Следва

Магия за Любов? Може, с добри помощници

Най-красивият българин за 2013-та година Борис Георгиев: "Човек не е постигнал нещо, само защото се е отказал!"

На скромната възраст от 23 той вече има в актива си първо място в най-престижното международно състезание за дипломанти по икономика и почетното признание на читателите на ViewSofia за Най-красив българин на 2013-та година...

All About Life преди 10 години

На скромната възраст от 23 той вече има в актива си първо място в най-престижното международно състезание за дипломанти по икономика и почетното признание на читателите на ViewSofia за Най-красив българин на 2013-та година.

Младият български студент в Дания Борис Георгиев е магистър в Университета в Орхус и през изминалата година успя да триумфира за първи път в историята на своя университет, спечелвайки отличието за "Най-добра дипломна работа", задминавайки конкурентите си от Станфорд, Университета в Калифорния - Бъркли и Университета в Сан Диего. Борис Георгиев е единственият представител от България, който някога е достигал два пъти до финала и го е печелил, а университетът в Орхус бе единственият европейски университет, който намери място на финалите за втора поредна година, отново представляван от Борис Георгиев.

Темата на високо оценената от журито дипломна работа е за оптимизирането на финансови портфолиа чрез разработване и прилагане на нов оптимизационен модел с две алтернативни стратегии за инвестиране на капиталовите пазари, които демонстрират по-добра доходност и понеже ни прозвуча сложна само докато я изричахме, решихме да не задълбаваме повече, а просто да се отдадем на човешки разговор с този прекрасен млад мъж, гордост за всички нас!

И след като вчера те срещнахме със Стелла Ангелова - Най-красивата жена на 2013-та, днес ексклузивно ти представяме Най-красивия мъж сред 50-те най-красиви българи на годината победил 25-те красавци в шестата поред класация на медията. Борис!

V.S. Честито признание, Борис! Нашите читатели те посочиха за Най-красивият българин на 2013 година, а по-рано през изминалата година ти получи и награда за "Най-добра дипломна работа по икономика", очакваше ли тези признания...
Б.Г. За наградата "Най-добра дипломна работа по икономика" бях подготвен, защото все пак там резултатът зависи от това колко е подготвен човек. Не съм я очаквал напълно, но вярвах, че мога да го направя, защото бях вложил много усилия.

Що се отнася до другата награда, откровено не съм я очаквал. Разбрах, че съм номиниран във втората половина на гласуването от една позната и бях наистина много изненадан. Стана ми много приятно!

V.S. Мислиш ли, че 2013-та година беше щастливата ти, или ти просто си късметлия в живота по принцип?
Б.Г. Смея да твърдя, че съм късметлия. На фона на милиони хора по света наистина се чувсвам голям късметлия.

V.S. Какво следва от тук нататък за теб?
Б.Г. Завършвам магистратурата си след три месеца и има два пътя, по които мога да тръгна. Първият е да направя докторска степен в сферата на икономиката и след три години, защото тя трае толкова, да се опитам да си намеря работа в частния сектор. Другият път е още от сега да започна да работя в някоя от големите компании, които консултират различни фирми и държавни организации затова как да управляват бизнеса си по-добре и как да решават оперативните си проблеми, тъй като натам са насочени интересите ми и всъщност това е нещото, с което искам да се занимавам. 



V.S. Интересно ми е, какво те вдъхнови, за да напишеш най-добрата дипломна работа за 2013-та година?
Б.Г. През 2012-та година участвах на конкурса и се класирах втори, след като един мой колега с много качествена разработка успя да ме изпревари. Тогава получих много добри отзиви от журито за работата си и усетих, че съм бил много близо до победата, но поради малки неточности и може би неопитност не съм успял да триумфирам. В последствие реших да участвам отново с магистърската си теза. Отне ми около три месеца труд, четене на множество научни трудове и статии, за да я напиша. Добавих някои мои щрихи в нея и получих интересни за академичното съсловие резултати, които ошлайфах с помощта на моя научен ръководител, солиден академик в сферата на финансите и иконометрията, и за щастие на 15 юни отново получих отговор, че съм сред финалистите. 

Този път бях решил, че ще дам всичко от себе си. Направих го и стигнах до върха. И ако трябва да се върна към въпроса, мисля че спортната злоба ме надъха и вдъхнови да спечеля.

V.S. Тази дипломна работа може ли да служи като ключ към всички врати, които искаш да отвориш?
Б.Г. От една страна да, от друга не. Тази дипломна работа би накарала повече компании да се заинтересоват от мен и да поискат да се срещнем, но от друга страна подобен успех не ми дава автоматично работа. За големите фирми са важни още много други качества на дадения кандидат, те не се интересуват само от техническите му умения. За тях е важно и какъв си като човек, колко си екстровертен, дали можеш да общуваш с клиенти, дали имаш правилния подход да продаваш... Защото някой може да е много добър в една сфера, но да няма никакви социални умения, както и обратното. Така че подобна награда вероятно ще впечатли много фирми, които ще ме поканят на интервю, но от там нататък зависи всичко от мен и от това как ще се представя.

V.S. Това, че си чужденец влияе ли на мнението на хората за теб?
Б.Г. Истината е, че Източна Европа няма особено позитивен имидж в Западна Европа, но аз се надявам с подобни изяви това да се промени с времето. Иначе за приятелите, които съм намерил в Дания, няма никакво значение от къде съм, защото приятелството се осланя на други ценности, а не на произхода. 

V.S. Промени ли те Дания?
Б.Г. Да, станал съм много по-спокоен, по-толерантен, може би и по-амбициозен откакто живея в Дания. Там хората са доста по-уравновесени, рядко се карат, всичко се решава само с думи и най-важното - всяко едно усилие се възнаграждава пропорционално. В този смисъл всичко това има положителен ефект върху мен. 

V.S. А какво ти липсва от България?
Б.Г. България си е България и винаги се връщам тук с голяма радост. Липсват ми приятелите, роднините и начинът на общуване тук. Българите са по-топла нация, по-лесно се свързват емоционално, докато там хората спазват социална дистанция.

V.S. Би ли се върнал да живееш тук?
Б.Г. Бих се радвал да се върна, но не и сега, когато съм в началото на кариерата си. Може би след 10-15 години...

V.S. Ти как се виждаш след 10 години?
Б.Г. Както вече казах искам да работя като консултант в някоя от големите компании. И да речем, че започна работа след една година, след десет би трябвало да съм се изкачил в йерархията до ниво директор на подобна компания.



V.S. A как виждаш световната икономика след 10 години?
Б.Г. Икономиката след 10 години си я представям много различна. През следващите години компаниите ще трябват да се адаптират много по-бързо към промените, които настъпват в средата, в която оперират. Постоянно изникват нови технологии, нови компании, нов начин на правене на бизнес, което може да разруши дори и добрия бизнес модел за секунди. 

За пример мога да дам Kodak, която преди години беше много популярна на пазара за ленти и фотоапарати марка. В момента, в който навлязоха дигиталните технологии обаче, тази марка не беше достатъчно гъвкава, за да се адаптира към новата среда и технологии, не успя да чуе това, което потребителите искат и бързо остана в историята.

В този смисъл всички нови технологии, комуникации, интернет ще променят околната среда, в която компаниите оперират и неизменно ще променят и икономиката. Както виждаме много държави насърчават този Start Up дух. Предприемачи от много нисък калибър, които имат добра идея, биват поощрявани и финансирани. Подобен тип компании с по-различно мислене, които са по-разчупени в действията си за вбъдеще ще отнемат пазарен дял от стандартните, тежки, тромави корпорации, в които решенията се взимат много бавно.

Със сигурност икономиката ще стане много по-бурна и динамична. Голяма част от икономическото развитие ще дойде от азиатските страни. Тези наистина много бързо растящи икономики на Индонезия, Индия, Китай, които са с огромен ръст, ще съсредоточат икономическия център към себе си.

V.S. Какво има в главата на един икономист?
Б.Г. Икономиката е, смея да кажа, проста наука от гледна точка на това, че тя се опитва да трансформира ограничените ресурси, които планетата притежава в такива продукти и услуги, които ще имат най-благоприятно влияние върху хората. Не случайно различни политики се пишат, за да могат така да трансформират ресурсите на една фирма или държава, за да може оптимално да бъде похарчен ограничения капитал за благото на всички.

Когато човек навлезе по-дълбоко в икономиката започва да пречупва всеки един проблем през нея и да мисли за всяко нещо в обикновеното си ежедневие по горния начин.



V.S. От кого смяташ, че си наследил красотата си?
Б.Г. От двамата ми родители. Висок съм като баща ми, а от майка ми съм наследил някои черти на лицето. А относно вътрешната красота, тя е плод на възпитанието ми и на средата, в която съм израснал.

V.S. Какви жени си падат по мъже като теб?
Б.Г. Имал съм и чернокоси и русокоси прителки, не мога да преценя. Но със сигурност аз си падам по високи жени, над 175 см., които се развиват в сходна на моята сфера.

V.S. Свалят ли те често?
Б.Г. Трудно ми е да си спомня жена да ме е сваляла настоятелно.

V.S. Koe e най-хубавото нещо, което си чувал за себе си?
Б.Г. Предполагам, това че съм много амбициозен, което аз го приемам за положително качество и съответно за комплимент.

V.S. Добре де, а според теб каква е разликата между болната амбициозност и нормалната човешка амбиция?
Б.Г. Болната амбиция е амбиция без покритие. Все едно аз сега да искам да стана художник, а никога да не съм се занимавал с това, да нямам опит и вероятно да рисувам грозно, т.е. това е амбиция, която не е свързана с човека и неговото развитие от дете. Докато, ако кажа, че искам да стана пилот, то това е много по-възможно, тъй като от малък имам огромна страст към самолетите, занимавал съм се с авиосимулатоири и имам познати пилоти.

Болната амбициозност и нормалната човешка амбиция ги различава основата. И ако човек си дава ясна представа в кое е добър и в кое не е много лесно би различил двете.

V.S. От какво те е страх най-много?
Б.Г. От неизвестното ме е страх най-много. От това, че един миг може да преобърне живота ти наобратно. Но подобен тип мисли гледам да ги игнорирам.

V.S. Какво те кара да се усмихваш?
Б.Г. Усмихвам се, когато виждам, че български деца печелят медали по света. Всяка една положителна новина за България ме радва много. Усмихвам се и когато се занимавам със самолети. Това ми е огромно хоби, невероятна страст, която ме усмихва дори само при мисълта за нея.



V.S. Какво са парите за теб?
Б.Г. Парите за мен са средство, чрез което човек може да постигне идеите си, но в никакъв случаи парите не са средството, което ще направи човек щастлив. Както виждаме богатите също плачат. Може би парите дават възможност на човек да води един спокоен живот и да не мисли за битови проблеми, което е огромен плюс. Парите са нещо, което дава удобство и комфорт, позволяват на човек да изживее живота си по начин, по който много хора не могат.

В никакъв случай не смятам обаче, че човек ще се чувства по-щастлив, ако има 190 млн. вместо 100, нито дори, ако има само 5. Тук мога да използвам един термин от икономиката - след едно ниво на богатство пределният ефект върху удоволетвореността на човек е много много нисък, почти нищожен.

V.S. Ти какво си купуваш най-често?
Б.Г. Харча най-много пари за дрехи.

V.S. Как се забавляваш?
Б.Г. Основно се опитвам да запълня свободното си време със спорт. Ходя на плуване, тичам. Намирам време и да се срещам с различни приятели, но не излизам редовно. В началото, когато пристигнах в Дания излизах всеки петък и събота, но сега съм намалил излизанията си по разни дискотеки и клубове на един път на няколко месеца. Предпочитам да отделям времето си на други занимания.

V.S. Каква е твоята тайна?
Б.Г. Моята тайна е, че знам много добре къде отивам. Когато си постявам цел много често работя върху нея, работя върху идеята. Представям си как ще изглеждам там, когато стигна и винаги съм концентриран върху това. Голяма част от неуспеха на хората идва от това, че не са последователни и остават работата си недовършена. Т.е. тайната е в последователността и в това човек никога да не се отказва през каквито и препятствия да трябва да премине.

Човек не е постигнал нещо, само защото се е отказал! 

V.S. Суеверен ли си? (бел.ред. забелязваме червения конец на ръката му)
Б.Г. Смея да кажа, че аз си измислям суеверията. Имам си мои традиции и ритуали, които сам съм си създал. Например всеки път преди да отида не изпит пия светена вода, прекръствам се три пъти и си пожелавам всичко най-хубаво. В този смисъл може би съм малко суеверен...

V.S. И за финал - какво си пожелаваш за 2014-та?
Б.Г. Да бъда здрав, да имам възможност да спортувам и да си намеря работата, която искам. 

V.S. Пожелаваме ти всичко това да е най-малкото, което ще ти се случи!


 

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: Денят на Земята е 22 април

All About Life преди 20 часа

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 3 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 1 седмица

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.