Следва

Street Style вдъхновения... Зелено смути

Кой кой е в модата днес - Поет по душа, моден дизайнер по професия: Янг Ли

Сякаш още с установяването на Кензо на френска земя става тенденция азиатските...

All fashion преди 10 години

Сякаш още с установяването на Кензо на френска земя става тенденция азиатските дизайнери да откриват своята принадлежност към Парижкия моден подиум. След японците Кавакубо, Мияке, Уатанабе, Ямамото идва време и 25-годишният Янг Ли да завладее сцената извън пределите на роден Китай. Иначе живее в Лондон, където е завършил престижния Central Saint Martins. Най-важният негов преподавател и покровител е Раф Саймънс, в чието ателие в Антверпен Ли е стажувал.

Още на 10-годишна възраст Ли се премества с родителите си в Пърт, Западна Австралия. Бил ли е щастлив по това време? Едва ли: в интервю споделя, че цяла декада е мислил как да избяга от малкото градче, защото не се чувства на мястото си. Намира си утеха: детството и юношеството му минават на игрищата за бейзбол и баскетбол. Обожава и карането на скейт, а всички тези спортове и занапред ще го вдъхновяват за колекциите му.

Дали е лошо момче? Не, но пък за сметка на това е свръхинтелигентен. Още на крехка възраст проумява, че независимо дали караш скейт или суперскъпо возило, начинът, по който носиш панталона си, обувките си, как ги съчетаваш със своето превозно средство и всичко останало, е суперважен. Нещо повече – че дори да не носиш т-шърт с изявления кой си и какви са идеалите ти, маниерът ти на обличане те издава. В този ред на мисли Ли бързо и логично стига до извода, че тениски с надписи като Metallica и мотоциклетистки якета са изживели времето си.


Yang Li пролет - лято 2014


Yang Li есен - зима 2013

Днес нищо вече не е шокиращо по начина, по който е било преди десетилетия. Шокът може да е с тънко като панделка за корсет чувство за хумор – такива връзки Ли използва например за кожени якета с изрязан гръб. Или пък можеш небрежно да скандализираш, овладявайки царствения и доста труден за работа цял силует, завършвайки го с гуменки Vans.


Yang Li пролет - лято 2014


Yang Li пролет - лято 2014


Yang Li пролет - лято 2014

Естетиката на Янг Ли не е нещо невиждано, защото към днешна дата няма такова животно. Той харесва 90-те, минимализма им, изчистеността на външното, даващ пространство за концентрация над концепцията и оставящ свобода на интерпретация.


Yang Li пролет - лято 2014


Yang Li есен - зима 2013


Yang Li есен - зима 2013

Моделите на Ли са много стрийт, съчетаващи откровени готик препратки със спортни елементи, аспирации към традиционните азиатски кимона и дефиниращи новия пънк – защото днес пънкът намира своя израз в сблъсъка на непретенциозна външност и безбрежна поетична душа. И при това е много луксозен: суперскъпи блузи или тесни джинси с маркат Yang Li се произвеждат в най-добрите фабрики в Италия и са обожавани от бунтарски настроените фешънисти в сърцето на Париж.


Yang Li пролет - лято 2014


Yang Li пролет - лято 2014

Колекциите на Янг Ли, макар и засега малко на брой, изразяват неговото лично себеусещане, спомените му, преживяванията, стремежите и идеалистката му същност. А какво мисли той за бъдещето? Уклончиво обяснява, че за него дизайнер е човекът, живеещ в момента и все пак виждащ настоящето дотолкова в перспектива, че е способен да предскаже бъдещето...


Yang Li пролет - лято 2014


Yang Li пролет - лято 2014


Yang Li есен - зима 2013


Yang Li есен - зима 2013


Yang Li есен - зима 2013


Yang Li есен - зима 2013
 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 22 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.