Следва

Всички носят - Миди пола с дълъг пуловер

Джордан Дън открито за расизма в модата

Британският модел определено не се крие мълчаливо в ъгъла, когато стане дума за расизъм в модната индустрия...

All fashion преди 10 години

Британският модел определено не се крие мълчаливо в ъгъла, когато стане дума за расизъм в модната индустрия.

Като представителка на шепа цветнокожи модели, които имат висок статут в индустрията и често могат да бъдат забелязани по подиумите, 23-годишната Дън често разказва за сблъсъците с расизма в работата й. Като например да бъде отпратена от кастинг с думите „не ни трябват още черни момичета” или пък да й бъде отказан макиаж от бял гримьор.


Джордан за Anna Sui

„Не разбирам защо хората аплодират дизайнери, в чиито ревюта можем да видим един по-етнически различен модел. Не само един тип жени обичат модата”,
споделя тя в последния брой на Miss Vogue, на който е и лице от корицата. „Странно ми е, когато агентът на даден модел й каже, че е страхотно задето е единственото черно момиче. Кое му е страхотното на това?”, добавя тя.

Това далеч не са първите коментари по темата, след като Джордан подкрепи Иман и Наоми Кемпбъл, които също се борят за повече расово многообразие на модния подиум. „Искам да говоря за онова, което се случва в действителност, защото много хора се страхуват да го направят”, казва британският модел.



В интервюто пред списанието Дън споделя още, че изпитва вина да бъде работеща майка. Синът й Райли живее с баба си в Лондон, докато тя самата прекарва по-голямата част от времето си живеейки и работейки в Ню Йорк.


Джордан със сина си

„Понякога се чувствам ужасно виновна, че съм далеч от него и изпускам толкова неща, но после си припомням, че го правя за него и за бъдещето му”, признава тя.

4-годишният й син е роден през 2009 г., когато Джордан е била едва на 18 години. Тя продължава да работи по време на бремеността си, като дори се появява в дефилето на Jean Paul Gaultier, докато е в 7-я месец.
 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.