Следва

Обичта на известните - Бионсе и Джей Зи на европейско турне

Уроците на любовта: Коко Шанел

Тя мечтае за кариерата на певица, а става велик дизайнер. Иска да се омъжи и да има семейство, но остава сама и...

Други преди 10 години

Тя мечтае за кариерата на певица, а става велик дизайнер. Иска да се омъжи и да има семейство, но остава сама и се задоволява с ролята на любовница. За житейските и любовни уроци на една от най-великите жени на двайсети век - Коко Шанел - разказваме в първия материал от новата ни рубрика "Какво научихме от любовта".

Не жертва, а господар на обстоятелствата

Писали сме много за Нейно Величество, но нека си припомним основното: Майка й, Жана, се влюбва в търговец-женкар на име Албер Шанел, и не е щастлива. Когато Габриел е едва на 12, Жана умира, причината: туберкулоза, съчетана с душевни страдания и непосилен труд. Бащата праща синовете си при роднини, а дъщерята - в приют към манастир и приключва. В смисъл, че никога повече не се появява в живота им. Но жилавото сираче не казва за него и една лоша дума, никога, нито в детството, нито по-късно, стараейки се, изглежда, да убеди и себе си и околните, че нещата не са били такива, каквито са били. В легендата, в която тя предпочита да живее, и която е скроила сама, бащата, търговец на вино, заминава в Америка да работи, за да купи хубава къща на семейството си. Богатата й фантазия се превръща в защитна реакция и в известна степен я спасява. Така, в необятния свят на измисленото, е по-лесно да живееш сред еднообразието и строгостта на приютския живот, с който, както и с положението си на сирак, тя не желае да се примири. Момичетата от обезпечени семейства, за които в приюта се внасят определени вноски, са в далеч по-изгодно положение, към тях се отнасят по различен начин, облечени са по-добре. В приюта междувременно учат момичетата да шият, така че възпитаниците на мястото да имат професия за бъдещето. Именно това е първият момент, в който Коко проявява уникални способности: прекроява тъжната си униформа, добавяйки към нея детайли, които е забелязала в дрехите на своите по-богати връстници и така за пръв път откроява себе си, своето виждане за света, отликата от напълно безличното й обкръжение.

Затова: В каквито и обстоятелства да попадаме през живота си, не трябва да виним за това хората около нас. Никой не е виновен, недопустимо е и унинието. Важното е да разберем не защо, а каква е причината, защото причина винаги има, да се озовем именно в тази ситуация. Тогава тя непременно ще ни послужи за нещо.

Отнасяйте се към себе си критично



Габриел навършва 18. Да остане в приюта е безпричинно, тъй като няма никакво намерение да става монахиня. Уреждат й работа в шивашката промишленост в град Мулен. Там младата жена бързо е оценена, и от старшите майстори, и от собствениците на фабриката. Няма спор, шие прекрасно, основно дамски и детски дрехи. Но това занимание не може да се превърне в делото на живота й или поне тя няма никаква визия за това към този исторически момент. Напротив, вятърът на живота я отвява в съвсем друга посока. Веднъж в кафенето тя се изпъчва гордо, заявявайки, че може да изпее песента не по-лошо, отколкото местната певица и излиза на сцената с модната тогава песничка "Кой видя Коко на Трокадеро?". Не е зле, казват й, и от този момент тя започва да го прави всяка вечер. Офицерите от местния гарнизон аплодират, викат я на бис, крещят: «Коко! Коко!» Ето как се ражда нейното прозвище и й става второ име. По-късно тя не обича да се спомня за този момент и предпочита да свързва произхода на прякора с баща си, който наричал малката Габриел пиленце /милата!/.

Шанел ненавижда бедния си произход. Но усеща, че с пеене няма да спаси портмонето си. Кариерата на певица не е и няма да бъде спасение за нея. Невероятни способности определено няма, и затова мъдро се отказва от съмнителния успех на провинциална певица, заминавайки за Руайо, заедно с офицера пехотинец Етиен Балзан.

Затова: Важно е реално да оценяваме способностите си, ако искаме успех, най-добре значителен успех, в каквато и да е сфера. Възможно e работата, в която да се окажем най-добри, да не е толкова престижна, колкото други професии. Но благодарение на таланта и удоволствието от правенето й, бихме могли да имаме истински успех. Не случайно народната мъдрост гласи, че не мястото краси човека, а човекът - мястото.

Бъдете с мъж, който ви подкрепя



Избраникът й обожава ездата, под негово ръководство Коко става отлична ездачка. Но роклята й пречи. И тогава специално за конната езда тя измисля оригинален, удобен костюм, като първо облича панталон, а след това добавя и артистична мека шапка, което хвърля в шок изисканите дами. Което никак не пречи на нахалната в моженето си Габриел съвсем скоро да прави подобни шапки по поръчка за съседките и познатите си, при това съобразявайки се с индивидуалността на всяка от тях и неусетно превръщайки се в законодател на местната мода. Всяко нещо, излязло изпод ръцете й, е скъпа вещ, изискана, изящна, уникална. Отношенията с Етиен в същото това време са в разгара си, макар че той не си й помисля да я направи своя жена. Това момиче не е от неговия кръг, а пък момичето се мъчи страшно от усещането, че е просто държанка. Тя отчаяно иска да е независима, да изкарва парите си сама. Ражда се мисълта за собствено ателие. Балзан се отнася към идеята скептично. Абсолютно не вярва, че от това за Коко може да се получи нещо сериозно, и въпреки това предоставя за целите на любовницата си апартамента си в Париж. Отказва обаче да финансира начинанието. Парите дава Артър Кейпъл, най-добрият приятел на Балсан. Артър е наричан от всички Бой - ужасно очарователен, пълен с живот, богат, умен, красив. И най-важното - той вярва в таланта й и се отнася към нея с нежност, доверие и уважение, ценейки естествеността и великолепната й ироничност. С негова помощ тя не само открива магазин в Довил, но и филиал в Биариц. Абсолютно не се страхува да върви напряко на общоприетите вкусове, доверявайки се основно на интуицията си, и създавайки уникален собствен стил - стилът Шанел. Укротява полите и започва да шие пуловери от жарсе. Свободна от съществуващите по това време стереотипи в модата, Шанел заимства детайли от мъжкия гардероб: сакото, моряшката риза, коженото яке, вратовръзката, светлите пижами... Моделите й започва да носи баронеса Ротшилд, а след нея — всичките й познати принцеси, маркизи, графини. Воала!

Затова: „Ако искате да имате това, което нямате, ще ви се наложи да правите онова, което по-рано не сте” - следва да се има предвид тази крилата фраза на Коко Шанел, базирана на собствения й опит. Но за това е необходимо не само да вярваме в себе си, но и да бъдем редом до хора, които вярват в нас. Мъжът, способен да ни подкрепя, вдъхновява и вдъхва увереност, е същинска рядкост, която трябва да бъде ценена и за която остава само да се молим да ни се случи.

Не отлагайте щастието за после



За съжаление, именно жаждата за материална независимост, а не само принадлежността към различни социални слоеве става препятствие по пътя към брак на двама искрено обичащи се хора. Когато Артър Кейпъл е готов да се ожени за Коко, тя отлага сватбата в голямото си желание да му бъде равна и да не зависи от него материално. В момента обаче, в който мнението й се променя и тя се усеща готова за женитба, Артър взима решението да се обвърже с момиче от знатно семейство, защото все пак в жилите на капитана тече еврейска кръв, а Франция може и да е била благосклонна към Ротшилд, но Кейпъл не е толкова богат, колкото прочутото семейство. Той предлага брак на Диан Листер - знатна лейди от висшето общество.

Затова: Не бива да отлагаме собственото си щастие за утре, ако имаме възможност да бъдем щастливи днес. Животът се изнизва бързо, и линиите на две съдби, които днес се пресичат в една точка, утре могат да се окажат крайно далеч една от друга.

Не отпускайте ръцете


Коко Шанел обича Бой с любов, която в живота се случва най-много по веднъж. Неговото сърце до края на дните, които, впрочем, се оказват кратки, също принадлежи на Коко. Той се лута между Габриел и Диан, непрестанно пътува между Париж и Лондон и веднъж, в предколедния ден на 1919 година, по пътя към Кан, прави катастрофа. Габриел не е негова съпруга и по правилата на обществото не може да носи траур. Но именно тогава се ражда малката черна рокля, която с незначителни промени тя пуска на пазара, като я развива, в течение на пет години, и облича в нея жените по целия свят. Стереотипите отново са преодолени, черният цвят престава да бъде цвят на траур. Но не и за Шанел, която създава своя шедьовър в тези ужасно тъжни дни.

Затова: Каквото и да ни застигне, любимото занимание ще ни помогне да не изпаднем в униние и ще стане онзи спасителен пояс, който ще ни помогне да не се удавим в морето на случващото се. Нещо повече, често точно то е, което ще ни донесе успех.

Любовта трябва да е източник на вдъхновение



Да се върне отново към живота на Коко помага срещата с природения брат на Николай II - великия княз Дмитрий Павлович, руски емигрант, по-млад от прочутата законодателка в модата с осем години. Княз Дмитрий, който след революцията губи цялото си състояние, е беден, много беден. Коко на практика го издържа, но го прави деликатно, изключително пазейки достойнството му. Това не им пречи да бъдат щастливи. Дмитрий Павлович запознава Шанел с парфюмериста Ернст Бо, чийто баща някога работи за императорското семейство. Коко отново рискува и поръчва на парфюмера серия аромати, като накрая избира един от образците - номер пет. Предпочита кристален флакон, без никакво украшение, с прост бял етикет. Силният, разкошен Шанел номер пет става сензация в света на модата и козметиката. И днес, близо 100 години по-късно, той е все така любим на много от влюбените в модата и елегантността хора.

Затова: Всеки мъж в живота ни е личност, от която можем да се научи на нещо. Всяка нова среща може да послужи за стимул за нови успехи.

Неуспехите - през борда



След като обвиняват Коко Шанел в шпионаж по време на Втората световна война заради връзката й с немския офицер Ханс Хунтер фон Динклаге, тя заминава за Швеция. Връща се в родината едва 20 години по-късно, седемдесетгодишна. За това време законодатели в дамската мода във Франция ставата мъже, най-виден сред тях Кристиан Диор. Ревюто с първата й колекция след завръщането е провал. Което я вдъхновява и нахъсва дотолкова, че Коко започва да работи като дива и три години по-късно успехът отново е в ръцете й.

Костюм от Шанел, изработен от туид с тясна пола и тайор, с обшито с ширити бие и без яка, със златни копчета и външни джобове, става символ на успешната, модерна жена на новото време. В този години тя сътрудничи на Холивуд, като облича звезди като Одри Хепбърн и Елизабет Тейлър. Всички можем да си представим и костюма на Джаки Кенеди в съдбоносния ден на убийството на Президента на Щатите, ако само затворим очи.

Затова:
Когато в живота ни възникнат трудности, трябва смело да продължим, да не гледаме назад, и да възприемаме неуспехите, включително на личния фронт, само като опит, необходим за избора на нов път. С настъпването на всеки нов ден да започваме живота отначало, точно както ни учи великата Како Шанел.
 

More Други