Следва

Благотворителен базар „Околосветско пътешествие в училище“

Питай ме, питай ме: Можем ли почистим петно от ютия и как

Неприятните петна от изгаряне се получават най-често при гладене с прекалено гореща, несъобразена с материята на дрехата ютия. Те стават бежово кафеникави на цвят и при навлажняване имат миризма на изгорено.

All About Life преди 10 години

Неприятните петна от изгаряне се получават най-често при гладене с прекалено гореща ютия. Те стават бежово кафеникави на цвят и при навлажняване имат миризма на изгорено.

Изгореното място по тъканите в никакъв случай не бива да се почиства с четка, за да не се разруши материята. В такива случаи ще се изтрият и без това отслабените влакънца на тъканта, в резултат на което ще се появат ясно видими оголени места. И все пак, решение има, в отговора и въпроса по-надолу!

Как да почистим изгорелите от ютия места по тъканите?

По бели тъкани: Изгорелите места се намокрят с гъба, напоена в 1-3% разтвор от кислородна вода и се оставят да изсъхнат на слънце или на топло. Концентрацията на кислородната вода от 1 до 3 %-ен разтвор, се определя от степента на изгарянето на тъканта.

По цветни тъкани: Петната от изгаряния върху всички видове цветни тъкани се почистват отново с разтвор от кислородна вода, но тук концентрацията не бива да превишава 1%. Освен това трябва да се внимава действието на кислородната вода да се ограничи само върху петната и да не попада по околната незасегната тъкан, за да се избегне евентуалното разрушаване на багрилата.

По-леките петна се почистват със смес от равни части оцет и вода. Намокрените с тази смес петна се посипват със сол и се оставят да изсъхнат на слънце. Ако тъканта не е разрушена, петната могат да се намажат с каша, получена при сваряването на 3 глави лук, 125 гр. винен оцет и 10 гр. сапун на каша. След изсъхване остатъкът от кашата се остъргва от мястото и се промива с гъба, напоена с вода.
 

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: Денят на Земята е 22 април

All About Life преди 17 часа

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 3 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 1 седмица

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.