Следва

Face to Face - Катя Дунева

ЗА ревността

Новопубликуваната книга в Италия „И живяха ревниви и щастливи“ на Донатела Марацити дава повод да се замислиш ...

Лица преди 15 години

Новопубликуваната книга в Италия „И живяха ревниви и щастливи“ на Донатела Марацити дава повод да се замислиш кой от четирите типа ревност се е загнездила в теб:

Депресивен – характерен е за жени, които не се чувстват на нивото на партньора си.
Фикс идея -  човек се съмнява непрекъснато дали е обичан или не.
Нервна ревност - човек е вечно притеснен да не бъде изоставен от партньора си.
Параноичната ревност - характерна предимно за мъжете и при нея са типични непрекъснатите съмнения.

Така или иначе ревността е присъщо чувство за всеки, който обича. Затова не се притеснявай, че се е загнездил в теб един от 4-те типа. Това е естествено чувство, което по някакъв начин съхранява двойката.

„Ревниви са били не само древните гърци, болестно ревнива е например и жената от Милано, която изминава с колата си цяла Италия, за да отиде на конгрес в южен град и за да изконтролира мъжа си, който може евентуално да види там своя бивша приятелка”, казва Марацити.

В известен смисъл тя възражда любовта, но ако я чувстваш повече от 1 час дневно, вече е болестно състояние.

„При изключително ревнивите хора на практика съществуват аномалии в серотонина, което може да означава определена форма на мозъчни нарушения“, казва авторката.
Според нея при мъжете ревността е свързана със сигурността на бащинството и с усилията да се опазят собствените деца. При жените пък ревността е свързана със стремежа да се държи здраво партньора с цел да гарантира прехраната и създаването на поколения.

Източник:
Prontosofia.com

More from View Sofia

More Лица