Следва

Три филма-акценти от програмата на София Филм Фест

Комикси разказват истории за музикалните инструменти - проект на фортисимо клас

Фортисимо Клас, националната образователна програма по класическа музика за деца в 4-ти клас, събра художници от българското комикс списание “Дъга”, които да нарисуват 9 истории за 9 музикални инструмента..

Music преди 10 години

Фортисимо Клас, националната образователна програма по класическа музика за деца в 4-ти клас, събра художници от българското комикс списание “Дъга”, които да нарисуват 9 истории за 9 музикални инструмента. Проектът се случва в третата година от съществуването на Фортисимо Клас и прави опит да осъвремени запознанството на българските ученици с класическите музикални инструменти.

“Харесахме идеята за комикси, защото това е жанр, който децата обичат и споделят помежду си. Фортисимо Клас е програма, създадена за ученици в преходния 4-ти клас - до вчера си имал един учител, от утре учителите стават много, а животът в училище - различен. В часовете, които организираме съвместно с учителите по музика на много училища в цялата страна, искаме да запазим настроението за игра и усещането за интересно учене “по детски”.

Уроците ни не са типични - обикаляме България с млади класически музиканти, избрали тази професия от любов към музиката. Те влизат в час по музика, за да запознаят деца на 10 години с основните симфонични инструменти, и го правят с желанието да превърнат това запознанство в необикновено преживяване. Така че поредицата от комикси чудесно се вписа в нашата философия за лесно и забавно учене” - споделя Хари Ешкенази, директор на Фортисимо Клас.

Художниците, които участват в проекта на Фортисимо Клас, са Петър Станимиров, който нарисува историята на цигулата, Евгений Йорданов, който създаде историята на тромпета, Димо Стоянов с две истории - на ударните инструменти и контрабаса, Румен Чаушев - флейта, Валентин Ангелов - валдхорна, и Владимир Коновалов - кларинет.

До момента учителите на Фортисимо Клас са раздали над 21 000 копия със 7 от общо 9-те комиксa. “Децата страшно се радват. Виждат страхотно нарисувани картинки с истории на достъпен език, често смешни и лесни за помнене - коментира учител по музика от столично училище. Много ценим партньорството си с програмата Фортисимо Клас, защото учителите им винаги намират как да развеселят и ангажират вниманието на децата.”

ЧАСОВЕТЕ НА ФОРТИСИМО КЛАС
Млади класичекси музиканти, готови за приятелски урок и демонстрация на живо с истински музикален инструмент, провеждат часовете на Фортисимо Клас. Учителите свирят, разказват за своя инструмент и правят различни и забавни игрови демонстрации, в които учениците се включват. За всеки урок програмата предвижда по три вида занимателни игри, които мотивират творческо участие на децата. В час по тромпет например, четвъртокласниците маршируват и козируват по войнишки, докато учителят дава тон със своя инструмент. В други игри децата упражняват дишане, пеят или отмерват тактове, слушат със затворени очи мелодия, а след това споделят какви картини са изплували в съзнанието им - всеки час има свой собствен ритъм и емоционален заряд.



More from View Sofia

More Music