Следва

Помощ: Как да се справим със сухите лакти?

Тялото: 14 стъпки за стройна фигура

Как да избегнеш излишните килограми през есента и зимата? Какво ще ти помогне да останеш във форма?...

Health преди 10 години

Как да избегнеш излишните килограми през есента и зимата? Какво ще ти помогне да останеш във форма? Трябва ли да се придържаш към строга диета, или как да се храниш правилно? Има 14 прости трикове, които ще ти помогнат да станеш строен и да престанеш да задаваш въпроси за отслабване.

Използвайте сини съдове
Психологически изследвания показват, че човек е естествено привлечен от червено, жълто и оранжево. Освен това, червеното и жълтото стимулират апетита, което често води до преяждане. В същото време синьото способства за умиротворение и не позволява да се яде твърде много. Купи си няколко сини чинийки и ще намалиш риска от преяждане.

Яйца на закуска
Отслабващите и последователите на здравословния начин на живот трябва да заменят обичайния тост сутрин с яйца. Проучванията показват, че тези, които са яли на закуска яйца, губят калории и сантиметри от талията си по-бързо и по-ефективно от тези, които закусват с препечена филийка.



Използвай големи прибори
Всеки знае, че първата стъпка към стройна фигура е замяната на големите чинии с по-малки. Подобен закон работи и с приборите за хранене: оказва се, че колкото по-голяма е вилицата, с която се храниш, толкова е по-малък риска да изядеш твърде много. Тази особеност е забелязана при посетителите на италиански ресторант. Тези, които получавали към своята паста голяма вилица и навивали на нея повече спагети, отколкото на обичайния прибор, в крайна сметка изяждали 10% по-малко от гостите с обичайни вилици.

Изключи телевизора
Доказано е, че екранът на телевизора или компютъра има критично влияние върху обема на изяденото. В цифри, това "критично влияние" е 40% излишна храна. Освен това, приготвяйки вечеря, докато гледа любимия си филм или преглежда пощата си, човек често избира набързо приготвено ядене, или купува нездравословна храна, която да не го отвлича от по-интересните занимания. Диетолозите са сигурни – искаш ли да отслабнеш : Изключи телевизора!

Напълни своята (малка) чинийка
Хората, които слагат в чинията си всичко, което се канят да изядат по време на предстоящата закуска, обяд или вечеря, включително десерт, изяждат 14% по-малко от тези, които са привикнали да си досипват. Допълнителен начин за намаляване на риска от преяждане е и малката чинийка. Тези, които следват принципа на един подход към храната и използването на малка чиния, в крайна сметка изяждат 60% по-малко от обичайното.

Откажи се от сосовете
Практиката показва, че с използването на сосове като кетчуп и майонеза, човек набира 100 калории дневно, а отказвайки се от тях за една година може да свали до 4,5 килограма.



Пий диетично кафе
Друг "незабележим" източник на захар е сутрешното кафе. Изглежда, че в двете лъжички захар, с които подслаждаш напитката си на закуска, няма нищо страшно, но цифрите говорят обратното: за една година кафето със захар, добавя към теглото ти около килограм и половина. Тези, които пият кафе няколко пъти на ден, трябва да погледнат следните изчисления: отказа от сутрешната и следобедна порция кафе със захар ти спестява 54 750 излишни калории на година!

Направи почивка
Една от основните пречки за стройна фигура може да бъде ежедневния стрес. Хормона на стреса - кортизол, се произвежда по време на високо нервно напрежение. Той помага на организма да натрупва запаси в областта на бедрата, талията и раменете и забавя ефекта от всяка диета. Ежедневните десетминутки помагат да се намали нивото на кортизол в кръвта. Достатъчно е да седнеш, да затвориш очи и да направиш няколко дихателни упражнения!

Интуитивно хранене

Витамини и минерали, необходими на тялото, можеш да получиш от различни източници. И не трябва да пренебрегваш собствените си желания. Освен това, организмът сам подсказва това, което не му е достатъчно. Осъзнавайки какво ти се иска, анализирай тази информация: така ще разбереш какво ти липсва. Например, ако жадуваш за нещо сладко, вероятно имаш нужда от източник на допълнителна енергия. Не се отказвай от бонбоните, но за в бъдеще, подбери продукти, които зареждат с енергия не по-лошо от шоколада.

Разходки на чист въздух
Ходенето е чудесно упражнение за отслабване. Но става още по-ефективно, ако се провежда веднага след хранене! Хората, които правят половин часова разходка веднага след хранене, губят по-бързо от теглото си. Предимството на ходенето е фактът, че този тип упражнение няма отрицателно влияние върху процеса на храносмилането и затова не предизвиква дискомфорт.

Започвай със супа или салата
Зеленчуковите супи и салати са не само полезни за здравето, но помагат да се избегне преяждането. Наблюденията показват, че тези, които започват храненето си със зеленчукова супа, изяждат 20% по-малко от основното ястие, което няма как да не се отрази на фигурата.



Пий вода преди хранене
Може ли да се пие по време на хранене или е по-добре да се пие вода преди ядене? Изпивайки половин литър вода 30 минути преди хранене ще изядеш 13% по-малко от обичайното. Много хора бъркат чувството за глад с жаждата, така че ако имаш някакви съмнения, първо изпий чаша вода. Много е вероятно след това измамното чувство за глад да изчезне от само себе си. Водата може да се замени със зелен чай или вода с парче свеж плод.

Следвай принципа 80%
Умереност - това е основният ключ към успеха ако планираш дългосрочна програма за отслабване. Според това правило, трябва да разделиш храната си на 80% здравословна храна и на 20% с не особено полезни свойства. На второ място, в 80% от приема на храна трябва да отдаваш предпочитание на здравословно приготвени ястия. И трето, трябва да се нахраниш само с 80% от това, което изисква чувството ти за глад. За да определиш степента на ситост е нужно време, но всичко идва с опита!

Свиквай с детски порции
Отивайки на кино, първото нещо, което правиш е да купиш пуканки. Не се отказвай от това удоволствие, но вземи не огромна кофа с осолена царевица, а по-малка детска порция. В 90% от случаите "детските" порции съдържат 200 калории по-малко от тези "за възрастни", така че имаш основание да укротиш апетита си.

Тайната на стройната фигура не е в това да се изключат от менюто всички любими, но вредни продукти и ястия, а в това правилно да намалиш техните порции! Безспорното предимство на тази тактика е в това, че присъствието на любимите вкусове, макар и в малки количества, предотвратява диетичната депресия.

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.