Следва

DJ HYPE идва за второто ЕVOLUTION парти в YALTA CLUB

Деси Тенекеджиева представя филмовата си поредица на София Филм Фест

Програмата на най-големия и престижен филмов форум в Югоизточна Европа - София Филм Фест, продължава и след награждаването на призьорите...

Movies & TV преди 10 години

Програмата на най-големия и престижен филмов форум в Югоизточна Европа - София Филм Фест, продължава и след награждаването на призьорите.

Киноманите ще имат възможност да гледат още много интригуващи филмови заглавия до края на месец март. На 19-ти март /сряда/, от 19:30 ч. продуцентът и режисьор Деси Тенекеджиева ще представи в Дома на киното специална версия на проекта си, включваща 9 от кратките филми от документалната филмова поредица „Спирка Европа: София 2019” с оператор Александър Моллов.

В залата ще присъства и голяма част от екипа на филма, сред които историкът Атанас Димитров, археологът Васил Тенекеджиев, съсценариста д-р Румен Цонков, аниматорът Мина Милева, редакторът Мариета Ценова, майсторът на звука Георги Цветков и актьорът Атанас Сребрев- основният глас на филмите.

Документалната филмова поредица е резултат на специфичен подход към историческата информация, като слага акцент на 19 конкретни обекта и чрез тях разкрива част от старата история на Европа с нейните културни, династически и политически традиции, но прави и препратки към настоящето. Проектът чупи каноните на подобен тип филми и е заснет модерно и атрактивно, с много ефекти и анимация, като по този начин задържа вниманието на зрителя към историческия разказ с ясни конкретни, но и малко известни и любопитни факти. Добрата новина за екипа е, че има засилен международен интерес за разпространение на филмите по световните исторически канали и кино фестивали.

Проектът „Спирка Европа: София 2019” се продуцира от Нова филм и Фондация „Стоян Камбарев“ и е съфинансиран от Столична община, Програма Европа - 2013 г. във връзка с кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г. През лятото Деси Тенекеджиева и нейния екип ще започнат работа и по пълнометражен документален филм за 19-вековната история на София.

 

More from View Sofia

More Movies & TV