Следва

Седмици на модата есен-зима 2014/15: Най-забележителните аксесоари от улиците на Ню Йорк и Лондон

Face to face с Добромир Киряков за Beyond, роклите и работата с Галена

За него се знае и много и малко. Много, защото е много известен и работата му сама говори за него, а малко...

All fashion преди 10 години

Той е много неща едовременно - вежлив, усмихнат и изключително възпитан ерудиран мъж, който стои зад външния вид на Галена, зад множество фотосесии, зад визиите в някои модни предавания и зад дрехите на модната марка BEYOND, която създават заедно с македонския дизайнер Борче Ристовски преди няколко години.

За него се знае и много и малко. Много, защото е известен с работата си и тя сама говори за него, а малко... защото Добромир Киряков, или както всички го наричат - Добри, е свикнал главно да показва, но рядко да говори за личните си проекти.

Решихме да го потърсим, след като разбрахме, че в края на януари модната им марка се е представила успешно на престижното модно изложение Who Is Next за сезон есен-зима 2014-2015 в Порт дьо Версай – Париж, а той, за което благодарим, отвори гостоприемно вратите на шоурума на BEYOND, за да ни разведе из царството на роклите си и да ни разкаже по-подробно за всичко, което се случва около него напоследък. 



V.S. Здравей, Добри! Отдавна не сме се виждали, но едно пиленце ни каза, че съвсем скоро си се върнал от Париж, където си представил последната колекция на BEYOND. Разкажи ни малко повече за това...
Д.К. Да, наистина бяхме в Париж. За първи път представихме наша колекцията на едно от най-големите изложения за мода в света Who is next. То се организира два пъти годишно, като тази година е и с рекорден брой посетители. 

Десет български фирми участваха на този форум и ние бяхме сред тях, което за нас е огромна чест. Избрахме да представим втората си линия G Spot, която разработихме преди една година съвместно с певицата Галена. Изложенето беше в рамките на четири дни, а идеята му е, че търговци от цял свят могат на място да се запознаят както с по-млади фирми, така и с по-утвърдени марки и да направят поръчки за дрехи, които харесат. Ние сме доволни, защото двама търговци проявиха интерес към нас и от следващия сезон дрехи с марката G Spot ще се предлагат в Амстердам и Сен Тропе.



V.S. А как попаднахте в тази селекция? 

Д.К. Всеки, занимаващ се с мода, имаше възможност да кандидатства, за да бъде допуснат до изложението. Това е проект, финансиран от Европейския съюз, който цели да допринесе финансово за развитието на българските дизайнери. В крайна сметка, след огромна бюрокрация, успяхме да се класираме и за нас е огромна радост, че бяхме избрани сред марки и имена, които са от доста години на пазара у нас. Говоря ти за Жана Жекова, Евгения Живкова, ETERE и т.н.

V.S. Вие с какво се представихте на изложението?
Д.К. Показахме есенно-зимната си колекция, защото нямахме време да подготвим специална за форума.



V.S. Как се стигна изобщо до работата с Галена? Разкажи ни малко повече за това сътрудничесто...
Д.К. Още преди създаването на BEYOND, аз бях започнал да работя с Галена. Всъщност първите рокли, които създадохме с Борче бяха сценични тоалети за нея. Галена беше съпричастна с абсолютно всичко, което ни се случваше и беше нашият най-голям подръжник в нелеката, но достатъчно амбициозна и приятна кауза, с която се бяхме заели.

В един момент, след като създадохме марката и намерихме своите клиенти, осъзнахме, че все пак нашите дрехи няма как да станат масови, защото са изключително трудоемки като изработка и изискват специални поводи за носене, които в България наистина не са толкова много и затова решихме, че тряба да измислим още един начин да развием дейността си, за да можем и ние да се развиваме паралелно с нея. Стигнахме до заключението, че трябва да започнем да правим това, което правят повечето световни марки - да имаме една първа линия, която да е лицето и имиджа на бранда и една по-комерсиална втора линия, в която да се заложи ДНК-то на високия клас дрехи, но да е по-достъпна за клиентите. Тогава между нас и Галена се роди тази идея да започнем да си сътрудничим по-задълбочено и да направим тази линия заедно. Първо, чисто маркетингово беше добро като стратегия, защото една популярна личност, върху чийто имидж работим вече няколко години и която се асоциира с адекватно модно присъствие на българската сцена би стояла добре като лице на марката и второ, това така или иначе е практика по цял свят и работи.

V.S. До каква степен Галена участва в създаването на моделите?
Д.К. Всъщност Галена участва активно в създаването на моделите. Не може да се каже, че тя е изцяло техен дизайнер, защото това не е била концепцията ни от самото начало, но ние работим в екип. И аз, и Борче, и тя даваме идеи за това как искаме да изглеждат дрехите.

V.S. Успявате ли да се сработите?
Д.К. Причината, за да се получават нещата така добре е най-вече това, че между нас тримата има химия. Имаме общи модни вкусове и всъщност процеса по измислянето на дрехите е забавление за нас.

V.S. Критикувате ли се един друг?
Д.К. Не знам дали се е случвало до сега да се критикуваме. Обикновеноно се събираме, обсъждаме нещата и просто се надграждаме един друг. 


Креативното дуо, което седи зад модната марка BEYOND

V.S. Последната ви колекция е съставена от официални рокли за абитуриентки, защо решихте да отделите специално внимание точно на завършващите училище момичета?
Д.К. Това е една капсулна колекция с 11 на брой рокли насочени главно към абитуриентките, които през следващите месеци ще са сред най-редовните ни клиентки. Искахме да дадем нашите предложения затова как едно младо момиче може да изглежда модерно без да има онзи натруфен, тежък и принцески имидж, който в България години наред е налаган, без това да струва много пари...

V.S. Какъв е ценовият диапазон на роклите в тази капсулна колекция?
Д.К. Роклите са на цена между 800 и 1200 лева, само една от тях струва 2500 лева, но тя по-скоро беше правена за BЕYOND. Цената й е по-висока, защото е ръчно изработена и е много трудоемка. 


Това е най-скъпата рокля от капсулната колекция за абитуриенти на G Spot | GALENA for BEYOND

V.S. Кои известни личности носят роклите ви?
Д.К. Ще ви прошепна нещо под секрет - в момента тук е Саня Борисова, която пробва роклята си за премиерата на "Живи легенди" (бел.ред. разговорът с Добри е малко преди официалната премиерата на филма). Но освен Галена и Цветелина Янева, с които работя, наистина все повече са известните личности, които носят дрехите ни. Преслава, Анелия, Глория и т.н.


Саня Борисова на премиерата на "Живи Легенди" с рокля BEYOND
V.S. Не се ли притесняваш от това, че голяма част от клиентките ви са поп-фолк певици?

Д.К. Така или иначе тези момичета са фактор за немалък брой хора и смятам, че е много по-добре да се дават адекватни модни послания на публиката, каквито се опитваме да даваме ние с дрехите на Beyond, отколкото никакви. Така че изобщо не се притеснявам от подобни неща...

V.S. Издай ни малко повече от кухнята на пролетно-лятната колекция?
Д.К. Със сигурност ще запазим тази женствена линия и в следващата ни колекция. Много ни се иска да започнем да използваме и деним в изработката на следващите дрехи. Не сме го правили до сега и леко ни е страх, защото денимът подлежи на специфична обработка, но предполагам, че ще успеем. Цветовете ще са по-нежни - бледо розово и в по-неутралните тонове. Всъщност на мен розовият цвят ми е фаворит и това е най-любимата ми тенденция в момента. 

Наистина се опитваме да правим нещата по начина, по който се правят в цял свят. Преди три-четири месеца намерихме една фабрика в Комо, Италия, която произвежда платове за котюр линиите на Chanel, Armani, Versace, ZUHAIR MURAD и поръчахме платове от нея и за основната линия на BEYOND. Нямаме търпение да ги получим, защото твърдо сме решили да правим нещата така, както ги правят най-добрите модни марки в света.

V.S. Спомняш ли си колко струва най-скъпата дреха, която си купувал в качеството си на стилист?
Д.К. На мен дрехите са ми скъпи не заради цената им. А иначе всичко е въпрос на възможност от страна на клиента, с който работя. Мога да призная, че пазарувам наистина скъпи неща - най-добрите образци в модата. Купувал съм рокли за над 10 000 - 20 000 евро. Понякога ми се е искало да мога да взема и по-скъпи, но това са наистина много пари, които малко хора могат да позволят да платят, въпреки че повечето от нещата си заслужават напълно цената. Но когато човек иска подобен ексклузивитет и може да си го позволи, няма таван на парите...

V.S. А за себе си склонен ли си да даваш много пари за дрехи?
Д.К. Преди години, когато бях само почитател на модата и не можех да я консумирам по начина, по който сега го правя, мечтаех за определни модни марки, за определни вещи, за момента, в който ще мога да си ги позволя. С днешна дата до голяма степен мога да си позволя много от нещата, за които преди 10 години съм мечтал, но пък те вече не са ми интересни.

V.S. А какво ти е интересно сега?
Д.К. Винаги съм разграничавал мъжката от дамската мода. 

Ако една жена трябва да е ярка, да изпъква, да се забавлява с начина, по който изглежда и да кара хората да й се възхищават заради тази нейна способност, то мъжът не трябва да е такъв роб на модата. Той може да се ограничи до това да е спретнат, да е чист и най-важното да е с добра физика.

В един момент си дадох сметка, че за мен е много по-важно да спортувам и да се чувствам добре в кожата си, защото тогава и най-обикновен тишърт на H&M ме кара да се чувствам в пъти по-удобно от която и да е скъпа дреха.

V.S. Още ли таиш сантимент към Gucci? (бел.ред. В предишно интервю за ViewSofia Добри разказа, че истинската му страст към модата се заражда от един каталог на Gucci през 1995 г.)
Д.К. Бях го разказал в едно интервю за ViewSofia преди няколко години... Тази марка винаги ще има дълбока следа в съзнанието ми, защото е първото нещо, заради което обикнах модата толкова много. Обичам да пазарувам дрехи за жените, за които се грижа на тази марка, но в интерес на истината за себе си все по-рядко пазарувам дрехи от нея.

V.S. Има ли оправдание за лошия външен вид на човек?
Д.К. Външният вид е признак на културата, възпитанието и интелектуалните натрупвания на един човек и ако те просто липсват, тогава...


Някои от емблематичните рокли на BEYOND, с които Добри се гордее

V.S. Отказвал ли си услугите си на някого... някога?

Д.К. Да, на много хора.

V.S. Какви са изискванията, които имаш, за да се превърне някой в твой клиент?
Д.К. Човек, който е решил да се обърне към стилист обикновено е човек, който иска да подобри външния си вид, а това само по себе си заслужава адмирации. Понякога аз смятам, че не бих могъл да бъда полезен на определена личност и затова отказвам.  

В повечето случаи обаче, не се съгласявам да работя дори и с много популярни личности, защото съм лоялен към дългогодишните си клиенти. Когато започнах да работя с Галена реших, че ще й се отдам изцяло и няма да следвам примера на доста мои колеги, които работят с всеки, който им се обади. Смятам, че за да си добър и полезен наистина за човека, с когото работиш трябва добре да го опознаеш. За да може той да ти се довери и ти да знаеш какво да направиш, за да е най-доброто за неговия външен вид е нужно много време работа заедно. И в този ред на мисли аз няма как да изразходвам цялата тази енергия, която смятам, че е редно да се изразходва, за много хора, затова съм се съсредоточил само върху няколко човека.

V.S. А всъщност...
Д.К. Галена и Цветелина Янева.


Борче, Галена, Цветелина Янева и Добри

V.S. като цяло какво мислиш за стила на родните звезди?
Д.К. Наскоро гледах снимки от наградите на BOX TV и смятам, че положението е плачевно. Стана ми изключително тъжно! Повечето от момичетата се бяха облекли на принципа - по-малкото зло е малката черна рокля. Странното е, че голяма част от тези момичета работят със стилисти и би трябвало да имат по-ясна представа за визията си.

V.S. Има ли твои колеги, които те радват с работата си? 
Д.К. Най-много харесвам моята работа, разбира се. Има още едно две имена, които мога да спомена, но... за мен е много странно, че повечето стилисти не разбират главното, в което се състои нашата работа. Защото работата на стилиста трябва да е насочена към това да прави една жена, която обикновено е хубава, с помощта на дрехите още по-атрактивна и масово харесвана. Забелязвам, че за моите колеги е практика да се опитват да направят от хубавите жени нещо по-алтернативно, което не е за такава широка употреба, какъвто трябва да е имиджа на една популярна личност...

V.S. Надяваме се да има все по-добри примери от тук нататък. Благодарим ти за този разговор и ти пожелаваме успех!
Д.К. Благодаря и аз!

 

More from View Sofia

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 2 дни

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.