Следва

220 часа олимпиада по БНТ през февруари

Изложбата “Пепел от стих” на испанския художник Фернандо Ервас в София

На 21 януари 2014 г., в изложбената зала на Roca, Експо Баня София, бе открита изложбата “Пепел от стих” на испанския художник Фернандо Ервас..

Events преди 10 години

На 21 януари 2014 г., в изложбената зала на Roca, Експо Баня София, бе открита изложбата “Пепел от стих” на испанския художник Фернандо Ервас.

Сред гостите на събитието бяха Н.Пр. Хосе Луис Тапиа, посланик на Испания в България, дипломати, почитатели и ценители на изкуството на художника.

В обръщението си към аудиторията, испанският посланик благодари на Рока България за подкрепата, която компанията оказва за представяне на испанската култура и представи творчеството на автора Фернандо Ервас, като характеризира неговото изкуство с думите деликатно и социално чувствително, с поглед към най-ощетените слоеве на обществото, изпълнено с духа на религиозен ентусиазъм, откровено и ясно. Посланик Тапиа оцени високо и творчеството на фотографа Нина Николова, чийто съвместен проект с Фернандо Ервас, видео инсталацията "Къщата, която никога не е виждала море", също е представен в изложбата.

Благодарение на срещата на двамата творци, днес Фернандо Ервас избира да се установи трайно в България, където се чувства у дома си. С присъщото му любопитство и изследователски дух, той намира допирни точки между България и Испания, две страни, които определя като "прагът на Европа".

Приликите между българските и испанските поети, положението на двете страни и поезията като език, който изследва интимността на нашето съществуване, са в основата на творбите в тази изложба. На откриването, Фернандо Ервас благодари на Рока България за предоставената му възможност тази изложба да се осъществи и за предизвикателството, което е поставило пред него необичайното изложбено пространство на Експо Баня София. За Ервас, съжителството на предмети на утилитарния дизайн и произведенията, които представя е още един успешен експеримент.

За творчеството си, авторът споделя още "В рамките на едно постоянно търсене се опитвам да разбера сложността на съвременния човек, примитивния и хищнически характер, който се е запазил в нашата еволюция. Да намеря в изкуството магическия предмет, който търсим от хилядолетия, когато художникът вече не съществува, когато съзнанието на зрителя е отвлечено от творбата и обогатено с един миг, това е истинското предизвикателство на съвременното изкуство в едно ново шеметно общество, в което информацията се движи толкова бързо, че ни припокрива с други хора, че ни скрива от нас самите".

Изложбата, в която са представени над 40 творби живопис и скулптура на Фернандо Ервас, както и видео инсталация, съвместен проект с фотографа Нина Николова е отворена за посещение до 15 февруари 2014 г. Мястото е Експо Баня София, бул. Мария Луиза 16. Вход свободен.








More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?