Следва

Херцогиня Катрин избра рокля в цвят на нощ за първата си светска поява през 2014

Шърли Темпъл - известна като детето чудо на Холивуд - е починала на 85-годишна възраст

Актрисата, певица и таньорка Шърли Темпъл почина на 85-годишна възраст. Темпъл беше известна като детето-чудо на Холивуд..

Лица преди 10 години

Актрисата, певица и таньорка Шърли Темпъл почина на 85-годишна възраст. Темпъл беше известна като детето-чудо на Холивуд. Тя започва кариерата си на тригодишна възраст, превръщайки се в една от най-популярните детски звезди на всички времена. На 12 вече е участвала в над 40 филмови продукции.

Успехът я настига след участието й във филми като Bright Eyes, Curly Top и Heidi.

Популярността й се разраства най-вече през 30-те години, когато тя става легендарен за времето на Голямата депресия в САЩ образ, а през 1935 г. Американската филмова академия й присъжда специален детски "Оскар".

През 1936 г., когато е едва на седем години, тя печели по 50 хил. долара (равняващи се на 800 хил. долара в днешно време). По това време барман в Бевърли Хилс измисля и популярния безалкохолен коктейл с нейното име.

За нея президентът Франклин Делано Рузвелт казва: „Докато Америка има Шърли Темпъл, всичко ще е наред".През 1940 г. Шърли снима 44-ия си филм "The Blue Bird" и той е последният в кариерата й на дете актриса. След него прави още няколко роли, в които играе тийнейджърка и млада дама.

Сред тях е "Fort Apache" на Джон Форд, в който играе с Джон Уейн, Хенри Фонда и Джон Агар, за когото се жени. На 21-годишна възраст обаче Шърли се развежда с Агар. На Хаваите среща Чарлз Блек, който става по-късно неин съпруг. През 50-те години Шърли участва в радио- и тв пиеси и програми, но вече не снима в Холивуд.

През 1969 г. президентът Ричард Никсън я назначава за посланик на САЩ в ООН. При Джералд Форд тя е посланик в Гана, а по-късно става и първата жена, оглавила протокола на Белия дом. При президента Роналд Рейгън Шърли Темпъл е на работа в Държавния департамент, а Джордж Буш-старши я определя за посланик в Чехословакия. През 1988 г. Шърли Темпъл пуска на пазара автобиографията си и тя се превръща в световен бестселър.

През 2006 година Гилдията на актьорите я удостои с награда за цялостно постижение в киното.

(ifestyle.ibox.bg)



 
 

More from View Sofia

More Лица