Следва

През седмицата ще видим ОЩЕ...

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 10 - 16 март

Lord of the Dance се завръщат в България с последния си спектакъл, включващ невиждана до този момент сценография, декори, костюми, визуални ефекти и спиращи дъха магически танци...

Events преди 10 години

Lord Of The Dance

Кога: 15 март, 20:00 часа
Къде: "Арена Армеец"

Lord of the Dance се завръщат в България с последния си спектакъл, включващ невиждана до този момент сценография, декори, костюми, визуални ефекти и спиращи дъха магически танци.

Шоуто, което взривява сърцата и умовете на милионите фенове на таланта на Майкъл Флетли и неговите танцьори, може да бъде видяно за последен път в зала "Арена Армеец" в София на 15 март 2014 г. от 20:00 часа.

Създателят и режисьорът на многократно награждавания световен феномен – Повелителят на танца Майкъл Флетли, за пореден път ще докаже на българската публика, че "сърцата и умовете на хората, обединени от музиката и танца, могат да преодолеят всички граници". Потвърждение на това е фактът, че фантастичното му шоу продължава да разбива бокс-офисите и оставя публиката без дъх.


Билети: между 35 и 80 лева



AC/DC TRIBUTE С ГРУПА BANDX

Кога: 14 март, 21:45 часа
Къде: Joy station

Както знаете AC/DC не е просто музика, а е състояние на духа... Така че ако сте истински фенове няма да пропуснете взривяващите BANDX, които ще разтърсят сцената на JOY STATION на 14-ти март и ще раздвижат кръвта ви с много AC/DC саунд и настроение.

Сръбската група BANDX са на сцена като трибют на AC/DC вече повече от десетилетие. Познати са от многобройните им участия в Сърбия, Германия, Хърватия, Черна Гора, Словения, Австрия, както и от рок фестивали и мото събори, сред които Beer Fest, Rock Village 2007, CMOK Festival, Rock Otocec 2010, Belgrade Beer Fest 2012 и много др.

BANDX много точно и правдоподобно представят песните на легендарните AC/DC, като дори визуално се доближават до оригинала. Групата вече е позната у нас след гостуванията си във Велико Търново /Мото Рок Фест/ и спешните си клубни турнета в София, Варна, Стара Загора, както и с концертните си участия на рок фестивали в Сопот, Пазарджик.

Билети: 15 лева, на касата на ТикетПро и на място в Joy Station.



Юбилейна изложба на Владислав Паскалев - "Художникът и книгата"

Кога: 7-21 март
Къде: НХА

С юбилейна изложба в галерията към НХА проф. Владислав Паскалев отбелязва своята 80 годишнина и близо 60 години творчество в областта на рисунката, илюстрацията, шрифта и типографията, които изграждат съвременната визия на книгата в българската пластическа култура.

Изложбата представя част от значимото му и огромно по обем творчество в областта на книжната графика и дизайн, отличаващо се с ярка индивидуалност и нестандартен артистичен почерк. То включва книги от всички области – периодики, монографии, печатна графика, богато илюстрирани представителни издания за нашата история, изкуство и културно наследство, както и литературни издания на наши и чужди, съвременни и класически автори.
Това са книги с опростени до знак форми, с визия за печатното издание като художествена цялост на шрифт и илюстрация.

Представени са също авторски шрифтове – типографски и ръкописни – създадени с изключителна отговорност и чувствителност към проблемите на българската кирилска азбука.

Към подреждането на юбилейната си изложбата проф. Паскалев е подходил нестандартно, за да бъде тя не само представяне на творческият му път, но и преживяване за посетителя, когото се стреми да го улесни в нейното възприемане и разбиране.



Стилиян Дичев - самостоятелна изложба живопис
 
Кога: 12 март, 19:00 часа
Къде: Шоурум Jaguar/ Land Rover

За първи път автор рисува портрети на емблематични модели автомобили, олицетворяващи много специален статут. Официалното откриване на изложбата CAR PORTRAITS („Портрети на автомибили") с автор Стилиян Дичев ще се състои на 12 март (сряда) от 19:00 ч. в Шоурум Jaguar/ Land Rover на „Мото-Пфое” в партньорство с Арт Център Юзина. Изложбата може да бъде разгледана до крач на месеца.

Стилиян Дичев превръща автомобила в модел на изобразителното изкуство чрез класическия подход на портрета като жанр и акцентирайки върху характера и духа на обекта. „Изследвайки и възхищавайки се, авторът извежда автомобила като главно действащо лице, отправна точка, като нееднозначен символ на движението и посоката, динамиката и замаха, но и на благородното излъчване на баланса.”, отбелязва кураторът на изложбата Йово Панчев и допълва, че: „Автомобилите отдавна са експлоатиран обект на популярната култура, но превръщането им в модел на изобразителното изкуство – с „четката и платното”, с класическите изразни средства на живописта – позволява темата да се третира едновременно абстрактно и освободено, а в същото време и категорично като джаз-стандарти в пластично измерение.”

Ето какво споделя и самият автор на изложбата, Стилиян Дичев: “Автомобилът заема изключително важно място в нашия интензивен живот. В много случаи ние се олицетворяваме с него. Той е и отражател на нашето его. В тази изложба аз се опитвам да открия обратната връзка, когато автомоблът не е само опаковка за собственика си, а е част от него. Затова нарекох изложбата "Портрети на автомибили" .



Идиот 2012

Кога: 10 март, 19:00 часа
Къде: Народен театър "Иван Вазов" 

Идиот 2012 е изсвирен като партитура на лудостта, но така, че държи публиката за ревера и не я пуска до последния й дъх. Динамична режисура, перфектно подбран актьорски екип, вълнуваща музика, силно естетизирана сценография и брилянтни костюми на Юлиян Табаков - всички те правят представлението напълно завършено. Торосян като княз Мишкин е много различен от всичко, което е играл досега на сцената на Народния, особено в сравнение с новата премиера Хамлет (където е в ролята на бруталния Розенкранц). Неговият Мишкин е кристално чист, но болезнено откровен. Специално за този образ режисурата плътно е следвала оригиналния прототип, докато при Настатя Филиповна (Снежина Петрова) и избухливия й любовник Рогожин (Деян Ангелов) се е получило надграждане в друга посока - по опасния наклон на саморазрушителната, шизофренична руска страст. Любовта е грях, за който героите плащат с душите си. Страстта е изведена като антитеза на покаянието и прошката (в православния християнски контекст, зададен от Достоевски).

Срещите между крайностите пораждат вихрушки в бързия като фехтовка диалог между Настася и Мишкин, а разделите им повличат след себе си взривоопасни ситуации, утаяващи се в опит за милосърдие, както е в Престъпление и наказание при срещата между проститутката Соня Мармеладова и разкайващия се Разколников. При толкова страст и земетръсна греховност интермедиите с Владимир Пенев, пеещ с пълен глас цигански руски романси, са като глътка вода от планински поток след режещия самогон на безбожието, което поглъща нещастните герои като октопод.

Режисьор: Десислава Шпатова; сценография и костюми: Юлиян Табаков; със Снежина Петрова, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Владимир Пенев, Вяра Табакова, Веси Конакчийска и Зафир Раджаб




През седмицата ще видим ОЩЕ

Филми:
“Тибет - ревът на снежния лъв" - документален филм

Премиери:
СТАЛИНГРАД REALD 3D
Нимфоманка – част I

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?