Следва

Македонската хип-хоп сензация СЛАТКАРИСТИКА с концерт в София

Справедливост за жените в България – Един милиард се изправят за справедливост

В България броят на делата за домашно насилие срещу жени, които са доведени до...

Events преди 10 години

В България броят на делата за домашно насилие срещу жени, които са доведени до справедлив завършек и виновните са санкционирани, е направо нищожен. През 2011 година Комитетът по Правата на Човека на ООН разкритикува страната ни за липсата на справедливост за жертвите на домашно насилие, но оттогава нищо не се е променило.

Фондация „Общество за справедливост“ и Театър 199 "Валентин Стойчев" се включват в глобалната инициатива "ЕДИН МИЛИАРД СЕ ИЗПРАВЯТ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ“ (ONE BILLION RISING FOR JUSTICE), част от кампанията ONE BILLION RISING

София, 14 февруари 2014 г., (13, 00 ч. – 16, 30 ч.) – входът на театъра е свободен и отваря врати за кампанията „СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ЖЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ”.

Тази кампания ви призовава: „Стани, протестирай, танцувай!” - за жертвите на насилие над жени и момичета, така както в същия ден хора от целия свят ще СТАНАТ, ПРОТЕСТИРАТ И ТАНЦУВАТ за СПРАВЕДЛИВОСТ за същата кауза.

Kампанията “One Billion Rising / Един Милиард се Изправят за Справедливост” започна като покана за действие в отговор на шокиращата статистика, че 1 от всеки 3 жени на планетата ще бъде бита или изнасилена през живота си. Като се има предвид че населението на планетата е 7 милиарда, една проста сметка показва че това са ЕДИН МИЛИАРД ЖЕНИ И МОМИЧЕТА.

По данни на Алианса за защита от домашно насилие в България всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие. Официална статистика за сексуално насилие е трудно да се намери и почти липсват анализи на явлението.

Събитието на 14-ти февруари включва:

• отворена дискусия "Справедливост за жените в България" – с мнението на водещи женски, правозащитни и хуманитарни организации, адвокати, университетски преподаватели, журналисти (13,00 ч. – 14,45 ч.);

• част от нашумелия по света спектакъл "МОНОЛОЗИ ЗА ВАГИНАТА" от ЕВА ЕНСЛЪР, режисьор ГАЛИН СТОЕВ, с участието на: ЦВЕТАНА МАНЕВА, СНЕЖИНА ПЕТРОВА и ВЯРА КОЛАРОВА (15,00 ч. );

• ще се изправим, ще протестираме и танцуваме с песента на кампанията "Да Строшим Веригите" ("Break the Chain"), за да се прекъсне веригата от насилие срещу жени и момичета в България и се изиска справедливост за жертвите;

• от 19.00 часа ще се присъединим към флаш-мобa пред Съдебната Палата в София, организиран от “За Справедливост – One Billion Rising Sofia”.

Поставяме си за цел да изработим документ с препоръки, в който да бъдат включени най-важните мерки за решаване на проблемите, свързани с насилието върху жени и момичета в България. Неговото внасяне в парламента и правителството на РБ, както и изпълнението му, са не по-малко важна цел.

В дискусията ще говорим за различните форми на насилие над жените в България, включително за финансовото и психологическо насилие, за които по-рядко се говори, въпреки че са много силно разпространени. Ще засегнем и още един проблем – възможността на пострадалите от насилие да получат справедливост и възможност за достъп до правосъдие, както и услуги, необходими за тяхното възстановяване.

Инициативата е подкрепена от водещи български женски, правозащитни и хуманитарни организации като Фондация “Асоциация Анимус”, Български хелзинкски комитет, Български Червен кръст, Съвет на жените бежанки, Български център за джендър изследвания, Алианс за защита срещу домашно насилие, Български адвокати за права на човека, "Без насилие", Фондация "Ресурсен център Билитис", Българска платформа към европейско женско лоби, Асоциация ИМАГО, Time нeroes, а също и Театър „Цвете”, “Активист 38”, Сдружение „Родилница” и др.

Какво представлява Глобалната кампания ONE BILLION RISING?

Тя е инициирана от американската писателка и активистка ЕВА ЕНСЛЪР. В България нейните две световно известни пиеси „МОНОЛОЗИ ЗА ВАГИНАТА” и „ДОБРОТО ТЯЛО” са поставeни на сцената на Театър 199 „Валентин Стойчев”. През 2001 г. самата Ева Енслър гостува в България, по покана на българската правозащитничка Марияна Кацарова и Театър 199 под ръководството на неговия тогавашен директор, Валентин Стойчев, които организираха първото в България събитие от глобалното движение V-Day, основано от Ева Енслър. Това събитие събра жени активистки от всички Балкански страни в София на акция против насилието срещу жени и в подкрепа на българската постановка на “Монолози за Вагината”, която правителствени чиновници тогава заплашваха да спрат заради използването на “нецензурен език”. “Един Милиард Се Изправят За Справедливост” е кампания и продължение на движението V-Day. На 14 Февруари миналата година 1 милиард хора в 207 държави се изправиха и танцуваха, за да протестират против насилието срещу жени и момичета.

Тъй като местата в театъра са ограничени, молим всички, които желаят да присъстват да потвърдят това до 12 февруари 2014 на билетната каса на Театър 199 „Валентин Стойчев”, откъдето могат да се получат пропуски за събитието. Работно време на касата: 09:30 до 19:30 часа, тел: 02 987 8533; e-mail: [email protected]

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:

onebillionrising.org,
theatre199.org, както и на facebook страницата на инициативата

За повече информация – Марияна Кацарова (Основател на Фондация “Общество за Справедливост”) 0887 40 90 30; Анна Монова (Директор, Театър 199) 988 53 19; 0887 523 221. Желаещите представители на медиите ще получат от тях и пропуски за събитието на 14 февруари от 13:00 ч
 

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.