Следва

Всички носят - Миди пола с дълъг пуловер

Джордан Дън открито за расизма в модата

Британският модел определено не се крие мълчаливо в ъгъла, когато стане дума за расизъм в модната индустрия...

All fashion преди 10 години

Британският модел определено не се крие мълчаливо в ъгъла, когато стане дума за расизъм в модната индустрия.

Като представителка на шепа цветнокожи модели, които имат висок статут в индустрията и често могат да бъдат забелязани по подиумите, 23-годишната Дън често разказва за сблъсъците с расизма в работата й. Като например да бъде отпратена от кастинг с думите „не ни трябват още черни момичета” или пък да й бъде отказан макиаж от бял гримьор.


Джордан за Anna Sui

„Не разбирам защо хората аплодират дизайнери, в чиито ревюта можем да видим един по-етнически различен модел. Не само един тип жени обичат модата”,
споделя тя в последния брой на Miss Vogue, на който е и лице от корицата. „Странно ми е, когато агентът на даден модел й каже, че е страхотно задето е единственото черно момиче. Кое му е страхотното на това?”, добавя тя.

Това далеч не са първите коментари по темата, след като Джордан подкрепи Иман и Наоми Кемпбъл, които също се борят за повече расово многообразие на модния подиум. „Искам да говоря за онова, което се случва в действителност, защото много хора се страхуват да го направят”, казва британският модел.



В интервюто пред списанието Дън споделя още, че изпитва вина да бъде работеща майка. Синът й Райли живее с баба си в Лондон, докато тя самата прекарва по-голямата част от времето си живеейки и работейки в Ню Йорк.


Джордан със сина си

„Понякога се чувствам ужасно виновна, че съм далеч от него и изпускам толкова неща, но после си припомням, че го правя за него и за бъдещето му”, признава тя.

4-годишният й син е роден през 2009 г., когато Джордан е била едва на 18 години. Тя продължава да работи по време на бремеността си, като дори се появява в дефилето на Jean Paul Gaultier, докато е в 7-я месец.
 

More All fashion