието, интервюирало Мис Жукова и пуснало кадъра, Мирослава Дума, пусна в Instagram извинение за случая, след като фотоса предизвика вълна от недоволство.

На снимката, публикувана преди дни, госпожица Жукова позира, седнала на стол, направен от полуоблечен черен манекен с крака във въздуха. Кадърът е от сайта на Дума и се отнася до интервю с Дария във връзка с нейното ново списание Garage, за което по-рано писахме, и на което майката на последните две деца на руския олигарх е шеф-редактор.


 "Chair" на Алън Джоунс

Столът, който има мека кожена възглавница, разположена точно върху задните части на манекена, е много подобен на произведението на известния поп-арт художник Алън Джоунс, изработено от фибростъкло и наречено именно "Chair" /Стол/.



Почти веднага след публикуването, в сайта премахват имиджа и го заменят с изрязана версия, на която се виждат само краката. Колеги от Evening Standard обаче хващат първия кадър в крачка и обвиняват директно изданието в расизъм.

Снимката е свалена и от Instagram профила след многобройни оплаквания.

"Ние сме срещу расизма или половата дискриминация и срещу всичко, което може да бъде насочено срещу правата на когото и да е", казва Дума в нарочно изявление.
 
"Ние обичаме, уважаваме и третираме еднакво всички хора, независимо от расата, пола или социалният им статус."

Столът, оказва се, е дизайн на норвежкия художник Бярне Мелгаард /Bjarne Melgaard/ и “интерпретира историческите художествени творби на художника Алън Джоунс като отговор на половите и расови политики”, казва говорител на Даша Жукова.

Жукова допълва пред вестника: “Tази снимка, която бе публикувана абсолютно извън контекста, е произведение на изкуството, насочено именно срещу расизма и половата дискриминация. Аз се отвращавам от расизма и бих искала да се извиня на всеки, който се е почувствал обиден от този кадър.”

Преди вълната от недоволство да залее госпожица Жукова, тя бе постнала кадъра и в собствения си Instagram профил. След последвалата лавина от критики, снимката бе свалена от там.
 

More All fashion