Следва

Мока шейк за супер старт на седмицата

Тялото: Козметична шоколатерия - 5 невероятни коктейла за красива кожа

Шоколадът е не само невероятно вкусно лакомство, тъмният шоколад е полезен за фигурата, поради удивителните свойства на какаото, което е в основата му...

Life преди 10 години

Шоколадът е не само невероятно вкусно лакомство, тъмният шоколад е полезен за фигурата, поради удивителните свойства на какаото, което е в основата му. Кофеинът, влизащ в неговия състав, придава козметичните свойства на какаото. Той стимулира кръвообращението, предотвратява появата на отоци, активизира разпадането на мазнините и прави кожата по-еластична. В допълнение кофеинът е едно от най-ефективните средства в борбата с целулита и наднорменото тегло.

Какаовите зърна съдържат биологично активни вещества, а именно: витамин PP, A, B1, B2, E, F; микроелементи: натрий, калий, желязо, магнезий, калций; протеини; фитостероли. Освен кофеина, в състава на шоколада влизат такива полезни за кожата вещества, като теофилин и теобромин, които активизират биохимичните процеси в кожата, осигурявайки лифтинг ефект. В момента, шоколадът е широко използван в козметиката при процедури като шоколадови обтривания, шоколадови вани, шоколадови маски и т.н...

Някои от тях можем успешно да си направим в домашни условия.

Шоколадова маска за лице

За целта се разтопява на водна баня 50 грама тъмен шоколад със съдържание на какао най-малко 50 %. Към разтопения шоколад се добавя чаена лъжичка зехтин и сместа се охлажда до стайна температура. Нанасяме върху почистена кожа, избягвайки областта около устата и очите. Маската с шоколад може да се прилага не само на лицето, но също така и на шията и деколтето. След 15 минути сваляме маската с топла вода.



Шоколадова вана

Най-ефективният начин да си направим шоколадова вана е в джакузи. Ако това не е възможно - напълно подходяща за целта е и стандартната вана. За тази процедура е важно да създадем комфортна атмосфера като осигурим мека приглушена светлина и релаксираща музика.

Преди да се насладим на шоколадовата вана, първото правило е да си вземем душ. Ако ни предстои за първи път да осъществим тази процедура, след душа е добре да направим пилинг на цялото тяло. За тази цел е много подходяща морската сол, смесена със зехтин.

Продължителността на шоколадовата вана е не повече от 20 минути. След процедурата тялото се изплаква с топъл душ и се нанася овлажняващ или подхранващ крем. Като приключим е препоръчително да се загърнем с топъл халат и да се отпуснем за около тридесет минути. Шоколадовите вани се правят най-малко два часа след хранене.

Шоколадово-млечна вана

100 грама какао на прах, смесено с една супена лъжица канела и 100 г мляко на прах. Към тази смес се добавя 1 супена лъжица топла вода и се разтопява на водна баня. Към полученото средство се добавят няколко супени лъжици растително масло и се изсипва във ваната.

Шоколадово-млечната вана има омекотяващ ефект върху кожата. Млечната киселина, която се съдържа в млякото на прах е с великолепен овлажняващ ефект. В резултат кожата става мека и кадифена. Тя също е класическа рецепта за романтична вана.

 

Газирана шоколадова вана

В шоколадово-млечната вана се добавя 1 супена лъжица лимонена киселина и 100 г сода за хляб. Във водата се образуват множество мехурчета, вследствие на което водата просто "оживява". Един от вариантите за такава вана е използването на шоколадови бомбички за вана. Газираната шоколадова вана има тонизиращ ефект.

Антистресова шоколадова вана

150-200 грама какао на прах се смесва с 1 литър гореща вода, след което се разбърква, докато се разтвори. Полученото средство се изсипва във ваната.

Противопоказания

Шоколадовите вани са противопоказни за хора, страдащи от сърдечни заболявания, доброкачествени и злокачествени тумори, инфекциозни заболявания, психични разстройства, заболявания на кръвта и за тези, които са алергични към шоколад. Шоколадови вани не трябва да се правят по време на бременност и в критичните дни.

Бъдете красиви!
 

More from View Sofia

More Life

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 21 часа

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.