Следва

Новите лица на модата - Енико Михалик

Vivienne Westwood

Едва ли някой е предполагал, че момичето, родено на 8 Април, 1941г. в
Tintwistle, графство Дерби, Англия, в семейство на...

All fashion преди 15 години

A true Londoner! Едва ли някой е предполагал, че момичето, родено на 8 Април, 1941г. в Tintwistle, графство Дерби, Англия, в семейство на търговци, днес ше бъде обявена за третата кралица на Англия. Непосредствено след Елизабет II и Маргарет Тачър, името Вивиан Уестууд се нарежда в челната тройка за най-известни англичанки.

Малката Вивиан е скромна ученичка, която си учи уроците, помага вкъщи и не прави бели. Едва на 17 години тя напуска бащиния дом и заминава за Лондон, за да учи. Въпреки отвратителния си кокни акцент и неграмотността, тя става начална учителка и с това вълнуващите мигове в живота й приключват.

Първият съпруг на Вивиан е Дерек Уестууд, от когото тя има момче на име Бен. И въпреки че тя не получава нищо, за което е мечтала от този брак, Вивиан се примирява със съдбата си, докато едно случайно запознанство с Малкълм Макларън, не променя животa й напълно.

По това време Малкълм Макларън е мениджър на групата Sex Pistols и е част от свят, непознат на свенливата Вивиан. Макларън прибира невъзпитаната учителка под крилото си, като я учи да говори правилно, да не се притеснява пред хора и й помага да се отърве от комплексите си. В този момент нещо се пречупва в бъдещата кралица. Тя започва да взима бързи и рисковани решения, за които никога не е съжалявала.Взема детето си и се нанася при леля си, която живее в центъра на града. Вивиан е смела, подстригва косата си и я боядисва в бяло. По късно избира оранжевото.Цвят, който остава непроменен и до сега и се е превърнал като запазена марка за кралицата на пънка.





Благодарение на Малкълм тя прави и облеклата за едни от първите изяви на легендарната група. И така, до скоро свенлива и комплексирана, Вивиан става част от пънк средите, от обществото на отритнатите.

Младата бунтарка е събрала достатъчно смелост и с всеки изминал момент тя се променя и оформя като личност, като изненадва всички с неповторимия си стил и свенлив бунтарски дух.

През 1970 година Малкълм и Вивиан наемат малко помещение на Kings Road, където първоначално са се продавали музикални плочи. Вивиан бързо се уморява от хипи вълната, като осъзнава, че това не е тя, това не е нейната култура и предприема рисковано начинание. Преобразява напълно магазина, като дори променя и името му. Достатъчно смела и провокативна, тя отстоява своите емоции и разбирания за заобикалящия я свят, а главното, което я вълнува, е културата на секса. Така новото място на Kings Road е „SEX”. Това е място където Вивиан твори и прави нещата, които умее най-добре. Да се забавлява и показва себе си чрез идеите си. Променя шевове, слага вериги, капси, безопасни игли, ципове и същевременно заимства идеи от типично британския консервативен стил. Това още повече шокира обществото, което пък е добре дошло за младия талант.

Вивиан започва да облича младите Sex Pistols, като скоро талантливата британка е залята с ангажименти. Започва сериозна работа, като става супер популярна през 1981 година, с колекцията си „Пирати”. Самата Уестууд споделя за тази колекция, че е харесала едни мъжки панталони от една снимка на пират. Открила е книга с описание, как да направи панталоните, което води до създаването на цяла колекция. Така едновременно провокативна и силно привързана към английското, Вивиан кара публиката да говори дълго за нея.

През 1981 година тя представя и своя колекция в Париж. Вивиан е втората английска дизайнерка, която се осмелява да представи идеите си пред критичната френска публика, след дизайнерката на минималистични облекла Mary Quant.

През 1986, след 5 години затишие и тиха работа по магазина, Вивиан се завръща по-силна от всякога. Тя представя колекция вдъхновена от Кралица Елизабет II. Още от началото на кариерата си като дизайнер младата Вивиан винаги се е интересувала и вдъхновявала от кралицата, а с колекцията от 81-а тя завинаги спечелва последователи. Тогава създава и известните тениски с щампа, която изобразява лицето на Елизбет II, с пиърсинг на носа.





Пънк вълната стремително залива улиците на Лондон. Модата става синоним на
шокиращите, крещящи, разглобени и отново сглобени дрехи. „Пънкът е
боклукчийска култура, превърната в авангард, както и обратното – авангард,
захвърлен на боклука", казва дизайнерката. Според нея Макларън е главният
идеолог на това движение. Някои от експериментите им са зловещи. Именно
Малкълм, син на еврейка, въвежда свастиката като основен атрибут на групата. Ражда се анти-модата.

В селдващите си колекции Вивиан използва много елементи от различни култури. Вдъхновява се от различни континенти и места-от Южна Африка до Шотландия. Работи с различни кройки, създава обеми, експериментира и не се страхува да извади сутиена си изпод блузата докато то английската преса й взимат интервю.





Обува мъжете в поли и високи токове, кара младите да носят дрехите на бабите си , а гримът е винаги силен, провокативен и върви със силно нацупени устни.

След време Кралицата изневерява на Лондон, като мести част от бизнеса си в Милано, а представя колекциите си в Париж. Въпреки непостоянството й, продажбите й растат.

Лудата баба, както я наричат някои, често е използвала модата като поле за изява на своите политически идеи, а те винаги са крайни и в опозиция с официалната власт. Последната й акция в Лондон отново разбуни духовете. Тя не само подкрепи групата за цивилни права Либерти, като лично присъства на голяма част от протестите им, но и лансира лимитирана серия от дизайнерски тениски със слоугън „Аз не съм терорист, моля не ме арестувайте". Скандалът отново не закъсня.




(Вивиан Уестууд със Стела Макартни)

Есенно-зимната колекция Пропаганда подразни част от английските
консерватори, но имаше сериозен търговски успех, което само доказа, че
посланието на дизайнерката достига до хората.

Що се отнася до личния й живот Вивиан Уестууд твърди, че се радва на спокойствие и хармония със себе си. В последно време може да бъде забелязана да кара колело в северен Лондон с рижавия си фокстериер Александра в кошницата. Казва, че винаги избира различен път към къщи просто от любопитство и за да избягва еднообразието.

Поведението на младото селско момиче днес е коренно различно. Тя е интелигентна бунтарка, подкрепяща хората около себе си. И въпреки бурния си нрав, момичето от село получава орден за заслуги в началото на деветдесетте.





На връчването на наградата Вивиан реши да не изневери на себе си, като сподели пред всички, че е без бельо. Въпреки всичките й щуротии, днес тя е една от най-великите дизайнери на всички времена, има купища последователи, две деца, съпруг с 30 години по-млад от нея (на снимката вдясно) и нова, супер успешна есенна колекция.

Последно в Labels:

Viktor&Rolf RTW Fall 2008

Labels - Sonia Rykiel

Labels - Marc Cain

More from View Sofia

More All fashion