Следва

Мисията невъзможна: Discovery Channel представя "Менхънт" – екстремна игра на котка и мишка

Анна Ангелова vs. Даниел Ненчев: Кой ще грабне "Оскар"-ите тази година?

Решихме да попитаме двама от любимите ни ТВ водещи, които ни зареждат всяка сутрин с дневната доза култура, какви са техните предположения и желания за победители сред тазгодишната американска кинореколта...

Movies & TV преди 10 години

В Холивуд вече тече трескава подготовка за церемонията по раздаването на филмовите награди "Оскар", която ще се състои тази неделя. Изграждането на декора за най-бляскавото събитие в шоубизнеса е в разгара си, а работниците дори вече разпънаха червеният килим, по който ще преминат звездите в тържествената вечер.

Цялата актьорска гилдия ще се събере на едно място, за да види кои са заслужилите статуетката, символизираща най-големия успех в света на киното, а възможните големи победители не спират да се обсъждат в медиите, във форумите, сайтовете, разбира се, и в социалните мрежи, колкото повече наближава денят на истината.

Ние също имаме известни колебания относно това кои са актьорите и филмите, които трябва да се изкачат на върха на победната стълбичка, затова решихме да попитаме двама от любимите ни ТВ водещи, които ни зареждат всяка сутрин с дневната доза култура, какви са техните предположения и желания за победители сред тазгодишната американска кинореколта.

И така, според Анна Ангелова и Даниел Ненчев тези, които ще бършат сълзи от радост и ще споменат цялата си рода в неделя вечерта са...

Анна: Оскарите са си „американска схема” за реклама на кинопродукти. Не казвам обаче, че това задължително са лоши кинопродукти. Дoри съжалявам, че от общо деветте номинирани за „най-добър филм” на редовно киноразпространение пристигнаха едва пет.

В категорията за най-добър филм... знам, че няма да спечелят моите фаворити. „Тя” или „Небраска” - това са шантавите, ексцентрични филми, които ме провокираха неочаквано - визуално и емоционално. Иначе съвсем очаквано: киноеуфория от Скорсезе и „Вълкът от Уолстрийт” (или както аз го наричам „The Wolf of Wolfstreet”). Този филм е като да сключиш сделка с дявола...

Няколко думи от мен за най-спряганите заглавия:

„Гравитация” сигурно е „малка крачка за един човек”, но според мен не е огромен „скок за човечеството”. Впечатляващ филм откъм ефекти, гледни точки на камерата, монтаж. На ниво сценарий – дава поводи за размисъл над важни теми, но според мен те не са развити достатъчно добре в текста и той издиша като скъсан скафандър в ключов момент.

А, като споменах екипировката – при този cast, едно от най-големите достойнства на актьорите е, че са облечени в скафандри. Прощавайте, Сандра и Джордж.

„Американска схема” – убийствено добра музика, страхотна игра на актьорите със зрелищна визия. Помежду им - динамичен и забавен диалог. Но цялостната концепция на историята куца. Схемата нещо ми е недовършена...

„12 години в робство” - класически филм, класическа идея. Важна тема, която не трябва да се пренебрегва. Но каквото очаквах, това и видях. С нищо не ме изненада, освен с леееко завишения буквализъм на моменти. Ако спечели, мисля че това ще се дължи до голяма степен на комплекса на американците към някои ужасяващи части от историята им. Чувството за вина и необходимостта от изкупление неминуемо ще се отрази. Така че, както взе „Златен глобус”, така ще вземе и „Оскар”.

Даниел: Според мен филмът, който ще вземе статуетката е "12 години роб" (бел.ред. може да го срещнете и като "12 години в робство")

Човекоубийствените тоталитарни режими на нацизма и комунизма имат своите големи киноинтерпретации – „Животът е прекрасен”, „Списъкът на Шиндлер”, „Животът на другите”. Като че ли Америка беше длъжна. Въпреки „Амистад” на Спилбърг. От истинската история на един от малкото похитени чернокожи успели да се освободят от робство, вече доказалият се (със „Срам”) режисьор Стив Макуин е направил шедьовър.

Най-добра мъжка роля:
Анна: Леонардо Ди Каприо и Матю Макконахи за убийствено добрата му игра в „Клубът на купувачите от Далас” наистина могат сериозно да си оспорват статуетката. Крайно време е обаче Леонардо Ди Каприо да получи Оскар. Защото той вече си го е спечелил. Ролята му във „Вълкът от Уолстрийт” е събирателна за много от образите, в които сме го виждали досега. Например, спомняте ли си момента, в който Лео, в ролята на Джордън Белфорд, надрусан до смърт, лазаше по стълбите, за да стигне до колата си... Случайно да разпознахте момчето от „Баскетболните дневници”? Решителността на „авиатор”? Или пък поведението му на яхтата пред полицаите – Гетсби? И т.н. и т.н... няма нужда да изреждам. Леонардо е не само пластичен, но и вече изграден актьор. А поредната му колаборация със Скорсезе дава очаквано добри резултати.

Тук също искам да кажа, че Хоакин Филипс също беше незаслужено пропуснат в категорията.

Даниел: Лео Ди Каприо е страхотен актьор. В “Плажът” например. Дори в „Титаник”. Спечели ме завинаги още с ролята си на олигофрен в „Защо тъгува Гилбърт Грейп”. В атрактивния и забавен блокбастър „Вълкът от Улострийт” обаче не изненадва. Нито той, нито Мартин Скорсезе и Терънс Уинтър, които са царе в това да конструират завладяващи истории за елегантно пропилени мошеници. Според мен Оскар трябва да получи Брус Дърн за “Небраска”, който разсмива и разплаква. Но победителят ще е Чиюетел Еджиофор. Заслужено.

Най-добра женска роля:
Анна: Мерил Стрийп е безспорна, тя е класа, но тя вече си има 3 статуетки. Джуди Денч - винаги въздействаща. Ейми Адамс е изпепеляваща в „Американска схема”. Но бих се зарадвала много, ако Кейт Бланшет получи Оскар. Героинята й от „Син жасмин” направо ми се е вкопчила в съзнанието.

Даниел: Двете мои любими актриси (след Моника Белучи, разбира се) се състезават – Кейт Бланшет и Мерил Стрийп. “Желязната лейди” вече има Оскар за водеща роля. Кейт обаче, само за поддържаща. Мисля че след като направи невъзможното и надмина самия Уди Алън, а и останалите актьори, които някога са играли невротик във филм на Уди Алън, (а е ясно че във всички филми на Уди Алън всички актьори играят като Уди Алън) Кейт Бланшет заслужава Оскар, нали? Нали!? НАЛИ!!!???

Най-добър актьор в поддържаща роля:
Анна: Джаред Лето в „Клубът на купувачите от Далас”, Майкъл Фасбендър за „12 години в робство” или Брадли Купър за „Американска схема”- това е една от най-оспорваните категории. А като споменахме Фасбендър, мисля си, че „Съветникът” е филм, който остана незаслужено извън номинациите, но пък Фасбендър няма да го подмине статуетката.

Даниел: Майкъл Фасбиндер в „12 години роб” е перфектният изрод.

Най-добра поддържаща женска роля:
Анна:
Лупита Нионго за „12 години в робство”. Според мен при нея, както и при Чиуетел Еджиофор има много добра игра с очите. Предават емоциите по изключителен начин. Адмирации.

Даниел: Бих заложил на Дженифър Лоурънс в „Американска схема”, ако не беше смразяващо убедителната игра на Лупита Ньонг’о в „12 години роб”.

Режисура:
Анна: За режисура мисля, че ще е Стив Маккуин заради мащаба, заради размаха в действието на "12 години в робство".

Даниел:
Моля, не ми пробутвате този компютърджия Алфонсо Куарон. Стив Маккуин ще спечели, но бих се зарадвал и на Александър Пейн.

Сценарии:
Анна: Без никакво съмнение „Тя” е (с) оригинален сценарий...
Това е история за настощящето, но с два клика напред...Засяга една от най-важните теми, които пренареждат целия ни вътрешен и външен свят – проблемът с общуването, назряващата пропаст между хората, любовта като съвкупност от нули и единици. Способността да бъдеш човек закърнява заради преклонението пред удобството. Вместо да преразглеждаме себе си, ние предпочитаме да създадем нещо „по свой образ и подобие” , макар че е набутано в компютърна кутийка. Доста самовлюбено, доста selfie world...плашеща история, защото почти всеки усеща сянката й зад гърба си.



„Тя” е…СТРАХотен филм. И ти също си във филма - докато си във Фейсбук или в киносалона... Честно, поглеждаш ли си смартфоуна по време на прожекция?

Her – where every frame is socially acceptable form of madness.


 

More from View Sofia

More Movies & TV