Следва

Легендата Harley-Davidson у нас за началото на мото сезона

Помощ: Как да се предпазим от лошото настроение - 10 прости правила

Как да развием в себе си положително отношение към живота и психически имунитет? Как да се предпазим от лошото настроение и да се освободим от тежестта на тъжните спомени?

Health преди 10 години

Как да развием в себе си положително отношение към живота и психически имунитет? Как да се предпазим от лошото настроение и да се освободим от тежестта на тъжните спомени?

Учените са открили, преди повече от половин век, че оптимистите живеят по-дълго от песимистите. Освен това, животът на оптимистично настроените хора е по-качествен. Просто всичко, което им причинява стрес и неприятности, няма такова пагубно въздействие върху тях.

Реално погледнато, стресът ни е необходим. Благодарение на стреса, ние се учим да се справяме с проблемите. Без тях щяхме да спрем своето развитие. Но е важно да изработим система за профилактика, да се погрижим за психичното си здраве, за да намалим разрушителната сила на изпитанията. Като анти-стрес средство са подходящи упражнения за създаване на добро настроение и изработване на психически имунитет.

1. Нужно е денят да започва с гимнастика. Тялото трябва да свикне с факта, че му обръщаме внимание. Мозъкът научава, че се занимаваме със себе си и не сме си безразлични.

2. Изработване на навик за правилно дишане. Правенето на дихателни упражнения всеки ден трябва да ни стане навик - точно като миенето на зъбите. Ако се научим да се концентрираме върху дишането си, когато е необходимо ще можем да противостоим на стреса.

3. Гимнастика за лицето. Пълната гама от емоции е придружена главно от шест характерни изражения на лицето - изненада, страх, гняв, отвращение, тъга и радост. Може да гримасничим пред огледалото, особено, когато преживяваме трудна ситуация. Вместо да я "обслужваме" като безкрайно я обсъждаме и повтаряме колко сме нещастни, да се изправим пред огледалото и да гримасничим: "Как изглеждам, когато съм ядосан? А когато се радвам? И когато изпитвам отвращение?"

4. Непременно да се погрижим за стойката си! Тревожните и неуверени в себе си хора се прегърбват. Това също е профилактика на стреса: защото, когато главата е наведена и очите гледат в земята, околните подсъзнателно смятат, че сме напрегнати и тревожни. Те не влизат в контакт, не предлагат помощта си - отхвърлят ни и ние ставаме още по-тревожни. Когато държим гърба си изправен се чувстваме по-силни.

5. Да наблюдаваме гласа си. Както усмивката, той е показател за настроението ни и е важно да го управляваме! Може да запишем гласа си в спокойно, след това в тревожно състояние и да се научим да управляваме своите интонации. Тогава ще можем да се предпазим от несъзнателните реакции на другите, настройвайки себе си и тях позитивно.

6. Приятни микропаузи. Монотонната работа допринася за натрупването на напрежение и умора. В стресови ситуации ставаме уязвими и дори една капка или накриво казана дума са достатъчни, за да прелее чашата на търпението. Всяка продължителна работа трябва да се прекъсва. Може да отидем на кафе с приятел за 15 минути, да направим няколко упражнения, да се разходим в парка, да полеем цветята, да послушаме музика, да си разтрием пръстите, шията, ушите…

7. Позитивна оценка. Невъзможно е животът да се състои само от успехи или само от поражения, но ние сами правим избор върху какво да се фокусираме. Не трябва да забравяме, че когато преживяваме стрес, произвеждаме адреналин. За разлика от ендорфина, хормона на щастието, който веднага се изпарява, адреналинът циркулира през кръвоносната система до своето пълно разлагане. Затова провалите се запомнят по-добре и ние често си спомняме за тях. Говорейки за тях на приятели, не забравяме и най-малките подробности. Успехите се помнят по-трудно - те остават сякаш зад кадър. Трябва да се научим да фокусираме вниманието си върху приятни преживявания от миналото, които са значими за нас. Не е задължително някой да е споделял нашите положителни спомени, важното е по-често да си спомняме добрите моменти.

8. Да не поемаме отговорност за всички неприятности. Не трябва да забравяме, че ние не сме единствените, които сме отговорни за провалите в живота. А човекът, който ни е наранил е в известна степен наш учител и се е появил в живота ни, не за да го развали. Той е дошъл, за да ни направи по-добри, за да извлечем положителен урок.

9. Да забравим лошото. Дълбаенето в неприятностите е равносилно на бавно самоубийство! Трябва внимателно да анализираме миналите неуспехи, да потърсим начини за рационално поведение, за да преодоляваме последствията. Да извлечем положителен урок от неблагополучията и да ги изхвърлим от паметта си. Даже да ни падне тухла върху главата, важно е отношението ни към тази тухла. Можем да я използваме като стъпало и заставайки на нея да станем по-високи или цял живот да останем под нея. Отношението към живота е въпрос на личен избор!

10. Да анализираме миналото си като обективен страничен наблюдател. Да се научим да се абстрахираме, изобразявайки проблема на хартия във вид на схема или цветни петна. Това е възможност да го разрешим конструктивно, без да се самобичуваме. Чувствайки се като гросмайстор, който анализира всеки ход в партията, която е загубил, следващият път няма да допуснем същите грешки!

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.