Следва

Лили Олдридж, Кристи Тайга, Нина Агдал и техните дупета на корицата на бикини броя на Sports Illustrated

Тялото: Хранене за здрава матка

Женският организъм е много загадъчен и невероятен, в него се случват редица необичайни процеси, един от които е зачеването и развитието на детето..

Health преди 10 години

Женският организъм е много загадъчен и невероятен, в него се случват редица необичайни процеси, един от които е зачеването и развитието на детето. Всяка жена иска да стане майка и да изпита това необичайно чувство, когато вътре в нея се формира нов живот. Главен женски орган е матката, която е отговорна за продължението на рода и е място за развитието на бебето. Поради това е необходимо да се грижим за нейното здраве и състояние. С цел запазване на матката и другите женски полови органи в добро състояние, трябва да се придържаме към определени правила. На първо място, трябва да ги пазим от преохлаждане, да обърнем достатъчно внимание на личната хигиена, да не забравяме заниманията със спорт, които оказват влияние на целия организъм и вътрешните органи включително, и разбира се, правилното хранене, от което пряко зависи нашето здраве и самочувствие.

Продуктите, които употребяваме ежедневно, имат различни свойства и оказват различен ефект върху тялото. Има продукти, които оказват положително въздействие върху матката, нормализират нейната работата и съхраняват репродуктивната функция на жените. Ето най-полезните от тях:

Шипка
Да започнем с най-простите и достъпни продукти. На първо място в този списък стои шипката, по-точно отвара от шипки. Тя съдържа големи количества витамин С, който е от съществено значение за подобряване на имунитета и защитата от различни нежелани вируси. Освен това шипката е чудесен антиоксидант, който предпазва матката от развитието на рак. Също така, трябва да отбележим, че именно шипката повишава тонуса на матката и нормализира нивото на кислорода, който се доставя на плода по време на бременност.

Яйца
На всички е известно, че всеки организъм, включително и женския, се нуждае не само от витамини, но и от вещества, необходими за тяхното усвояване. Яйцата са богати на такива вещества. Ето защо те трябва да станат задължителен продукт в менюто на жените. Това касае особено бременните жени, тъй като яйцата осигуряват на плода достатъчно количество протеин, необходим за нормалното му развитие.



Авокадо
Този чуждестранен плод вече не е рядкост за нас, освен това, той е в състояние да си спечели славата и признанието от много лекари, благодарение на неговите свойства и състав. Авокадото е най-добрият източник на фолиева киселина. За жените авокадото е ценно с това, че нормализира репродуктивната функция на организма и отговаря за репродуктивното здраве. Освен това, стана известно, че авокадото може да служи като превантивна мярка срещу дисплазия на шийката на матката.

Мазна риба
Рибата, особено мазната е много полезна за организма. Жените от всички възрасти трябва периодично да я включват в менюто си, дори ако те се придържат към някакви ограничения в храненето или диети. Веществата, влизащи в състава на рибата, осигуряват нормалното функциониране на матката и отговарят за здравето на маточните тръби. От това зависи развитието на плода и протичането на бременността.



Зехтин
Ползите от зехтина са познати още от древността. Той е бил използван в медицината и в козметиката. Съдържащите се в зехтина в голямо количество витамин Е и растителни мазнини, подпомагат да се запази здравето на матката. Зехтинът влияе добре на матката, правейки я по-еластична и мека. Като се има предвид това негово свойство се препоръчва на бъдещите майки в последните месеци от бременността, да увеличат количеството на използвания зехтин за по-малко болезнено и по-лесно раждане.

Водорасли
Често човешкият организъм страда от липса на йод. Можем да го получим в достатъчни количества от морските дарове и морските водорасли, които са едни от най-богатите му източници. Обаче това не е единственото достойнство на морските водорасли. Те подпомагат протичането на обменните процеси в организма и нормализират работата му, оказвайки положително влияние и на състоянието на матката. С нормализиране на нивата на йод в организма се подобрява защитната функция на матката и рязко намалява вероятността от развитие на онкологично заболяване.

Хранене при миома на матката
Често причина за образуването на миоми, се явява повишеното ниво на естроген в организма. За да го намалим и да намалим размера на съществуващите образувания, както и да предотвратим развитието на нови, необходимо е правилно и пълноценно да се храним. Менюто не трябва да включва месо и мляко, тъй като те съдържат естроген, провокиращ допълнителни усложнения. Трябва да добавим в менюто си пълнозърнести храни, ядки, семена, плодове и зеленчуци, да обърнем внимание на храни, богати на витамини от група В и фитоестрогени. Ако водим заседнал начин на живот, трябва да ограничим приема на въглехидрати и мазнини, особено на животинските, да употребяваме храна с високо съдържание на фибри, нормализиращи обменните процеси в организма.

Полезни съвети
Ако искаш да запазиш здрава своята матка, покрай правилното хранене, погрижи се и за своевременното прочистване на организма. Нормализирай ходенето по голяма нужда, предпазвайки по този начин матката от притискане и възможна интоксикация. Изпивай всеки ден на гладно по една чаша топла вода с лимон. Това ще подобри състоянието на матката и ще има положителен ефект върху метаболизма. Периодично приемай билкови настойки, които тонизират матката и я поддържат в добро състояние.

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.