Следва

Бански принт и секси енергизиращ оранжев модел в модния двубой тази сряда сутрин

Джамбатиста Вали в уникално риалити: "Аз съм мечтател, а не двигател на търговията duty free"

В лондонския музей Виктория и Албърт се състоя уникално по рода си модно събитие с...

All fashion преди 10 години

В лондонския музей Виктория и Албърт се състоя уникално по рода си модно събитие с живо участие, а именно: public talk с участието на Джамбатиста Вали, като изборът на град и място за дискусията далеч не бяха случайни.

Именно в британската столица години назад Вали учи в колежа Сен Мартин, а съвсем неотдавна музеят V&A показа рокля на италианеца в състава на изложбата си The Glamour of Italian Fashion, където творението на
талантливия дизайнер съседстваше с дреха под авторството на неговия учител и вдъхновител, Роберто Капучи.

Public talk се проведе преди демонстрацията на видео с фрагменти от различни шоута на дизайнера, умело примесени с откъси от класики на италианското кино. Така Вали нагледно демонстрира откъде черпи вдъхновение.

"Рим и филмите, снимани в този град, продължават да ме даряват с идеи по цял ден, — споделя Вали. — Преди всичко, филмите на майстори като Фелини и Антониони и ролите на великата Анна Маняни. Самият аз подхождам към работата си като режисьор. Когато готвя колекции и ревюта, си представям, че снимам и монтирам материал, а жените - модели и клиентки — стават моите актриси. Убеден съм, че заслугата за успеха на всеки тоалет следва да се поделя наполовина между дизайнера и жената, която поднася роклята".



Public talk беше воден от модния критик Джанлука Лонго, автор на британския Harper's Bazaar. Зададени бяха много въпроси: за философията на Вали, за неговия подход към работата и най-много за цветния мотив - вечното и традиционно присъствие във всички колекции на Джамбатиста.

"Това е моят почерк. При Шанел беше минимализмът и черния цвят, при Сен Лоран — смокинга, при мен - цветята. Да, понякога са много. Но аз съм човек на излишъка: ако пуша, то е по кутия на вечер, ако пия - по сто питиета на седмица, ако правя цветя, то всички рокли плуват в тях. Затова пък какви детайли има там! Имам тоалети, при които всяко цветенце е беше изпълнено от пера, а никой дори и не обърна внимание..."

"Никога не казвам колко време отнема да са направи една haute couture рокля. На моите клиентки това не им е интересно, ако обяснявам, тя ще започне да се прозява и ще си излезе. Всъщност аз продавам мечта, настроение. Жената иска да получи желаната вещ, да се премени и да излезе сред хората. Да се наслади на момента на блясък и щастие. Уви, аз не правя колекции за работа в офиса".



"Сексът и градът" показа булимична свита от обожателки на модата. Това бяха момичета, осезаемо повърхностни и изкуствени, непрестанно на диета, маниакално следящи тенденциите. Аз не работя за тях. Моята жена иска да си купи рокля, която не е еднодневка. Тя трябва да може да я извади от гардероба си след няколко години и с удоволствие да я облече отново".

Дизайнерът отговаря и на очаквания въпрос от публиката относно причините, накарали го да почне да прави колекции haute couture. "Реших да възродя културата на висшата мода, защото исках да продължа традициите на моята професия, граничеща с изкуството. Да, два пъти в годината аз правя колекции, от които да носиш екземпляр е привилегия. От друга страна, ние сме длъжни да продължаваме да мечтаем. В pret-a-porter има прекалено много реалност. В основата на моята философия винаги остава роклята, а после към нея в допълнение могат да се създават аксесоари, козметика и парфюми. Не трябва да се превръщаме в примитивни двигатели на продажбата на стоки от типа duty free".

Накрая дизайнерът и неговите клиенти, сред които цели семейства, се смесват, за да получат копия от неотдавна публикуваната книга на дизайнера. На въпрос как така цели поколения го харесват, Вали отговаря: "Това е съвсем обичайно за мен, обличам бабите, майките и техните дъщери. Това е най-ярката илюстрация на теорията ми за това, че модата и красотата са неподвластни на възрастта и времето".

More from View Sofia

More All fashion