Следва

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 31 март - 6 април

Големите любовни истории - Катрин Зита Джоунс и Майкъл Дъглас

Две звезди в един позитивен любовен...

People of art преди 10 години

Две звезди в един позитивен любовен роман. В любовта им, поне в началото, не вярва никой. Тя е млада красавица, той - опитен дон-жуан. На пръв поглед си приличат само по рождената дата - в един и същи ден с 25 години разлика. Но, с всичките й перипетии и обрати, те двамата направиха една от най-здравите връзки в Холивуд.

С търпение и труд всичко се постига

Гледайки блестящите коси, маслинова кожа и ярки очи на Катрин, ти се струва, че режисьорите просто припадат в краката й, умолявайки я дори за минута да се появи в техен филм.

Всъщност не всичко е така просто: на актрисата се налага да се бори с нокти и зъби, за да докаже таланта си, преди двете крайъгълни случки, които отварят пътя й към голямото кино.



Първият успех застига Катрин в родната й Англия, където, движена от бурна енергия, тя танцува от много ранните си години и играе в местния театър в Уелс, а после зарязва училище и пристига в Лондон, за да се пробва в киното. Родителите й не възразяват, повече от всичко се страхуват един ден дъщеря им да не страда за пропуснатите възможности и да им каже някога: "Ако не ми бяхте попречили, аз може би щях...".

В Лондон Катрин се снима в сериала Darling Buds of May, след който момичето става известно из цялата страна, което обаче категорично не й стига. Холивуд - международната фабрика за илюзии - мами актрисата, която отлично знае, че за някой това място символизира краха на всичките надежди. За други обаче Холивуд е най-сигурният път към собствена звезда на Алеята на славата. Катрин, уверена в успеха, буквално припка да покори страната на неограничените възможности, но... името й не говори нищо на холивудските режисьори. В Меката на славата и успеха тя е просто Никой.

Което не може да възпре целеустременото момиче, животът на което до този момент се състои от жестоко еднообразен график: "От 11 години съм на сцената, почти професионално. Шест часа на ден се занимавам с музика и танци. И така от 7-ата до 15-ата ми година. После количеството на тези часове само се увеличаваше. И разбира се, а това е самата истина, първото ми гадже се появи когато бях дори не на 19, а на 20 години! Винаги съм била много... целеустремена. Интересуваше ме само и единствено работата".



Филм след филм — докато й се налага да се снима във второстепенни роли - Холивуд, неусетно почти, покорно отстъпва. Катрин е на 27, когато излиза телевизионният мини-сериал "Титаник" с нейно участие, и на кариерата й на актриса най-сетне потръгва по наложения от самата нея стандарт. Забелязана е от... Спилбърг. Режисьорът продуцира новия си кинопроект "Маската на Зоро" и ангажира Зита-Джоунс за ролята на възлюбената на героя в маска. В компанията на Антъни Хопкинс и Антонио Бандерас Катрин кокетничи, бие се с шпаги, танцува, спасява света.... а на закритата премиера на филма отбелязва друг важна точка в мача на живота си - покорява знаменития "еротичен плейбой", както го наричат в Холивуд, Майкъл Дъглас.

Майстор на съблазняването



За разлика от Катрин, Майкъл от 14 годишен има славата на палав млад човек, който с пълна сила се ползва от обаянието си за завоюването на поредната доверчива жертва. Той е от така наречената златна младеж, син на знаменития и неустоим с чара си актьор Кърк Дъглас — по-късно на Майкъл му струва доста, за да направи име не заради баща си, а заради собствените си таланти. Вярно, до този светъл момент той изкарва не малко весели моменти, прави се на глупак, изживява бунта си, живее в комуна на хипита и решително сменя сериозния Йейлски университет с по-малко престижния Калифорнийски, където обаче има... Факултет по актьорско майсторство.




На 28 години Майкъл изиграва детектива в тв сериала "Улиците на Сан Франциско" и за известно време привлича към себе си вниманието на обществеността, но главните му роли тепърва предстоят. Между другото, през 1977 година, той среща момиче, който буквално му отвърта главата - предложението за брак идва след 216 часа или 9 дни. Бракът с Диандра продължава 23 години, цяла вечност по холивудските мерки. За това време двойката успява няколко пъти да се раздели и събере, да роди сина си Камерън, а Майкъл да стане известен с многобройните си изневери, да получи втори Оскар и да промени няколко пъти имиджа си. От амплоато на героя-любовник и приключенец в стила на Индиана Джоунс той постепенно преминава към психологическите трилъри със силно еротично въздействие. И до днес всички зрители помним отлично горещите сцени в "Първичен инстинкт"; самата Шарън Стоун се плаши от животинската страст на партньора си във филма.

"Бих искал да съм баща на децата ви"



Срещата с новата холивудска красавица Катрин Зита-Джоунс завладява чувствителното към женския чар сърце на влюбчивия Майкъл. "Бих искал да стана баща на децата ви", — казва на шега той при запознанството им, шега, която се оказва пророческа. Актрисата не се дава веднага, издържа на пет месеца обсада с цветя и подаръци до момента, в който дебнещите папараци снимат актьорите на яхтата на Дъглас в абсолютно недвусмислени пози. Виждайки снимките във вестниците, родителите на Катрин се втрещяват. Винаги готови да подкрепят дъщеря си, този път те не знаят какво да мислят, докато момичето официално не представя Майкъл на роднините си, вече като свой съпруг. Трябва ли да се пояснява, че обаятелният Дъглас пасва на родителите по душа, а възрастта... Всъщност няма никакво значение, когато става дума за любов. А и Катрин често е казвала в интервюта, че харесва по-възрастни мъже.

Към този момент са минали вече три години, откакто Дъглас се е разделил с жена си, макар и неофициално - съпрузите не са могли да се договорят за размера на компенсацията. През 1999 година Катрин и Майкъл обявяват годежа си, а след финализиране на бракоразводните процедури през 2000 се женят. Сватбата е достойна за крале, и се провежда в стария хотел "Плаза", отдавна признат за едно от легендарните места за сбирки на достопочтената Нюйоркска бохема. Булката както винаги е елегантна: вкусът на Катрин идва от майка й, обикновена шивачка, която умее да прави дрехи, неотстъпващи по изисканост и фантазия на прочутите дизайнери. Вместо подаръци за сватбата двойката моли сумите да влизат във фонд за образованието на сина им Дилън. Момченцето на двойката се ражда няколко месеца преди сватбата и даже присъства на сватбените снимки в ръцете на Булката.

Почти идеални



Скептиците са настроени мрачно както се очаква, и не дават на този брак повече от година. Но, грешат. Чисто холивудският хепиенд продължава и в реалния живот. Мъдрият жизнен опит на Майкъл прекрасно разбира амбициите на Катрин. Тя иска да е не само жена и добра майка, но и успешна актриса. Бременна с второто им дете, актрисата изпълнява хореографски номера по време на снимките на мюзикъла "Чикаго", и по-късно признава, че й е било доста тежко, понякога до сълзи - шпагати, протягания, безконечни дубли и ненормиран график, като при това тя от 14 години не се занимава сериозна с танци. А в нея - бебето Кери. Оскар за ролята на Велма Кели в страхотния мюзикъл на Роб Маршал Катрин отива да получи само седмица след раждането. Тя определено не смята, че бременността може да се яви пречка за работата и останалите задачи, особено когато редом до нея е такъв мъж. Като страхотно подкрепящия Майкъл.



Актьорите разпределят графиците са така, че някой от тях винаги да е с децата, като повечето време това се оказва Дъглас, у когото се събуждат бащините чувства, които спят крепък сън докато расте сина му от първата жена - Камерън. Актьорът до този момент вини себе си за лошото възпитание на момчето и невниманието при отглеждането му, защото Камерън отраства като бунтар и любител на наркотиците. В дома им на Бермудите, където актьорите са заселват далеч от любопитните очи, 60-годишният Майкъл къпе децата, разхожда се с тях и им прави закуската, докато съпругата му е заета със снимки. Катрин е благодарна на мъжа си: "Намираме се на различни житейски етапи, затова и Майкъл ме съветва да не се отказвам от предложенията заради семейството, да работя, докато имам сили. Той е постигнал всичко в кариерата си и може да живее без професионални предизвикателства, и да се занимава само с това, което му харесва: да играе на Уолстрийт или да пържи бухти...".



На фона на цялата идилия, недоброжелателите продължават да чакат крушението на този практически идеален съюз, силно пожелавайки си изневяра от страна на Катрин или от страна на Майкъл, за да рухне цялата тази дразнеща идилия. Бедата идва от съвсем неочаквана страна. На 66-годишна възраст на актьора откриват рак на гърлото в четвърти стадии, последен. Идва ред на Катрин да бъде бавачка, и след година Майкъл официално заявява, че е победил болестта и е искрено поразен от мощната подкрепа на близките си: "По-рано не можех да се представя това. Всичко това ми даде да разбера, че семейството и приятелите са безценни".



Но след Майкъл и самата Катрин трябва да влезе за лечение в клиника - след тежката година борба за живота на мъжа й и емоционалното пренапрежение тя е диагностицирана с маниакално-депресивен синдром. Смелата жена шокира медиите, като прави публично изявление за състоянието си, което много други известни хора предпочитат да скрият с цената на всичко. Медицинският свят оценява смелостта на актрисата, правилно предполагайки, че честност като тази от страна на холивудска звезда ще помогне на обикновените хора с подобни проблеми да се чувстват по-комфортно, като не крият, а приемат нормално страданието си.



Изтощени, съпрузите преминават през тежка криза в брака и дори прибягват до терапия за семейни двойки, за да спасят брака си. "Помощта от специалист бе много полезна за тях. Катрин и Майкъл трябва да изразяват чувствата си по най-различни начини, дори имат дневници. Споделят какво са писали в дневниците си, само ако се случи нещо лошо. Това е техният начин за зов за помощ. Всяка година ще прекарват по един месец без другия. Така ще си отпочинат и ще преосмислят положителните страни на връзката им", споделя близък до двойката, запознат с проблемите на двамата.

Така или иначе, те успяха. Двамата са заедно и се обичат. А през 2014, 14 години след началото на брака им, Майкъл Дъглас и Катрин Зита-Джоунс планират да подновят брачните си обети на 25 септември, деня на раждането и на двамата.

И това ако не е сюжет от холивудски филм. При това от добрите...

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра