Следва

Грандиозен ревю спектакъл на годишните награди Златна игла 2014

Какво да четем: Бестселърите на книжния пазар у нас през Март

Вече сме почти в края на този така удивителен Март и почти в средата на нашата така прекрасна инциатива "Сподели книга с приятел"...

Books преди 10 години

Вече сме почти в края на този така удивителен Март и почти в средата на нашата така прекрасна инциатива "Сподели книга с приятел".

И като почитатели на всеки край, въпреки че е само на месеца, ни е присъщо да направим равносметка, а погълнати от книгите, които ежедневно раздаваме, решихме да се спрем на най-търсените заглавия под формата на топ 10 през изминалите 30 дни.

И така на базата на ранглистите на големите издателства View Sofia ти предлага 10 прекрасни четива за спокойните пролетни вечери вкъщи, които са сред най-продаваните книги на месец Март. Нека ги видим:

ЗАГЛАВИЕ: Зовът на кукувицата 
АВТОР:
 Робърт Галбрейт

„Всеки път, когато оставях книгата настрана, ми се дочиташе още повече. Галбрейт пише с лекота, страниците са щедри на описания, а героите преодоляват интересни вътрешни и външни съпротиви. Влюбих се. Галбрейт е голям талант.“ - Питър Джеймс

Когато супермодел с купища проблеми пада от заснежения балкон на своя апартамент в Мейфеър, богаташкия център на Лондон, всички решават, че става дума за самоубийство. Само брат ѝ не е убеден в това и се обръща към частния детектив Корморан Страйк с молба да разследва случая.

Страйк е ветеран от войната, травмиран както физически, така и психически, а животът му в момента е пълен безпорядък. Това разследване му хвърля спасителен финансов пояс, но цената, която плаща в личен план, е твърде висока: колкото повече дълбае в сложния свят на младия модел, толкова повече се сгъстяват тъмните краски около него и ужасни опасности го дебнат отвсякъде...

ЗАГЛАВИЕ: Един френски роман 
АВТОР: Фредерик Бегбеде

"Без никакво съмнение най-голямото достойнство на тази книга е нейната честност. Когато е честна до такава степен, една книга може дори просто по невнимание да доведе до истински разкрития за човешката природа – в това отношение литературата води науката с няколко дължини." - Мишел Уелбек

Потвърждавайки репутацията си на бунтар и купонджия, в „Един френски роман“ Бегбеде взема повод от двата дни, прекарани в ареста заради смъркане на кокаин на улицата, за да разкаже по твърде своеобразен и завладяващ начин живота си, живота на своите деди и родители – и по подразбиране, живота на Франция през миналото и част от сегашното столетие. Тръгвайки по следите на изгубеното си детство, писателят създава автобиографично четиво, в което съвремие и минало се смесват по едновременно ироничен и затрогващ начин.

ЗАГЛАВИЕ: Приятелство с Бога 
АВТОР: Нийл Уолш

Нийл Доналд Уолш получи световно признание със серията „Разговори с Бога“, преведена на повече от 30 езика. Той е автор на над 20 книги на духовна тематика, които се радват на нестихващ интерес.

Преди да стане известен обаче, Нийл Доналд Уолш преживява редица съкрушителни удари в личен и професионален план. Домът му и всичките му вещи изгарят в пожар, банкрутира, бракът му се разпада, а той сериозно пострадва в автомобилна катастрофа. Когато се възстановява, Уолш се оказва безработен и сам и известно време живее и се препитава като клошар.

Отчаян и уплашен, той пише гневно писмо на Бога, Главния виновник за всичките му нещастия. За негова огромна изненада, той получава отговор на яростната си тирада.

Настоящата книга представлява продължение на диалога, започнат в „Разговори с Бога“. В нея са събрани следните заглавия: „Приятелство с Бога“, „Единение с Бога“ и „Разговори с Бога за младите“. На фокус са смисълът на живота, смъртта, човешките взаимоотношения, състоянието на планетата, трудностите в живота, отговорността за съдбата ни, отношението към парите и материалното благоденствие, духовното и физическото здраве и др. Книгите на Уолш се превръщат в извор на утеха и вдъхновение за милиони хора по цял свят.

ЗАГЛАВИЕ: Акушерката от харема 
АВТОР: Роберта Рич

„Харемът предлагаше лукс и привилегии, можеше да те превърне в любимка и галеница, но дали самата тя би пожелала такъв живот за своята дъщеря, ако някой ден бъдеше благословена с момиче?
- Из „Акушерката от харема“

На българския пазар вече е факт продължението на бестселъра "Акушерката от Венеция", която плени не само света, но и родната ни страна.

Ако с първата си книга Роберта Рич ни пренася в средновековна Венеция, където се преплитат християнските и еврейските табута, то сега с продължението на историята интригата се пренася в Константинопол, в султанския дворец. Там вече познатата ни героиня Хана ще бъде въвлечена в нови интриги, които включват не кой да е, а всевластната валиде султан.

Дали Хана ще се справи с новите трудности, които ще паднат на крехките й плещи и дали ще успее да помогне на жените, които я молят за това, ще разберете от новата книга на Роберта Рич "Акушерката от харема".

ЗАГЛАВИЕ: Кой е г-н Путин?
АВТОР: Станислав Белковски

Той не харесва властта, но харесва атрибутите на властта: злато, замъци, лимузини, яхти, почетна гвардия, Charles Lafitte реколта 1815, бекас в сос от горски плодове, звука на думи като „Корфу” и „Херкулан” и сенките на Шрьодер и Берлускони.

Не за първи път българският читател има възможност да се запознае със скандална книга от руски автор преди тя да е издадена в Русия. Сега в ръцете ви е поредната такава книга – биографията на Путин от политолога Станислав Белковски.
Още от първите страници става ясно защо руските издатели бягат от книгата като „дявол от тамян“. За Путин се разказва, че е осиновено дете, лишено от детство и семейна любов. Това предопределя мрачния му и затворен характер. Липсват му истински приятели. Семейният му живот също е неуспешен: дълги години той и жена му не живеят заедно, докато накрая се решават официално да обяват раздялата си. Що се отнася до историите за любовните му авантюри с известни дами от спорта и изкуството, авторът ги обявява за измислени от пиар агентите му. Белковски отива по-далеч: смята, че господарят на Русия е латентен хомосексуалист.

ЗАГЛАВИЕ: Граматика на цивилизациите 
АВТОР: Фернан Бродел

Очевидната многобройност на обясненията на историята, тяхното раздалечаване между различни гледни точки, дори противоречията им всъщност се съгласуват в една диалектика, свойствена на историята, основана на разнообразието на самите исторически времена: бързо време на събитията, проточено време на епизодите, забавено, мързеливо време на цивилизациите. Може да се остане в границите на едно или друго историческо време всеки път, когато става въпрос за отделно изследване. Обаче всеки опит за глобално историческо обяснение – каквато е историята на цивилизациите – задължава да умножим тези фотографии, различни по времето на тяхното заснемане, после да съберем отново тези многобройни времена и образи в единство, както цветовете на слънчевия спектър, надлежно размесени, възстановяват – задължително – бялата светлина.

ЗАГЛАВИЕ: Мадам Дьо Помпадур 
АВТОР: Клаудия Циглер

Мадам Дьо Помпадур... Едва ли има друго име в историята, чието споменаване да събужда толкова противоречиви представи и толкова емоционални фантазии.

Мадам Дьо Помпадур... Женска красота и женска хитрост, остър ум и брилянтна способност за оцеляване, изтънчен вкус и безмерно прахосничество, невиждан разкош и войни и мизерия се сливат в образа на една жена, станала въплъщение на съблазънта, лукса и греха.

Мадам Дьо Помпадур... Една жена, мразена до смърт от хиляди и обичана до полуда от един - от краля на Франция.


ЗАГЛАВИЕ: Наръчник на оптимиста
АВТОР:
Матю Куик

"За повечето читатели Пат ще бъде просто неустоим.“ - Къркъс ривю

Запознайте се с Пат. Пат си има теория - че животът му е филм, режисиран от Бог. А мисията му е да извае стегнато тяло и да бъде емоционално уравновесен; само тогава ще получи заслужения хепиенд, а именно - завръщането на отчуждената му съпруга Ники. Тук може би е моментът да отбележим, че Пат е прекарал немалко време в заведение за душевноболни. Проблемът е, че сега си е у дома и нищо не е както трябва. Семейството му отказва да говори за Ники; любимият му футболен отбор губи мач след мач; преследва го смущаващо особената Тифани; изглежда, че новият му терапевт вижда изневярата като форма на лечение. Освен всичко останало, не може да се отърве от присъствието на Кени Джи!

Матю Куик ни въвежда в съзнанието на Пат, за да погледнем на света през неговата изкривена, но и умиляваща гледна точка.
 


ЗАГЛАВИЕ: Всичко красиво започне после
АВТОР: Саймън ван Буй

„Драматична и поетична история за безсмъртната природа на любовта и за жестоката красота, която понякога се крие в човешката съдба. Роман, който всеки трябва да прочете!“ - Ню Йорк Таймс

Ребека е млада, красива и много объркана. Талантлив художник, тя търси утеха и вдъхновение под жаркото слънце на Средиземноморието – в Атина,– докато се опитва да разбере себе си и да се научи да обича без страх.

Джордж е дошъл в Атина да учи древни езици, след като е завършил скъпо частно училище и университет от Бръшляновата лига. Той е самотник без никакви контакти и прекарва времето си над книгите или в скитане из града в пиянски унес.

Хенри е в Атина на разкопки. Квалифициран млад археолог, той се е отдал на изучаването на миналото на града, за да избяга от своето собствено, което крие болезнена и несподелена с никого тайна.

И тогава, след поредица от случайни срещи, съдбите на тримата странницисе преплитат, докато те се впускат през глава в едно лято, което ще ги промени и ще преобърне живота им за десетилетия напред.

ЗАГЛАВИЕ: Ледено сърце
АВТОР: Саша Гулд

В общество на измамници на кого ще се довериш?

Венеция, 1585 г.

Изминали са три месеца, откакто Лаура де ла Скала е открила убиеца на сестра си с помощта на Сегретата – могъщо женско тайно общество. Благородничките, събрани в него, търгуват с най-смъртоносното оръжие – тайните.

Сега Лаура е сгодена за своя любим Роберто и е по-щастлива от всякога. По време на нейната първа мисия за Сегретата обаче годеникът ѝ е арестуван в стаята си до тялото на мъртва жена. Халим, неустоимо красив турски принц, който е на посещение във Венеция, идентифицира трупа – това е неговата сестра! И поставя условие – или Роберто ще бъде екзекутиран заради убийството, или Османската империя ще нападне Венеция.

Лаура отчаяно иска да спаси както годеника си, така и любимия си град. Доказателствата срещу Роберто обаче се трупат, а тя се чувства все по-привлечена от Халим. И съмненията започват да се прокрадват в главата ѝ – дали Роберто ѝ казва истината? Това, което младата жена открива впоследствие, е мрежа от заговорници, която обхваща почти всичките ѝ близки хора...

Интригуващият роман на Саша Гулд кани читателите в дворците на висшето общество на Венеция през XVI век – общество на скрити връзки, политически интриги и опасни тайни!

More from View Sofia

More Books