Следва

Секси британец за новия аромат на Jimmy Choo

За или против имплантацията на зъби. Питаме д-р Панов, стоматолог в клиника Panov Dental

За или против имплантацията на зъби - мнението на водещия специалист в стоматологията, доктор Павел Панов от Panov Dental.

Body преди 10 години

Доктор Павел Панов, стоматолог в клиника Panov Dental, с близо 15-годишна практика в в областта на висшата естетика на дъвкателния апарат, споделя експертното си мнение само пред ViewSofia по едни от най-важните въпроси за лечението на постянните ни зъби - евентуалната им замяна с импланти, по зададен ни от вас, читателите, въпрос. 

Клиника Panov Dental е специализирана в цялостната рехабилитация на устата и нов дизайн на усмивката - този така важен елемент да се чувстваме пълноценни и със самочувствие; и е в тясно сътрудничество с няколко външни специалисти - ортодонт, пародонтолог и имплантолог. По този начин за пациентите на Panov Dental се осигурява комплексно и професионално лечение, отговарящо на индивидуалните нужди на всеки, като доктор Павел Панов е насочен към изцяло белите естетични възстановявания – фасети; керамични инлеи и овърлеи; циркониеви конструкции и корони; възстановявания над импланти.

И като скулптор на красивата усмивка, когато тя е застрешена от загуба на зъб, точно неговото мнение ще ни помогне да се ориентираме в правилните и най-ефикасни методи за възстановяването му чрез имплант.



Как да процедираме при повреждането или загубата на постоянен зъб?

Ако зъбът не е много увреден, може да се излекува и възстанови с пломба, овърлей или коронка. Ако зъбът е много увреден, е по-добре да се извади и да се замести с имплант, върху който няколко месеца по-късно да се постави коронка. Когато един зъб е много увреден, той става твърде компромисен и рисков за възстановяване и непредсказуем във времето, затова заместването му с имплант е винаги по-добрият избор.

Какви са преимуществата на операциите по имплантиране?
Когато загубим зъб в устата, трябва да го възстановим след около 2 месеца. В противен случай съседните зъби се накланят и затварят разстоянието, което се е получило, променя се захапката. Основното предимство на зъбните импланти е, че чрез тях се възстановява само загубения зъб/зъби, а не се пилят или унищожават съседните здрави зъби. В съвременната стоматология ние, зъболекарите, мислим как да сме по-малко инвазивни и кое лечение е по-добро за пациента. Имплантологията е изключително популярна в целия свят и е най-доброто решение при загуба на зъби.

Каква е разликата между стандартното протезиране и имплантацията?
За пациента няма разлика. Единствената разлика между протезирането (възстановяването) върху естествени зъби и импланти е технологична за клиниката и лабораторията. В крайна сметка и в двата случая имаме неподвижно фиксирани зъби в устата. Пациентите често забравят къде точно сме поставили импланти и кои са коронките им върху естествените зъби. В това се състои и красотата на имплантологията за мен. Ако едно възстановяване върху имплант се направи както трябва, то не се различава по нищо от естествените зъби.

За или против имплантацията на зъби, личното ви мнение?
Аз съм винаги за, ако няма в случая противопоказания. А те са основно цигари (над 5-6 на ден) или тежки общи заболявания. Цигарите ни пречат, защото, за да поставим имплант, ние трябва да го имплантираме в костта. Това е хирургична манипулация. В оздравителния период очакваме тъканите около импланта да са добре кръвоснабдени и да оздравеят много добре. Пушачите имат стеснени кръвоносни съдове и кръвта е недостатъчна да се изхранят тези тъкани. Затова основните проблеми са точно с тях. Когато имаме такива пациенти ги мотивираме да спрат да пушат 1 месец преди и след хирургията. Така осигуряваме достатъчно кръвоснабдяване на костта и венеца, от което те имат голяма нужда.

Ако имаме противопоказания за имплантно лечение, какво алтернативно лечение ще предприемем?
Ако имаме противопоказания за имплантно лечение е по-добре да направим мост или подвижна протеза. Но това е много индивидуално. За жалост в стоматологията няма "шаблони" за лечение. Всеки случай е строго индивидуален и зависи от много различни фактори. Те трябва да се анализират и да се вземат предвид когато се изготвя плана на лечение, за да е успешно то.

Ако се решим на имплантация, какви са етапите? Колко продължават?
Основните етапа са два - хирургичен и протетичен. В първия етап се поставя импланта. Той е анлог на корена на зъба. Има външна резба. Прави се строго калибриран отвор в костта на правилното място и в него се завива импланта. За да е прецизна манипулацията се изготвя предварително хирургичен водач в лабораторията за идеалната 3D позиция на импланта. Мястото се зашива и се изчаква оздравяването от 2-6 месеца. То е необходимо, за да се осъществи остеоинтеграцията - това е процесът на свързване на клетките на костта с повърхността на импланта. Във втория етап се снема отпечатък и се изработва коронка върху импланта. Има няколко (2-3) посещения, за да се завърши протезирането. За да е успешен един имплант, около него трябва да има достатъчно кост и венец (мека тъкан). Това е и една от най-честите грешки, които се допускат. Ако има недостиг на тях, първо се прави хирургична манипулация за увеличаване на техния обем. Изчаква се няколко месеца и тогава се поставя имплант.

Доколко болезнена е процедурата?
Нормалнато имплнтиране не е болезнена процедура. По-лека е от вадене на зъб. Пациентите я приемат леко. Оздравителният период е кратък.

Кои са най-естетичните материали за имплантирани зъби?
Имплантите се изработват от титан, заради изключителната му здравина и биосъвместимост. Те са фабрично стерилни и към тях няма никакви доказани алергии или свръхчувствителност. Коронките върху тях се изработват от циркониев оксид (цирконий) и порцелан. Те придават красотата и визията на естествения зъб. Материалът само не е достатъчен. Огромната заслуга е на зъболекаря и зъботехника и работата им в един екип.

Налага ли се допълнително лечение, някакви медикаменти през устата?
За да се предприеме имплантно лечение, на първо място трябва да няма или да е излекувано пародонталното заболяване - пародонтита! Микроорганизмите, които причиняват пародонтита, могат да компрометират импланта. Необходимо е устната кухина да е професионално идеално почистена. Ако имаме нормална имплантация, не са необходими никакви лекарства. Може да се вземе само болкоуспокояващо при нужда. Ако манипулацията е по-тежка, се изписва антибиотик.

Надеждността на имплантираните зъби в години?
Фирмите-производители на зъбни импланти дават доживотна гаранция за продуктите си. Аз, като лекар, мога да кажа, че имплантът е много успешно и предсказуемо лечение за дълъг период от време.
Но, успехът на зъбните импланти зависи и от:
- липсата или излекуването на пародонтита
- перфектното планиране на импланта
- мотивацията за идеална орална хигиена и поддържането й
- достатъчния обем твърди и меки тъкани около импланта
- прецизното възстановяване върху импланта
- регулярните контролни прегледи на всеки 6 месеца

Иначе самият имплант е вечен!
 
panovandco.com
ул. Отец Паисий 47,
тел: 02/ 944 44 58

 

More from View Sofia

More Body