Следва

„Слава БОГУ, че това на подиума не съм аз”: Клаудия Шифър за професията супер модел пред The Edit

Вече е известен първият от ВИП участниците в КЪРТИЦАТА 2

Героят от “Пеневата чета” Илиян Киряков влиза в...

Други преди 10 години

Героят от “Пеневата чета” Илиян Киряков влиза в шоуто на TV7

Звездата от “златнато поколение” на българския футбол, бронзов медалист от САЩ94, българският футболист, играл на един терен с легенди като Ромарио и Марадона – това е Илиян Киряков , един от най-колоритните спортисти на България, който ще мери сили с далеч по-млади играчи в „КЪРТИЦАТА 2: Разтърсване”.

Илиян Киряков е знаков избор за новия сезон на шоуто, защото съчетава в себе си най-важните критерии за подбора на участниците.

Спортист в идеална физическа и психическа форма, безспорна звезда с противоречива лична история, познал “върхове” и “спадове” в своята кариера, човек с истински спортсменски дух, но и със силна емоционалност , която често пъти го вкарва в непредвидими ситуации – Илиян Киряков със сигурност ще бъде силен играч в КЪРТИЦАТА 2.

Влиза в шоуто, защото обича предизвикателствата и авантюрите, знае, че е способен да се бори за победа и очаква пребиваването в базата да му донесе различни емоции, които да “презаредят” батериите му. Иска да докаже на сина си, че добрият спортист може да се справя във всяка житейска ситуация и нагледно да му докаже, че няма невъзможни неща.

Още не е ясно дали ще носи в базата боксерките, които заедно с Христо Стоичков са си купили като “кадем” за първенството в САЩ, защото житейските им пътища отдавна са се разделили, но със сигурност ще вкара в шоуто нещо, което да му носи късмет.

Според него за победата са необходими три неща – силен дух, физическа подготовка и късмет и дори само едно от тях да липсва резултатите вече не могат да бъдат гарантирани.

Илиян Киряков е роден на 4 август 1967 година в село Песичери, Велико Търново.



Футболната му кариера започва на 12-годишна възраст . Играл е в българските отбори „Етър”, ЦСКА, „Академик”, испанските „Ла Коруня” и „Перида” и шотландските „Абърдийн” и „Райт Ройвърс”.
В "А" група има 168 мача и 15 гола.

Шампион на България, носител на Купата на БФС и полуфиналист за купата на страната през 1991 г. с "Етър", бронзов медалист през 1989 и 1990 г., трето място за купата на страната през 1986 г. С "Ла Коруня" е бронзов медалист през 1993 г. С "Абърдийн" е бронзов медалист през 1996 г. и финалист за купата на Шотландия през 2000 г.

За националния отбор на България дебютира на 21 януари 1988г. срещу Катар и изиграва 57 мача.
Безспорно най-големият успех на Киряков е бронзовия медал на световното в САЩ 1994г.

За разлика от повечето си колеги от “Пеневата чета”, Киряков не продължава спортната си кариера с главозамайващи успехи по големи европейски клубове или на ръководни места в българския футбол. Неговият живот е скромен и той изхранва семейството си като треньор в младежки школи в родния си край и Кипър.

С течение на годините губи връзка с някои от съотборниците си по различни причини. Христо Стоичков, с който са имали близки приятелски отношение на времето, не поддържат връзка от години.

More from View Sofia

More Други