Следва

Вкусни изкушения от Италия

Питай ме, питай ме: Има ли ефективен начин да предотвратим качването на килограми през зимата?

Има ли ефективен начин да предотвратим качването на килограми през зимата?

All About Life преди 10 години

Има ли ефективен начин да предотвратим качването на килограми през зимата?

Има, при това не 1, а цели 12! Ето ги и тях: 21 начина за предотвратяване наддаването на тегло през зимата

1.Наблягай на супата

Чиния със супа на обяд ще ти помогне да останеш слаба. Жените, които ядат супа за обяд като първо, поглъщат по време на хранене до 100 калории по-малко и не компенсират това изяждайки повече храна в течение на деня. Смята се, че водата съдържаща се в храната, за разлика от тази, който пием, помага за по-бавното изпразване на стомаха и по такъв начин усещането за ситост се запазва за по-дълго, въпреки че калориите са по-малко.

Нискокалоричните супи - зеленчукови, доматени или морковени, увеличават положителния ефект.

2. Медитирай

Всеки път, когато искаш да се поглезиш с нещо вредно, но вкусно, медитирай пет минути върху това как искаш да изглеждаш и да се чувстваш в края на зимата. Седни удобно, затвори очи и си представи, че гледаш видео, на което изглеждаш страхотно в топъл пролетен ден, след като цяла зима си се хранила правилно. Виж, колко си стройна и красива в тениска и къси панталонки, уверена в себе си и пълна с енергия. Запомни този образ и се връщай към него, всеки път, когато започне непреодолимо да те привлича огромно блокче шоколад.

3. Записвай

През студените месеци, често се обръщаме към храната, защото се чувстваме уморени, или си мислим, че заслужаваме нещо вкусно, борейки се с тежките метеорологични условия. Така че води си дневник, записвай там, какво и защо си изяла. Веднага след като започнеш да разпознаваш случаите, когато ядеш заради чувството на комфорт, ще можеш да намериш някакви заместители на храната. Може би се нуждаеш от прегръдка, добра песен, приятна вана или телефонен разговор с приятел.

4. Обедна разходка

Ние сме унили не само поради по-студеното време - липсата на светлина също може да развали настроението. Дневната светлина допринася за образуването на серотонин в мозъка, който способства за усещането на щастие и спокойствие. За съжаление, недостига на светлина през зимата намалява нивото на серотонин, предизвиквайки умора и повишен апетит, поради което имаме пристъпи на лакомия. С 15-минутна разходка може получиш достатъчна доза дневна светлина, за да повишиш нивото на серотонин, освен това ще изгориш 70 калории.

5. Любими зимни ястия

Направи списък на продуктите, които ти се искат най-много в периода на зимната летаргия. След това се постарай да ги включиш в обичайния си хранителен режим, вместо да са допълнение към основните хранения. Не се учудвай, ако твоите любими ястия се различават от тези на любимия. Изследователи от Университета на Илинойс са установили, че мъжете предпочитат картофено пюре, макаронени изделия и супи, а жените - бонбони и шоколад.

6. Избирай "добри" въглехидрати

Не е изненадващо, че някои диети водят до депресия. Въглехидратите подпомагат произвеждането на серотонин, допринасящ за чувството на щастие. Номерът е да се заменят "захарните" въглехидрати като бисквити и бял хляб с хляб и продукти приготвени от пълнозърнесто брашно.

7. Хвърли обявите за доставка

Знаеш ли, защо зимата намираш в пощенската си кутия повече реклами за доставка на храна? Просто в местната пицария знаят, че си по-склонен да поръчаш храна за вкъщи, когато навън е влажно, тъмно, студено и не ти се ходи до супермаркета. Изхвърли тези листовки, веднага след като попаднат в кутията ти и ще имаш по-малко възможности да се възползваш от тях.

8. Внимавай с кафето

Опитай се да устоиш на изкушението на топла чаша кафе с мляко, капучино или горещ шоколад. Голяма чаша кафе лате с пълномаслено мляко съдържа 265 калории. Капучиното е малко по-добре - 153 калории. Топъл шоколад с бита сметана отива на първо място с 448 калории. Но килограми натрупваш не само от тези калории. Проучванията показват, че прекаляването с кофеин принуждава организма да натрупва мазнини. По-добре използвай билков, плодов или зелен чай – в тях няма калории и кофеин.

9. Ангажирай ръцете си с работа

Намери си ново хоби за зимните вечери пред телевизора. Плетиво, бродерия, решаване на кръстословица и ... - всичко това помага ръцете да са заети и не им позволява да посягат към бисквитки, чипс и други хрупкави удоволствия.

10. Научи се да танцуваш

През дългите тъмни вечери не ти се иска да излезеш навън, затова се упражнявай в залата. Чрез уроци по танци може да останеш във форма, забавлявайки се ще гориш калории - един час салса изгаря 380 калории, а бални танци - 350.

11. Обличай се подходящо

Може да искаш да прекараш зимните вечери и уикенди, свита на кравай облечена в широки панталони и торбест пуловер, но така няма да забележиш, как натрупваш килограми. Продължавай да носиш тесни дрехи, само така бързо ще разбереш, ако се появят излишни сантиметри.

12. Протеини

Употребата на храни, богати на триптофан - градивен материал за протеина - помага да се справиш с пристъпите на глад, предизвикани по психологически причини. Колкото повече продукти съдържащи триптофан присъстват в менюто, толкова повече се произвежда серотонин и толкова по-добре ще се чувстваш. Богат източник на триптофан е червеното, нетлъсто месо, пилешко, пуешко, риба, яйца, сирене, ядки и зърнени храни.

13. Направи любимите си ястия полезни

Научи се да приготвяш любимите храни по нов начин, за да се намали съдържанието в тях на мазнини и калории. Използвай продукти с ниско съдържание на мазнини, пълнозърнест хляб.

14. Повече оранжево

Според експертите по цветотерапия, оранжевият цвят повдига настроението и дава енергия. Ако в чинията присъства нещо оранжево имаш повече шансове да почувстваш прилив на сили и няма да ти се иска да преяждаш, за да се почувстваш по-добре. За щастие, повечето продукти с оранжев цвят са нискокалорични. Портокали, мандарини, моркови, тиква, печен боб, чушки, манго, кайсии.

15. Физически упражнения

Когато ти е студено опитай да се затопляш и по други начини. Заеми се с физически упражнения или си поиграй с децата - така ще се затоплиш, повеселиш и изгориш калории, вместо да мърмориш срещу студа.

16. Планове за лятото

Вместо да се предадеш на зимното униние, отдай се на планове за идващото лято. Разглеждай брошури, предложения в Интернет, сложи на вратата на хладилника своя снимка от последната почивка. След като направиш избор, заеми се с нещо, което ще ти помогне да получиш повече удоволствие от почивката. Например, ако имаш намерение да пътуваш до Франция, заеми се с уроци по френски език, ако се готвиш за Карибите – започни да се гмуркаш в близкия басейн, ще ходиш в Испания – научи се да танцуваш фламенко.

17. Повече пипер!

Отдавайки предимство на пикантните храни, като ястия от мексиканската и индийската кухня, ти се загряваш и изгаряш мазнини. Проучванията показват, че Chili Peppers увеличава с 50% сърдечния ритъм и обмяната на веществата в продължение на три часа след хранене. Още по-добре е ако не хапваш много от тези ястия и твоите вкусови рецептори ще бъдат удовлетворени по-бързо.

18. Прави любов

Не отлагай секса за уикенда. Страстните прегръдки освобождават хормона на щастието, а колкото си по-щастлива, толкова по-малко ще търсиш утеха в храната. Освен това, при секс за 20 минути изгарят 140 калории.

19. Повече сън

Използвай допълнителните часове тъмнина, за да прекараш повече време в страната на сънищата. Учените твърдят, че хроничното недоспиване води до наддаване на тегло, тъй като лишаването от сън увеличава нивото на хормоните, които влияят върху апетита. Така че с увеличаване времето за сън може да се спасиш от излишни килограми.

20. Приемай достатъчно течности

През зимата, когато навън е студено забравяш да пиеш вода. Въпреки това, добре отоплените офиси, домове и магазини те карат да се потиш и губиш течности от тялото. Жаждата често се бърка с глада и понякога ядеш, когато всъщност си жаден. За да предотвратиш това, изпивай по шест до осем чаши вода на ден.

21. Започни да готвиш

Използвай зимните вечери за кулинарни експерименти с по-здравословни съставки. Наред с другите неща, рязането на продуктите и шетането в кухнята, с което е свързан процеса на готвене, помага да изгориш около 120 калории за половин час.

More from View Sofia

More All About Life