Следва

BOX TV е вече достъпна и за мобилните телефони

Три филма-акценти от програмата на София Филм Фест

„Какво е семейство? Какво е желание? Какво са гениталии?” - въпросите на режисьора...

Movies & TV преди 10 години

„Мьобиус” на Ким Ки-Дук
„Какво е семейство? Какво е желание? Какво са гениталии?” - въпросите на режисьора
Не можем да си представим азиатско кино без вулканични страсти, които често точат остриетата на мечовете. Понякога те са метафорични, друг път металният им звук ярко пронизва тишината. В „Мьобиус” цената на един бащински грях ще струва много, много повече от живота. Преди да дебютира като режисьор през 1996 г., Ким Ки-Дук работи като сценарист. Този самоук кинотворец добива световна популярност с внушителна поредица от творби, характеризиращи се със силната си антикомерсиална естетика.

„Моето куче Килър” на Мира Форнай
Филмът на режисьорката от Словакия е история за 14-годишно момче, което намира утеха в привързаността си към едно куче, в идеите на нацизма и в решението да забрави за майка си и своя брат. Когато те отново се появяват в живота му, той трябва да избере или състраданието, или терорът спрямо тях. Този фин и чувствителен филм е не само за расизма и етническите конфликти в Европа, а преди всичко за шансовете, които се появяват, само за да бъдат пропуснати.
„Моето куче Килър” получи наградата „Тигър” за най-добър филм на фестивала в Ротердам 2013.

В София ще бъде представен лично от Мира Форнай.

„Ида” на Павел Павликовски
Тъмна семейна тайна, която се превръща в най-големият ти грях...
„Ида” е кинематографично събитие благодарение на поетичното си черно-бяло изображение и изпипаната детайлност по заснеменето му. Към това е прибавена разкъсващата драма на млада монахиня, която не може изцяло да се отдаде на мисията си заради тъмното минало, в което е намесено нейното семейство. „Ида” е филм, в който зрителят има възможност да мисли над всеки кадър и да чувства плътните послания, предадени с художественост от висока класа. С този пестелив, изчистен и красиво направен филм, режисьорът Павел Павликовски се завръща в родната си Полша за първи път в кариерата си, за да представи някои от по-спорните въпроси в историята на страната.

Голямата награда и Наградата на Екуменическото жури (Варшава ’13), Най-добър филм (Лондон ’13), Наградата на ФИПРЕССИ (Торонто ’13), Най-добра актриса (Агата Кулеша) и сценарий, Наградата „Хил Парондо” за сценография и Голямата награда на Астурия за най-добър филм (Хихон ’13), „Златна жаба” за най-добър оператор (Камераимаж ’13), Най-добър оператор (Гдиня ’13).

Филмът ще бъде представен в София от продуцентката Ева Пушчинска.

 

More from View Sofia

More Movies & TV