Следва

Шоколадово суфле

Тялото: Диетата на столетниците от остров Сицилия

Сицилия е най-големия остров в Средиземно море. Невероятна природа, мек климат, море и слънце. Островитяните наричат родината си "люлка на цивилизацията" и "земя на бог Хелиос." 

Health преди 10 години

Сицилия е най-големия остров в Средиземно море. Невероятна природа, мек климат, море и слънце. Островитяните наричат родината си "люлка на цивилизацията" и "земя на бог Хелиос."

Процентно столетниците, живеещи на острова, надвишават четири пъти средния показател за страната. Ключов аспект за дълголетието на сицилианците е спазването на диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни с ниско съдържание на червено месо, рафинирани въглехидрати и сладкиши.

Същност на диетата:
• Баланс на прости и сложни въглехидрати, белтъчини и ненаситени мазнини. Съотношение на протеини, мазнини и въглехидрати в менюто 1:1:4. Предпочитат се сложните въглехидрати пред простите. Една част от общия прием на мазнини се пада на наситените мазнини и две трети - на ненаситените.

• Ограничено количество на рафинирани въглехидрати и сладки неща. Захарта, голяма част от захарните изделия и всички видове сладкиши засилват чувството на глад и допринасят за увеличаване на теглото.

• Много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Тази позиция в диетата способства за извеждането от организма на шлаки и токсини, тъй като благоприятства здравето на червата.

• Използване на зехтин. Една супена лъжица на ден удължава живота и е без вреда за фигурата.

• Нисък гликемичен индекс. Гликемичният индекс е мярка за това с каква скорост се усвояват въглехидратите, съдържащи се в продуктите. Колкото е по-висок гликемичният индекс, толкова по-бързо глюкозата навлиза в кръвообращението. Продуктите с нисък индекс правят диетата по-балансирана. Важно е да се има предвид, че всяка кулинарна обработка променя свойствата на продукта, понякога доста драстично. Например, при суровите моркови гликемичният индекс е 35, докато при варените - 85. Ето защо, за здраве и активно дълголетие трябва да се предпочитат пресните, сурови зеленчуци и плодове.

10 основни продукти
Зеленчуци. Домати, чушки, краставици, патладжани, моркови, тиквички, всички сортове зеле и маслини в големи количества.
Маслиново масло. Трябва да бъде доминиращ източник на мазнини в храната.
Морски продукти. Прясна риба, омари, миди, калмари, най-малко пет пъти в седмицата.
Млечни продукти. Кисело мляко, йогурт и нискомаслен кефир в умерени количества. Сиренето присъства ежедневно.
Яйца. Приемът им е ограничен до два пъти в седмицата.
Месо. Червени меса и птици до три пъти седмично със зеленчуци или зърнени култури.
Макаронени изделия и житни храни. Пълнозърнести макаронени изделия, ориз, мюсли и други зърнени култури не само засищат, но са и полезни за здравето.
Бобови. Употребяват се самостоятелно или като компонент на зеленчукови салати.
Червено вино. Явява се мощно антистресово средство, без да се злоупотребява - една чаша вино преди сън.
Натуралната минерална вода - 1-2 литра на ден.

Примерно меню за един ден, 1922 ккал.
Закуска, 500 ккал.
кафе с мляко и 150 гр. козуначена кифличка
Втора закуска, 70 ккал
1 ябълка
Обед, 1000 ккал
Паста с пилешки гърди: 150 гр. варени макарони с 10 грама масло и 100 гр. печени пилешки гърди.
чаша зелен чай
Следобедна закуска, 42 ккал
150 гр. нискомаслен кефир
Вечеря, 310 ккал
200 гр. житна каша с 10 гр. масло
Капрезе: 2 домата, 100 гр. сирене моцарела, стрък босилек и 5 гр. зехтин
чаша зелен чай

Ключът към дълголетието
Пазете семейните ценности и приятелствата! Животът в обкръжението на близки и роднини е изпълнен със смисъл и радост, което благоприятства дълголетието - една от тайните на дълголетниците в Сицилия.

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.