Следва

Апетитно къри с агнешки кюфтенца

Да си помечтаем за... просторния и слънчев плаж

Зимата най-после е тук, което прави моментът изключително подходящ да помечтаем или директно да планираме… плажа..

All About Life преди 10 години

План Д
Зимата най-после е тук, което прави моментът изключително подходящ да помечтаем или директно да планираме… плажа. Чист, просторен, слънчев плаж – един пълен антипод на пренаселената заснежена улица отвън. Онзи, тайния плаж, където само вълните водят вълшебния си диалог, гласът ни отеква в далечината и само ехото му отговаря, а вечерта е тиха и осветена само от безметежния залез. Да, по земното кълбо има морски хоризонти, където споменът на снимка включва само спиращата дъха природа. Идеални места за балансиране на енергията и общуване с вечността чрез нейните непокътнати творения.

Информацията за привлекателни курорти вече е преляла от всички страни и ако А Бе Це – то на един турист е започнало да се поизтърква, план Д е истински оригинален. Предложенията ни за план Див плаж, включват няколко локации, които са малко комерсиални и трудни за откриване сред конвенционалните туристически дестинации.

Муриуай Бийч

За повечето туристи, които посещават Окланд, Нова Зенландия логичната дестинация, откриваща за погледа девствената природа на бреговата линия е Пиха Бийч. На половин час път с кола в западна посока се намира автентичното местенце за Киуи сърф – Муриуай Бийч. Брегът на океана тук е живописно каменист, с контрастни оттенъци на пясъка, а скалистите склонове, освен прекрасно място за разходка, са находища на ново-зенландското гурме – зеленоустата мида.



Фрейзър Айлънд

На около 320 километра северно от застроения Брисбейн, Австралия, дивата красота на океана носи името Фрейзър Айлънд. Като най-големия пясъчен остров в света, Фрейзър Айлънд автоматично предизвиква асоциации с пълно блаженство на брега на океана. Тук плажът се разпростира на 120 километра и възможността за уединение е доста вероятна. Ако пък солта ви дойде в повече, кристално чистите езера на островните дюни зоват.



Кабо Полонио
Пунта Дел Есте може да е най-известният курорт в Уругвай, но пренаселените плажове ни отклоняват към по-неотъпкани ширини. Попитайте местните за тяхното усещане за плаж и най-вероятно ще ви упътят към притихналата провинция Рока. Намиращо се на няколко километра селски път от магистралата, малкото полуостровче Кабо Полонио е достъпно само за автомобили 4х4 или преход с коне. Електричеството и течащата вода тук се доставят от дъжда и причудливи генератори, а местата за отсядане са ограничени до местните посадас (рустични мотели) и малки бунгала, чиито веранди вечер се осветяват само от романтичния пламък на свещи. Дългият пясъчен плаж е хълмист и абсолютно некултивиран.

Пху Куок 
Разгърнат на около 50 километра от север на юг, виетнамския Пху Куок е най-големият остров в тайландския залив, но пък някак остава заобиколен от повечето туристи, поели към югоизточна Азия с нейните оживени дестинации като Пукет и Кох Самуи.
И докато бунгалото до скоро беше вариантът за настаняване тук, новооткрития наскоро мегахотел идва да оповести, че подобно на повечето дестинации в областта, и Пху Куок скоро вече няма да бъде тайна за никой турист. За сега поне, плажът е чист, водата предлага атракции за гмуркане и островът е пълен със зашеметяващи плажове, сред най-красивите от които е Бай Сао, на югоизточния бряг.

Исла Бастиментос
Девет карибски острова след източния бряг на Панама сформират архипелага Бокас Дел Торо. Сред най-впечатляващите плажове в района, които никак не са малко, са и тези на остров Исла Бастиментос. Плая Уизард се казва един от най-красивите плажове на острова, известен с дългата пуста ивица и най-благоприятните условия за сърф в Централна Америка. Комплексът Ал Натурал предлага природосъобразен престой, обграден с гледката на океана в едната посока, а в другата – на тропическите гори.

След мисленото ни пътешествие към далечни земи и морета, защо не обърнем поглед и към българското богатство. Осеяната със зеленина крайбрежна ивица на природен парк Странджа предлага много разтуха далеч от шумотевицата на известните ни курорти. Докосната единствено от редки видове животни и растения, земята там се слива и с морски, и с речни бистри води. Наскоро дивата красота на Странджа попадна за втори път под тежкото решение за приемането на проект, целящ застрояването на нейните територии. Дали това ще се случи зависи и от всички нас, и нашата отговорност в гражданското общество.

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 5 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.