Следва

"Сигнал" откриват рокфеста в Каварна

Лили Иванова тръгва на национално турне

Певицата, която на 24 април ще навърши 75 години, ще обиколи 10 града на страната...

Music преди 10 години

Лили Иванова тръгва на национално турне със своя оркестър, обявиха от екипа вчера. 2 април може да е важна дата за Лили, тъй като на същия ден през 2012 г. тя обяви и концерть си в "Арена Армеец".

Певицата, която на 24 април ще навърши 75 години, ще обиколи 10 града на страната благодарение на партньорството с верига магазини за хранителни стоки - "Лидл", които заявиха своята подкрепа към българската музика и българската публика по най-категоричен начин чрез ангажимент към концертите както в страната, така и в София.

Турнето е разделено на две части и ще стартира на 3 юни от Плевен, за да премине през Русе, Добрич, Благоевград, Стара Загора. Навсякъде Лили ще пее не в спортни зали, а в театрите - там, където се представя класическо изкуство.

Втората част на турнето започва на 11 септември от летните театри на Бургас, Варна, Велико Търново, античния театър в Пловдив, а финалът на 20 септември ще бъде в летния театър на Сандански.

Това е първото мегатурне на звездата от зората на демокрацията преди 25 години. След разтурването на Концертна дирекция, която организираше изявите на естрадните ни певци, Лили не е правила национална обиколка със свой оркестър.

През последните години акцентът в изявите на Лили бяха предимно по камерни сцени на музикални клубове, като не спираше да прави и поне по един мащабен концерт. НДК се оказа тесен за концертите през 2008 и 2009 г., а на следващата изпълва мечтата си да пее в зала "Олимпия" в Париж. За да събере 15 000 почитатели на мащабен концерт в зала "Арена Армеец" през 2012-а. Вместо да спре на върха, през 2013 г. пя на юбилея на големия руски поет Иля Резник на голям концерт в Кремълския дворец, а на 12 октомври излезе на сцената в културния и конгресен център "Сент Пиер" в Брюксел.
Явно 2014 г. певицата отдава почест към изкуството, на което посвети живота си, затова ще пее на театрални сцени. Лили загатна това още с първия си концерт за годината на 13 февруари на сцената на Националната опера и балет.

Само седмица преди да оповести националното си турне, безспорната номер 1 в българската поп музика заяви датата и на тазгодишния си концерт в НДК - 6 ноември.
"Предстоящото ми национално турне за мен е голяма отговорност, а признавам - и вълнение. Оценявам високо възможността да направим над 10 концерта с музикантите ми Ачо, Оги, Орли, Еко и Росен без никакъв компромис като организация и продукция", заяви Лили Иванова. Тя благодари и за подкрепата към българската музика на веригата магазини "Лидл", която финансово ще помогне за реализация на турнето.

Лили не скри, че на китариста и цигулар Ангел Дюлгеров възлага основната отговорност по репертоара. Именно музикантът работи по новите аранжименти на подбраните песни.
Ако плановете на певицата се осъществят, това ще бъде една от най-ангажираните години, тъй като през февруари пя в Народния театър, чакат я концерти в 10 града, а като венец през ноември излиза в зала 1 на НДК. Извън статистиката остават още десетки нейни камерни изяви на частни партита.

Билетите за концерта на певицата в НДК през ноември, както и за тези от националното турне отсега са в продажба в интернет мрежата, бензиностанциите OMV и др.

More from View Sofia

More Music