Следва

Петъчна доза секс: Новият Робокоп - Джоел Кинаман

Мъжете, които познават жените – Автоинструкторът Ивайло Славков

Най-сложният въпрос във Вселената, на който категоричен отговор никога и никой не може да...

Други преди 10 години

Най-сложният въпрос във Вселената, на който категоричен отговор никога и никой не може да даде, съществуват само безкрайно много хипотези, това е въпросът „Какво искат, мислят и мислят, докато казват жените!”. Пред който мъжете обикновено предпазливо мълчат.

Не всички обаче. Защото има мъже, които познават жените, точно както вторите мечтаят да могат първите. И през техните очи въпросът „какво искат” не е страшен, а пътят към намирането му минава през добрата комуникация, добрия маниер и доверието.

И на тях посвещаваме тази страхотна поредица интервюта - „Мъжете, които познават жените”.

Професиите им са различни, но свързани по някакъв начин или изцяло обвързани с грижата за жените, което ги прави едни от малкото наистина ЗНАЕЩИ мъже.

Ивайло Славков е зад волана от 36 години, 32 от които като професионален шофьорски инструктор към СБА, район “Лозенец”. Първата кола, която е карал през живота си, е била “Москвич” модел 812 и впоследствие си купува такава. За толкова години трудов стаж, като възпитател на шофьорски умения, е видял какво ли не! Казва, че повечето учещи се на автомобилно правоуправление при него специално са били жени и си го обяснява с факта, че неговата “специалност” е категория “В” – любител шофьор. Наблюденията му са, че мъжете по-лесно изкарват шофьорските курсове от жените поради ред причини.

За всякакви интересни подробности, факти и съвети от кухнята на шофьорлъка, се разговорихме с г-н Славков и той сподели с нас своите лични наблюдения, опит и тайни, които биха могли да бъдат полезни за дамите. Пък и за силният пол...

V. S. Г-н Славков, кой как се представя на листовките и кормуването и защо?

И. С. Момичетата са по-добри в листовките, за разлика от момчетата, а при кормуването е обратното в по-голяма част от случаите. Жените са по-големи зубрачки, в смисъл, че по-сериозно се отнасят към четенето, отколкото мъжете – на тях по не им се чете, и явно това е причината. Мъжете чисто технически са малко по-сръчни – по-лесно следят движението на автомобила, по-бързо се ориентират спрямо разстоянията и обстановката. При жените спазването и точното изчисляване на дистанцията – била тя предна, задна или странична, е малко по-бавен и труден процес. Но всичко това е условно казано, защото винаги има изключения.



V. S. По какъв начин двата пола приемат “провала”, ако има такъв?
И. С. Жените много по-трагично приемат “скъсването”, защото са по-емоционални. В 90% от случаите се разтреперват, разплакват и не знаят на кой свят са. Даже, ако ги попиташ как се казват, ще им е трудно да ти отговорят точно в този момент.

V. S. Имало ли е опити за подкупи към вас?
И. С. Честно казано – да, имало е. Но тези неща са далеч от мен, така че...

V. S. А кои са по-големите и изкусни подкупвачи от двата пола?
И. С. Не мога да кажа точно, различно е, но нямам лични наблюдения. Може би при жените има нещо такова, но то не е точно подкуп, а опит за някакъв лек флирт. Идват гримирани, с предизвикателни дрехи - дълбоко деколте, минижуп, пускат по-мили и невинни погледи... Такива неща.

V. S. И това помага ли им?
И. С. Зависи от изпитващия. Ако е женкар, ги гледа по друг начин.

V. S. Сексът вади ли книжка?
И. С. Е, преди много години може би да, но напоследък не мисля. В момента нещата са променени, много по-стегнати и не е така, както беше преди 20 и повече години.

V. S. А на вас някоя девойка предлагала ли Ви е подобни “услуги”?
И. С. Случвало ми се е, да, особено в по-младежките ми години по времето на т. нар. комунизъм, когато съм бил по-симпатичен и по-влюбчив.



V. S. Верен ли е митът за “блондинката шофьор”?
И. С. Честно казано не съм забелязал голяма разлика в шофирането между естествени и изкуствени блондинки. Всичко си зависи от човека.

V. S. А има ли разлика в това как карат колите си една блондинка, брюнетка и червенокоса?
И. С. Обикновено червенокосите и русите жени са малко по-надъхани, по-смели, по окумуш. Имат по-голямо самочувствие и по някакъв начин се опитват да се покажат като по-красиви и по-готини. Това се отразява на карането им и съответно са малко по-нахални и агресивни.

V. S. И идва логичният въпрос – има ли различни типове жени, според начина на шофирането им?
И. С. Има, разбира се! Има по-импулсивни, реагиращи първосигнално. Други, които са по-спокойни и разсъждават трезво, независимо от цвета на косата си, се справят по-добре.
Много образно казано и само през вашата призма мислите ли, че жените-шофьори могат да се определят на различни видове животни в поведението си зад волана? (без да искаме да обиждаме нито една дама шофьор – това е просто шеговита авторска хрумка, която г-н Славков прие със смях!, бел. авт)
Това е интересно, но честно казано за себе си разделям жените на по-чистоплътни и по-немарливи към външният си вид. Още първоначално, когато дойдат при мен, гледам на тях като бъдещи шофьори, а не като на жени. Забелязвам по-скоро дали са чистоплътни, и дали държат на грима и прическата си повече, отколкото на хигиената и на външният си вид като цяло.



V. S. И това какво говори за жената?
И. С. Ами една по-спретната дама е много по-стриктна, изпълнителна и внимателна на пътя, стараеща се да прави онова, което е научила. А немарливите са по-некоректни зад волана в отношението си към заобикалящата ги обстановка и пътни правила.

V. S. Има ли жени, които карат като мъже?
И. С. Има, разбира се. Това са онези жени, които по-бързо и по-добре схващат нещата от другите, имат по-добри двигателни рефлекси и често се случва така, че те шофират по-добре дори и от мъжете. Да речем, едно младо 18-20-годишно момче, което никога през живота си не е спортувало, а е стояло само пред компютъра, ще кара по-зле от момиче на неговата възраст с активна двигателна култура – спортуване, каране на колело, планински преходи и т. н. Момичето по-бързо и лесно ще схване разстоянията, движението на автомобила и ще е по-отговорно на пътя.

V. S. Някакви лични предпочитания към тип жена-шофьор?
И. С. Не, какъвто ученик дойде – такъв. Но мога само да кажа, че на по-закръглените – и момичета, и момчета, им е по-трудно, защото те самите са по-трудно маневрени. По-слабите по-лесно могат да управляват краката, ръцете си, да се обърнат в нужната посока.



V. S. Защо според вас голяма част от жените “се забиват” до волана, докато шофират?
И. С. Защото се страхуват, затова. Може би се притесняват и не могат съвсем да се отпуснат, а и при жените реакцията е по-забавена. Вярно, че скоростният лост остава почти зад гърба им, но сигурността в достигането на педалите явно надделява. Нормално е в началото да си по-стегнат и напрегнат, докато се научиш и сам намериш своя начин на шофиране, но някои жени цял живот си карат така.

V. S. Начинът на шофиране издава ли характера на жената?
И. С. Да, донякъде. Не мога точно да преценя, защото учениците идват при мен за два учебни часа и си тръгват. Но винаги личи, когато една жена е по-сприхава и емоционална, или по-овладяна и спокойна. Първите по-рязко въртят волана и натискат педалите, грубо отпускат съединителя и сменят скоростите, по-рязко спират и тръгват. Такива жени отдалече можеш да ги разпознаеш в колата, дори и да не виждаш кой стои на шофьорското място. За по–уравновесените е ясно, че се справят добре, но има и един трети тип жени, по-меланхолични и отнесени, със забавени рефлекси. Те като че ли най-трудно се научават. А се срещам и още един тип жени, бих ги нарекъл “мъжкарани”, без с това да ги обиждам, които още от малки са се интересували от колите на родителите си, очевидно са пробвали да карат кола още в ученическа възраст и бързо са запомняли и научавали всичко. Те също се справят много добре.



V. S. Кои са 5-те основни проблема в женското шофиране и какъв съвет бихте дали за тяхното коригиране?
И. С. Първият голям проблем е в преценката на разстоянията, независимо дали са предни, задни или странични.
Второто им често срещано затруднение е неправилното усещане затова могат ли и как точно, да се разминат с другите коли на кръстовище и каква е тяхната скорост.
Третият проблем на жените е в по-слабата им техническа култура и несправянето с колата като машина. В крайна сметка автомобилът е една машина, съставена от какви ли не компоненти. Отначало им е трудно да разберат кое за какво служи, каква е поредността в извършването на различните действия, как точно да работят с краката и за какво точно служат педалите и т. н.
Четвъртото нещо, за което се сещам, но то не е задължително срещано при всички, е тяхната разсеяност. Значи непрекъснато се заглеждат я по някой мъж, или по дрехите на някоя жена, или по витрината на някой магазин, и изпускат пътя.
Петото изпитание, с което жената трябва да се справи, е нейният страх. Но пък това води до нейното обострено внимание и по-голяма концентрация и сигурност на пътя. Дори и не дай си Боже да стане някоя беля, след като тя кара бавно, понеже я е страх, щетите ще са по-малки.

V. S. Кои качества, които жената счита за себе си като минус, й придават чар и обратното – за кое е убедена, че е готино, а то всъщност не е никакъв плюс в очите на мъжете?
И. С. Ами забавно е, когато не могат или им е трудно да паркират.



V. S. Искате да кажете, че това не води до ругатни в мислите на мъжа?!?
И. С. По-скоро се развеселяват, докато ги наблюдават как не могат да се справят и се чудят накъде да завъртят кормилото, и това е някакъв вид чар. А онова, което дразни другите шофьори, е в ситуациите, когато жената е надула музиката в колата, пуши цигара и вече си мисли, че светът е неин. Мъжът обикновено си мисли: “Тая, пък, к’во се прай на много отворена?! Още не може да държи волана, иначе захапала цигарата и сложила тъмните очила!”

V. S. Значи мъжете могат, а жените – не, така ли?!? Но това не означава, че тази жена не е добър шофьор!
И. С. Ами не означава, но казвам от какво се дразни мъжът! И другото нещо, което може да го докара до лудост, е гримирането и оправянето на прическата на жената, докато чака на някой светофар! И обикновено се налага да й се свирне, защото се отплесва и не вижда, че вече свети зелено. Дори и най-малкото й забавяне води до зверското натискане на клаксона от мъжете шофьори.

V. S. И говоренето по телефона ли?
И. С. Това винаги дразни един мъж и той обикновено си мисли: “Каква шофьрка е тя, та и говори по телефона сега!?”. Така е по мои наблюдения.

V. S. Коя според вас е типичната женска кола?
И. С. Розовата! В 90 % от случаите жените избират колите по цвят и чистота, а не гледат колко са здрави, надеждни и изправни. Това на шега, но иначе съм забелязал много жени в Toyota Yaris, OpelCorsa, Renault Clio или 5, Audi A2 или A3, изобщо в по-малките и по-компактни коли. По-рядко се виждат жени в големи и скъпи коли или джипове, макар че има и такива, т. нар. “мутреси”.



V. S. Е това, че жени карат големи коли, не означава задължително, че са “мутреси”! И всеки мъж така ли разсъждава? Не го приема за секси примерно?
И. С. Разбира се, такава е думата в разговорната реч, но веднага на мъжа през ума му първо минават мисли за разни сексуални услуги. Момичето може с честен труд да е изкарало парите си или мъжът й да е заможен и да й е купил такава кола и без да се занимава с тъмен бизнес.

V. S. Какъв е основният конфликт между половете на пътя?
И. С. Например когато автомобилът се развали, докато жената го кара, или не дай Боже леко се блъсне някъде. Тогава почват разправии от рода: “Защо не внимаваш, къде гледаш, знаеш ли това колко струва...”, докато тези неща не вълнуват особено много жената. Друг конфликт е непрекъснатото напомняне от страна на мъжа да се борави по-внимателно с колата като цяло – със съединителя, скоростния лост, да се пазят страничните огледала, джантите, да не се блъскат гумите в бордюра, “Сега защо даваш толкова газ – знаеш ли колко харчи колата?!” и други подобни автомобилни битовизми.



V. S. Да “издадете” 5 жокера, с които жените биха могли по-лесно да изкарат книжка?
И. С. Ами колкото и да е тривиално, да бъдат по-внимателни и спокойни, повече да учат, да бъдат в добри взаимоотношения с инструктора си, защото това води само до по-добри резултати по време на обучението им, да се усмихват мило, но не и прекалено, на изпитващия ги инспектор и да използват в границите на разумното всички малки женски похвати, разбира се.
Но е много важно за девойките, като седнат зад волана по време на изпита, да не се спичат, защото това се случва много често. Дори и много добре подготвените сякаш изведнъж забравят всичко учено и повтаряно им по сто пъти и се шашкат, разтреперват се и не знаят на кой свят се намират. Това се наблюдава най-много при първо явяване на изпит. А ако ги скъсат, самокритиката е огромна и драмата е голяма. В такива ситуации винаги се опитвам да обясня на момичетата, че нищо лошо не е станало и да ги окуража за следващият път.

V. S. Ще ни кажете ли десетина ваши думи, с които да охарактеризирате жените шофьори?
И. С. Не мога по този начин да дам такива определения, защото всяка жена е с индивидуален характер, но има добри ученици – идващи за забавление по-скоро; има мъченици – които много искат да могат да карат; супер амбициозни, държащи на всяка цена да имат шофьорска книжка; инатливи, искащи да се докажат пред някого за нещо; намират се и много упорити, граничещи вече с мазохизма, които макар и на преклонна възраст не се отказват да дойдат на поредния изпит в живота си; има и фръцли – онези мамини детенца, на които всичко им е наготово и са с богати роднини или съпрузи.
Разбира се, винаги когато дойде да се учи усмихната и добре изглеждаща млада жена, ми е по-приятно, отколкото ако е намръщена и сърдита на света. В общи линии жените са леко напрегнати и стреснати в началото, но по-уверените в себе си винаги са по-усмихнати. И тези, които приемат курса като забавление и успеят да оставят за малко всичките си проблеми и битовизми извън колата, се справят по-добре отколкото другите. Така че, момичета, усмихвайте се повече!

Вижте още от поредицата: 
Мъжете, които познават жените - Гинекологът д-р Антони Ненов
 

More from View Sofia

More Други