Следва

Нети триумфира в първия епизод на „Като две капки вода“

Майкъл Джексън, Ники Пънчев. Култовите образи на Стилияна, гримьор в "Като две капки вода"

Тя е...

People of art преди 10 години

Стилияна Узунова е професионален гримьор и е позната най-вече като човека, който стои зад добрия външен вид на актьорите и участниците в предаванията на Маги Халваджиян и Глобал Филмс. 

Тя има богат опит в превъплъщаването на родни популярни лица в образи на световни звезди заради дългогодишната си работа в Господари на ефира, създател е на култовия образ Ники Пънчев, изигран от Рачков преди време, и с днешна дата развива уменията си на гримьор във втория сезон на "Като две капки вода", който стартира ударно снощи. 

Иначе интересната дама завършва живопис в Националната художествена гимназия „Акад. Илия Петров" в София през 1997-а и получава магистърска степен, специалност Илюстрация, при проф. Владислав Паскалев в Националната художествена академия през 2004. Същата година започва да работи като художник-гримьор в кино и телевизионни продукции, фотосесии и реклами и оттогава не е спирала да прави именно това. Работила е още във форматите  "България търси талант", "Седем часа разлика", "Пълна лудница", "Великолепната шесторка", "Пълна промяна" и др.

Малко преди снощния старт на "Като две капки вода", Стилияна ни отдели от времето си, за да ни разкаже за предизвикателството на гримьорската професия и очакванията, които има за предаването оттук нататък:

V.S. Как започна всичко, Стилияна?
С: С тези луди хора съм от 11 години. Иначе аз съм художничка, но още от малка имам интерес към гримьорството. Като деца много гримирахме в Художествената гимназия и след това, когато завършвах Академията, алтернативата ми не беше много голяма. Всички правеха графичен дизайн, но на мен това ми беше много скучно и реших, че гримът е един прекрасен начин да работя и да се забавлявам. Самите актьори са много готини, талантливи и с много фантазия и това ми се стори чудесен начин да създам контакт с прекрасни хора. Освен това си мислех, че ще имам и много свободно време, за да се занимавам и с живопис, но в по-късен етап разбрах, че това съвсем не е така. Все пак не е като в киното, където трябва да си изцяло посветен...

И така малко като на шега се случи всичко, защото ти на тия години, на които аз бях тогава, не можеш да взимаш чак толкова сериозни решения за живота си. Но се радвам, че така стана.

V.S. Какво обединява актьора и гримьора?
С: Фантазията!

V.S. Ти не си обикновен гримьор, ти си артист. Твоят грим е изкуство. Какво точно те вдъхновява?
С: Новото! Всички хора обичат да се изненадват, и актьорите, и гримьорите. Когато правиш нещо ново, ти всъщност се изненадваш от своите качества. Иначе, колкото гримьорът помага на актьора да се вдъхнови, толкова и актьорът помага на гримьора.



V.S. Кои хора са трудни за грим?
С: Характерните хора. Например Зуека се гримира супер трудно, докато Рачков - обратното, защото той има правилни черти и с него се работи много лесно.

V.S. Кое е най-важното, за да се получи един образ добре?
С: Това е огромна симбиоза, за осъществяването на която не е важен само гримьорът. Тук става въпрос за екипна работа, в която са важни още костюмът, реквизитът и актьорската игра. Защото ти можеш да си свършиш перфектно работата, да помогнеш на актьора да се превъплъти в образ, но ако него не го "хваща",  какъвто и да му е гримът, дори и най-добрият, няма как да се получат нещата. Има случаи, в които актьорите не могат да усетят образа си, но след като ги гримираме, започват да се гледат в огледалото, гледат, гледат и казват: "А, ето го, дойде!".

V.S. A кое е най-важно при грима?

С: Наблюдението. Да го погледнеш, да видиш чисто анатомично как изглежда определен човек, дали има някакви паразити, какъв е езикът на тялото му.





V.S. Интересно ми е как правиш от човек с дълъг и остър нос такъв с чип например?
С: В предния сезон за пример мога да ви дам Рафи, който си е типичен арменец - с дълъг нос. Когато трябваше да се превъплъти в образа на Майкъл Джексън, за да е пълна приликата, единственият начин беше чрез оперативна намеса (смее се). Затова има пъти, в които правиш каквото е по-силите ти, за да докараш един образ максимално близо до друг, но оттам нататък всичко е актьорска игра. 

V.S. Колко време отнема един такъв специален грим?
С: Различно. Има грим, който отнема няколко часа, има и такива, които се създават за минути само с няколко щриха. Понякога актьорът има анатомична даденост, близка до изпълнителя, който трябва да имитира, и тогава е лесно, защото само надграждаш.

Но, за да се превърнат в световни звезди някои от актьорите имат нужда от специален грим с ефекти. За целта са нужни специални отливки на лицето, перуки, дори цели маски. С тази част от грима се занимава Дани Аврамова. Тя е изпълнител на тези сложни неща.






Дани Аврамова е човекът, който стои зад специалния грим с ефекти

V.S. А спомняш ли си колко е продължил най-дългият грим, който си правила?
С: Ох, правила съм толкова много хора, че в главата ми е страшна каша. Сигурно не е останал образ в българския ефир, който да не сме развили. И от световните звезди също. Най-дълго продължилият грим, който съм правила обаче, е на този човек, който се разхожда тук до мен - г-н Рачков (бел.ред. По време на интервюто със Стиляна в гримьорната освен нас се навърта и водещият). Той много дълго време ме измъчваше с един Ники Пънчев - в продължение на две години.

Рачков:
Искам да кажа, че Стиляна много помага на актьорите да си влязат в образа. Тя има много набито око, много е наблюдателна и понякога ти казва неща, които ти не си забелязал изобщо. Култовият Ники Пънчев тя го създаде. Тя ми показа движенията с ръцете, взех ги от нея.



V.S. Имаш ли си вече любим участник за гримиране от тези, които влизат във втория сезон на "Като две капки вода"?
С: Харесва ми Къци. Харесва ми това, че е много подготвен, че е страшно вътре в нещата и че има много правилни черти на лицето. Както ние го наричаме в нашите среди - той има универсално лице.

V.S. A кои са актьорите, които ще са предизвиактелство за теб?
С: Деян, Неве... те имат специфични лица, острички са и ще трябва да ги омекотяваме.



V.S. Издай ни някои от превъплъщенията, в които ще видим участниците?
С: Не мога да ви ги издам, защото и аз не ги знам. Няма как да не имитираме Мадона, Франк Синатра, Фреди Меркюри... защото това са страшно характерни звезди, които, ако не сега, то в другия сезон със сигурност ще се паднат. 

V.S. За финал ни кажи какво да очакваме от втория сезон на предаването?
С: Със сигурност очаквайте повече от предния сезон. Има големи предизвикателства и за нас гримьорите, и за актьорите, но се надявам да се справим.

V.S. Успех!

Малко по-късно днес очаквайте още снимки от бекстейджа на предаването само на страниците на ViewSofia!

More from View Sofia

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра