Следва

Кейти Холмс в новата рекламна кампания на Bobbi Brown

Помощ: Косата ми боледува. Как да й помогна да оздравее?

Ако изведнъж забележиш, че косата ти пада, губи блясък трябва да помислиш, защо се случва това с теб. Възможно е да имаш проблем с някой вътрешен орган и това да се отразява на здравето на косата...

Hair преди 10 години

Ако изведнъж забележиш, че косата ти пада, губи блясък трябва да помислиш, защо се случва това с теб. Възможно е да имаш проблем с някой вътрешен орган и това да се отразява на здравето на косата. Козметичните средства са безсилни в този случай и ще започнат да помагат само ако основната причина изчезне.

Самата коса може да подскаже кой орган се нуждае от помощ:

• Ако косата пада активно, това е ясен знак за проблеми с ендокринната система. Може да имаш проблеми с черния дроб и жлъчния мехур.

• Прекомерното омазняване на косата показва възможно заболяване на черния дроб.

• Ако се натрупва пърхот, трябва да се обърне внимание на стомашно-чревния тракт.

• Усещане за сухота на косата и скалпа говори за възможни проблеми с бъбреците.

• Когато косата започва преждевременно да побелява, това показва, заболяване на щитовидната жлеза.

Ако искаш косата ти винаги да е здрава, трябва да се погрижиш, преди всичко за храненето си, в което да присъства необходимото количество витамини и минерали. Това ще се отрази добре не само на косата, но също така на общия тонус на целия организъм. Козметиката само може да поддържа постигнатия ефект за по-дълго време.

Винаги разресвай косата си преди сън. За този процес са ти нужни около 5-10 минути. Препоръчва се миенето на косата да е веднъж на 8 дни, като се използват яйца. Необходимо е да се разбърка добре едно сурово яйце с малко топла вода. Косата трябва предварително да се намокри с гореща вода и след това да се полее с яйцето, което се втрива в кожата на главата. После главата се измива под течаща вода, полива се с лимонов сок или оцет и се изплаква отново.

Ако имаш тънка и чуплива коса, подходяща е следната маска: по една чаена лъжичка майонеза, мед, сок от алое вера и една скилидка чесън. Съставките се разбъркват добре и получената каша се нанася на косата с втриващи движения. След това главата се увива с найлонова торбичка, стои така 3-4 часа и се измива с шампоан.



Естествените оцветители, като басма, къна, лайка, или ревен, се считат за безвредни, и тяхното използване има само положителен ефект върху растежа на косата. Когато къната се комбинира с листа басма, цветът може да се балансира от светло кафяво до черно.

Лайката може да направи чудеса и силната настойка от това растение придава на косата златист оттенък. Ако се използва ревен, може да се получи светло рус оттенък.

Ако искаш да придадеш на косата си златист оттенък е необходима настойка от лайка в определени пропорции. Например, за много светла косата са необходими 100 грама суха лайка, която се залива с половин литър вода, за блондинки - 150-200 грама в същото количество вода. Залива се непременно с вряща вода и 5 минути стои на силен огън, след което кисне един час. Косата се полива с получената настойка няколко пъти над легенче. Няма нужда да се търка.



За суха коса, може да се използва маска от репейно масло или зехтин: по 1 супена лъжица масло и зехтин, яйчен жълтък и по една чаена лъжичка мед и ракия. Разбърква се добре и маската се нанася на косата, след което се увива с найлон. Тази маска е необходимо да се държи в продължение на 2-3 часа и след това добре да се измие с топла вода и шампоан.

За мазна коса се препоръчва настойка на базата на билки: по две супени лъжици коприва и цветове невен и 1 чаена лъжичка дъбови кори. Заливат се 1,5 литра вряла вода и киснат 30 минути. Прецеждат се през марля и с получената настойка се изплаква косата няколко пъти над легенче. Не е необходимо да се измива с чиста вода.
За нормална коса, може да приготвиш подхранваща маска от билки. Вземи по 1 супена лъжица лайка, липа, коприва и залей с 200 грама вряща вода. Билките трябва да киснат 30 минути, след което е необходимо да се прецеди и се добавят течни витамини А, В1, В12, Е, желателно е също да се натроши в разтвора коричка ръжен хляб. След 15 минути маската е готова и може да се използва. Нанеси на косата и я остави да действа 1,5 часа. След това измий косата под течаща вода.




При обилен косопад помагат солени маски.
Много прост и ефективен метод, който е лесен за използване. Вземи обикновена сол и я нанеси в корените на мокра коса, като я разделяш на кичури. Увий главата с найлон в продължение на 15 минути. След това изплакни добре косата. Тази процедура може да се прави всеки път след измиване на главата. Достатъчни са около 10 такива процедури и косата ще спре да пада.

More from View Sofia

More Hair