Следва

Irregular Choice

Sonia Rykiel

Соня Рикел е родена в Париж през 1930 г. в семейство на еврейски емигранти от Полша. Когато е на 17, тя е наета да декорира...

All fashion преди 15 години

Соня Рикел

е родена в Париж през 1930 г. в семейство на еврейски емигранти от Полша. Когато е на 17, тя е наета да декорира витрините на парижки текстилен магазин, който продава висша мода.

Още докато работи като декоратор, тя се влюбва в собственика на магазина,
а по-късно се омъжва за него. Явно съдбата е благосклонна към младата Соня, защото благодарение на този брак тя създава своята модна къща.

През 1962 година бременната тогава Соня решава, че иска да носи най-мекия пуловер на света, и тъй като не го намира в бутици из цяла Франция, го проектира сама. Съпругът й поръчва кашмир от Венеция, след което дрехата претърпява 7 корекции до финалното „да” на дизайнерката. Малко след това точни копия на този кашмирен пуловер Соня пуска в продажба в бутика на мъжа си с търговската марка - Laura.

Успехът не закъснява. Дрехата е снимана на корици на списания и това превръща малкото момиче от емигрантско семейство в модата дама. Дотук историята много напомня за тази на Коко Шанел - бедно момиче среща богат мъж и се възползва по всякакъв начин от него, за да постигне всичко, за което е мечтала.

Днес Кралицата на пуловерите е над 70 години и продължава да провокира публиката с нови модели и много сексапил. Последната колекция ready-to-wear e силно в бонбонена гама на оранж, червено, циклама и опаковка от контрастно черно.





През 1968-а Соня Рикел отваря първия си собствен бутик, специализира в плетива, и създава елегантни, гладки дрехи от мека вълна, ангорска прежда, мохер, кашмир и пашмина. Чувствената линия е особено важна за нейните модели.





От тогава насам тя експериментира с шевове наобратно, премахва подгъвите и
обшивките, създава редица аромати, първият от които е "7e Sens". Тя
подхранва творческите си сили с другите си страсти: писане, моделиране, играе в театрални пиеси и готви.

Като цяло Соня Рикел лансира дълги, обгръщащи или малки отрязани пуловери. Адски приятни са големите навити пуловери, с дълги яки и обемни шалове. Моделите и за горно облекло често включват обемни пелерини. Цветовете, които използва, са предимно бежово, сиво, тъмносиньо и черно.

Соня Рикел е автор на много книги, както на модна тематика, така и детски
книжки, избрана е за една от 10-те най-стилни жени в света.





През 2005 год. Sonia Rykiel стъпва за първи път на американкия пазар с предположение, че ще жъне същия успех като в Европа. Днес има бутици в Ню Йорк, Бостън и Гуам, както и по цял свят.

More from View Sofia

More All fashion