Следва

Irregular Choice

Sonia Rykiel

Соня Рикел е родена в Париж през 1930 г. в семейство на еврейски емигранти от Полша. Когато е на 17, тя е наета да декорира...

All fashion преди 15 години

Соня Рикел

е родена в Париж през 1930 г. в семейство на еврейски емигранти от Полша. Когато е на 17, тя е наета да декорира витрините на парижки текстилен магазин, който продава висша мода.

Още докато работи като декоратор, тя се влюбва в собственика на магазина,
а по-късно се омъжва за него. Явно съдбата е благосклонна към младата Соня, защото благодарение на този брак тя създава своята модна къща.

През 1962 година бременната тогава Соня решава, че иска да носи най-мекия пуловер на света, и тъй като не го намира в бутици из цяла Франция, го проектира сама. Съпругът й поръчва кашмир от Венеция, след което дрехата претърпява 7 корекции до финалното „да” на дизайнерката. Малко след това точни копия на този кашмирен пуловер Соня пуска в продажба в бутика на мъжа си с търговската марка - Laura.

Успехът не закъснява. Дрехата е снимана на корици на списания и това превръща малкото момиче от емигрантско семейство в модата дама. Дотук историята много напомня за тази на Коко Шанел - бедно момиче среща богат мъж и се възползва по всякакъв начин от него, за да постигне всичко, за което е мечтала.

Днес Кралицата на пуловерите е над 70 години и продължава да провокира публиката с нови модели и много сексапил. Последната колекция ready-to-wear e силно в бонбонена гама на оранж, червено, циклама и опаковка от контрастно черно.





През 1968-а Соня Рикел отваря първия си собствен бутик, специализира в плетива, и създава елегантни, гладки дрехи от мека вълна, ангорска прежда, мохер, кашмир и пашмина. Чувствената линия е особено важна за нейните модели.





От тогава насам тя експериментира с шевове наобратно, премахва подгъвите и
обшивките, създава редица аромати, първият от които е "7e Sens". Тя
подхранва творческите си сили с другите си страсти: писане, моделиране, играе в театрални пиеси и готви.

Като цяло Соня Рикел лансира дълги, обгръщащи или малки отрязани пуловери. Адски приятни са големите навити пуловери, с дълги яки и обемни шалове. Моделите и за горно облекло често включват обемни пелерини. Цветовете, които използва, са предимно бежово, сиво, тъмносиньо и черно.

Соня Рикел е автор на много книги, както на модна тематика, така и детски
книжки, избрана е за една от 10-те най-стилни жени в света.





През 2005 год. Sonia Rykiel стъпва за първи път на американкия пазар с предположение, че ще жъне същия успех като в Европа. Днес има бутици в Ню Йорк, Бостън и Гуам, както и по цял свят.

More from View Sofia

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.