Следва

Флорално съвършенство

Trend Report - Eco Fashion. Или мода, устойчива на човешката глупост

След като ХХ. век беше триумф на егото над природата...

All fashion преди 10 години

Да се говори за еко мода днес не е просто модерно. През последните години тази „зелена” тенденция се превърна в истинско движение, което вижда бъдещето не като мрачна киберпънк каторга, а светло, зелено, органично и справедливо. За голяма част от младите дизайнери, изучаващи мода в най-престижните световни университети етичната мода е единственият път напред. Броят на разумните и дългоустойчиво настроени асоциации по цял свят расте, а зелените модни седмици намират почва в градове като Париж, Лондон, Берлин, Копенхаген, Ню Йорк, Брюксел и други. Повечето от обявените конкурси се лансират, търсейки иновации, които имат за цел да рационализират начина на произвеждане, превозване и търгуване на съответните стоки, не само в областта на дизайна на облекло. Разработват се алтернативни методи за боядисване без вода, рециклиране на платове, създават се самопочистващи се чрез нанотехнологии платове.

Като цяло тази мода използва няколко значими похвата като създаване и отглеждане на органични материи (ама наистина!), рециклиране, съживяване на дрехи – ретро и винтидж селекции (открийте разликите между двете, защото такива има), съживяване на традиционни занаяти с цел създаване на справедливи работни места, ръчно изработване със съответното заплащане. Всичко това има за цел да се грижи както за човешките същества – и тук се акцентира на работниците, които ние често игнорираме, така и за околната среда чрез създаване на устойчиви процеси и тенденции. И ако понякога еко-дизайнерите си позволяват ексцентричност чисто визуално, то тя никога не е в ущърб на природата и нейните ресурси.

Така се установява този тренд, който прави модерен рационалния, обоснования, премисления и ангажирания начин на мислене. 

След като ХХ. век беше триумф на егото над природата и нейните деца, ХХI. век открито заяви, че смята да се върне назад към органичния свят. И докато върлуват мнения, че екологията не е нищо повече от нов вид наркотик, в сферата на модата дизайнерите са очаровани от здравите логически конструкции, подредените аргументи и всичко това, облицовано със страхотна, натурално изглеждаща визия. Според нас, когато има отговор на въпроса защо изобщо се прави, няма начин резултатът да не симфонизира и хармонизира, влизайки в резонанс с естествените нужди на тялото и естетическите критерии, поставени от природата.







Сред най-горещите точки за еко-мода попада Берлин, където наред със седмиците на модата се провеждат и седмици на еко-модата. Изабел де Хилерин е една от многото млади дизайнери в сферата на етичната естетика, която се отличава с много класически и изчистен стил. След като се дипломира през 2009 в Барселона, де Хилерин полага началото на един от най-успешните немски брандове в бранша. Гамите й са винаги актуални, а част от платовете й са ръчно правени и боядисвани от местните жители на Румъния и Молдова. Цели се да стимулира малките производители, оценявайки онова, което глобализацията е на път да помете. Една от задачите на лейбъла й е да рекламира традиционните занаяти и да удължи живота им.







Айлин Фишър
е американка, която нагледно демонстрира концептуална екология. През 1984, колкото и символика да съдържа тази година, Айлин създава лейбъла си по много лична причина: най-сетне иска нещо, което да облече. Днес вече продава дизайна си в цели 58 магазина в Щатите, а каузите, за които се бори, са защита на правата на жените. Това включва пълно уважение към възраст, професия, цвят на кожата и пол. И, разбира се, към здравето на най-големия човешко орган. Екологично отгледаните памук и други тъкани имат за цел да бъдат комфортни, а създадената от Фишър визия винаги е лека, ежедневна, защото в нейната философия семплостта изважда на дневен ред личността на дамата.



Начинът на мислене в нишата на еко-модата е либерален. Там се дава право на изява на всеки, която създава разумен дизайн със страст и старание. На фона на философия като тази в седмиците на еко-модата във Ванкувър се изявяват и дизайнери като Сали Омеме – без образование по специалността, научила се да плете от майка си. Красотата на дрехите, създавани от нея, е по-различна от тази на Изабел де Хилерин и Айлин Фишър, защото фактурата издава изцяло ръчния труд. Фолклорното настроение се подчертава от пъстротата на материалите, които са направени от рециклирани стари дрехи.







Докато децата на Нова Зеландия като Лорде са очаровани от мотивите за синята кръв, лейбъли като Kowtow небрежно съчетават младежко излъчване със 100% органичен памук. Настроението е абсолютно освободено от предразсъдъци и натруфеност, защото за фирмата не е важно кой с какъв произход е, а целият процес от отглеждането на материала, през производството, та чак до продажбата да бъде изцяло етичен.

Видео: 








Какво се случва, когато вуйчо ти е Ралф Лорън, но ти не си съгласен с много от неетичните моменти в компанията му? Грег Лорън чества деня на ветераните от войната с Виетнам, създавайки пост-апокалиптична естетика. Колекцията му е, меко казано, излъчваща окаяност: разръфани, полу-разложени войнишки куртки, раници и палатки се оказват красиви по свой начин, защото са надживели разрухата, докарана от цивилизацията.







Израел също е в крак със своето съвремие в промеждутъците между конфликти от всякакъв вид. Това показва дизайнерката Наоми Маарави, която е Плюшкин на алтернативната мода. Тя, подобно на своя баща, никога не изхвърля нищо. Колекциите й са направени от стари дрехи, по своему деконструктивни. Изглеждат наистина парцаливо, донякъде в духа на японската естетика от 80-те, но това ги прави безумно желани. Те са концентрирана история и са толкова пулсиращи от живот, че сякаш дори не се нуждаят от притежател. Но ние с удоволствие бихме ги носили.






Една от големите мечти на етичната мода е дрехите да са безшевни. Затова техниката на плъстене с различни сурови материали като памук, вълна, коприна е любим жанр на еко-дизайнерите. Франсоа Хофман е французин, който скулптира колекциите си, ръчно манипулирайки ги. При него всичко е полет на фантазията. Черпи вдъхновение от природата, от галактиките, от самия човек... Само ще кажем, че една от любимите му теми е „антично бъдеще”.







И да не забравим Maiyet. Млад дизайнерски екип, който вече може да се похвали с успехи и много култови сесии като тази с Дария Вербови от миналата година, която ни накара да мечтаем за лежерстване в сърцето на Кения. Може би и един цар, било той лъв или не, не бихме отказали, но лейбълът е наистина царствен. Там всичко е изпипано, а дизайнът е не само съвременен, но и вечен. Наблягат на естествени и етично произведени материи, колаборирайки с традиционалисти в различни занаяти, рационализирайки целия процес.








За кого да следим? Много студенти по цял свят, сблъсквайки се с нелогичността и суровостта на модния бранш, не се отказват от това, което е в кръвта им. За сметка на това те пренасочват енергията си към създаване на един алтернативен отрасъл, който е лаком за още и още дизайнери. Това се дължи на ръчната изработка на повечето от моделите, която не позволява те да се произвеждат на конвейнер и освобождава място под слънцето и за тези, чиято цел не е да са на върха, а да са част от играта. Като Заида Адриана Говео Балмаседа, студентка във Fashion Institut of Technology, Ню Йорк. Нейната естетика е силно органична и използва техники на плъстене и плетене, за да се докосне до народната традиция на балканските народи.

В крайна сметка еко-модата е зарибяваща. Ако почнете да се храните здравословно и да се интересувате от алтернативна медицина, в един момент новият начин на мислене променя отношението и към модата, и изцяло към дизайна. Че и към живота. Но наистина в основата на всичко седи онзи въпрос, който, веднъж пуснал корени в съзнанието, никога няма да ви остави на мира:

„Защо?”
 

More All fashion