Следва

Вяра Атова с нов провокативен клип

"Април е толкова страшен, че започнах да преподавам уроци по него" - Астрологът на звездите Сюзън Милър откровена пред Observer

Сюзън Милър има важна новина за всички ни: „Месец април през тази година е така страшен, че започнах да...

Други преди 9 години

"Април е един от най-романтичните месеци в годината, но хороскопът предупреждава, че в отношенията няма да бъде спокоен. Април не носи на света облекчение. По-скоро обратното, през този месец някои глобални процеси може да се обострят. Има много голяма вероятност в някои региони на земното кълбо противоречията да преминат в локални стълкновения.", съобщихме по-рано в астрологичната прогноза на ViewSofia за този месец и думите на може би най-прочутия астролог в света, съветвала големи личности и холивудски знаменитости, я потвърждват.

Наистина ли април е толкова страшен и защо четем в един великолепен портрет на астроложката Сюзън Милър в Observer. За живота и принципите на човека, роден за тази професия, за сбъднатите "предсказания" и грешните тълкувания, за спокойния нрав на тази изключиителна жена разказва журналистът Аарон Хиклин, имал удоволствието да интервюира госпожа Милър още през януари.

Взимаме го назаем, за да му се насладите и вие:

Сюзън Милър има важна новина за всички ни: „Месец април през тази година е така страшен, че започнах да преподавам уроци по него”, споделя тя, и проследява с пръст невъзможно сложните планетарни схеми върху екрана на компютъра си. „Вижте, имаме перфектен квадрат на 15 април! Юпитер сформира квадрат на 12 април, имаме Уран и Плутон на 13-ти, както и Марс на 16-ти! Но това далеч не е всичко. Нещата ще се влошат още повече. Вижте само композицията на 29-ти април... Стоковата борса...”, „... ще се срути?”, питам аз, „Не!”, отвръща тя, „Може би дори нещо по-лошо, не сме ставали свидетели на нищо такова от Американската революция насам”.

Първото нещо, което прави впечатление у топ астролога на знаменитостите Сюзън Милър, е колко спокойно невъзмутим остава гласът й, когато съобщава новини от такъв тревожен характер. „Нека започнем отначало”, казва тя благо. „Родена съм с толкова ужасен родилен дефект, че докторите си мислеха, че се преструвам. Казваха, че съм много умна в измислянето на начини да не ходя на училище в продължение на осем седмици”.

Историята й, както на повечето астролози, е дълга и мъчителна: през по-голямата част от детството си Милър е прикована на легло и изпитва ужасни болки. Трудно можем да си представим как някой може да открие положителна страна на тези обстоятелства, но тя го прави: „Нали знаете как хората казват, че искат да се махнат веднъж завинаги от болницата и да започнат да живеят наново? Истината е, че ние живеем непрекъснато и всяко преживяване се превръща в част от личността ни и ни прави такива, каквито сме”.

Милър е бъбрива, топла и изключително непретенциозна личност. А според многобройните й фенове е и невероятно прецизна в предсказанията си. Доказателството: по време на миналия октомври, когато в Американското правителство се сблъскаха с бюджетни проблеми, Милър предупреждава за труден периоден през този месец. Прогнозата й за зодията на Обама, Лъв, звучи по следния начин: „Октомври определено няма да бъде лесен месец в нито едно отношение. Новолунието може да предизвика проблеми в преговорите и сключването на договори. Не бързайте да приключвате започнатото, закъсненията ще бъдат във Ваша полза”. В крайна сметка решение по бюджетния въпрос бива взето по-късно и в полза на Обама.

Милър, дъщеря на собственик на магазин за хранителни стоки, е научила астрологията буквално върху коляното на майка си, която е била в ролята на нейна учителка в продължение на доста време. След като й се наложило да сложи шина на крака едва на 14 години, й се приискало да може да види в бъдещето, за да разбере дали някога ще може да носи обувки на ток. Първоначално започва да предсказва за приятели, роднини и близки. „Разбрах коя съм благодарение на астрологията”, казва тя, „Всичките ми приятели искаха да знаят кои са, накъде отиват, такива неща. Аз никога не съм имала такъв проблем”.


Милър с дъщеря си и близките й приятели Джери Хол и дъщеря й Джорджия Мей Джагър

С днешна дата милиони хора се допитват до Милър кои са и какво да правят -около 6.5 милиона всеки месец онлайн, като цифрите растат бързо. „Преди 100% от клиентите ми бяха от САЩ, но сега числата варират между 42 и 47%”, споделя тя, „Хората в Бразилия и Турция обожават астрологията и интернет”. А дали въпросите, които й задават, зависят от културата или професионалното положение? „Не, колкото повече опознавам хората, си давам сметка, че и директорите, и работниците, си задават едни и същи въпроси: Жена ми ще се върне ли при мен? Ще можем ли да имаме деца? Стабилна ли ще бъде работата ми?”.

В нейния роден град в ролята на директора и работника са моден дизайнер и редактор в списание, където могат да бъдат открити месечните прогнози на Милър, както и безплатно в нейния сайт www.astrologyzone.com. Работата на Милър за InStyle и Elle е като отражение на несигурната природа на модната индустрия. „Тази репутация до голяма степен се дължи на факта, че повечето хора в индустрията говорим твърде много”, казва Майки Бордман, директор на Ню Йоркското издание Paper, който само трябва да спомене приятелството си с Милър и броят на читателите рязко се повишава. „Изведнъж започват да ме заливат с е-майли с покани за вечеря, за да могат да се запознаят с нея и ги разбирам много добре”, казва той.

„Тя вече е част от света на модата”, казва най-голямата дъщеря на Сюзън, Криси Милър, консултатитен директор на брандове като Warby Parker, която често се оказва предшествана от славата на майка си: „Има хора, които плачат, когато разберат, че съм й дъщеря”, споделя тя и разказва за подобен случай. Случайно се среща с Глен О’Брайън, един от стилните мъже на GQ, чиито моден и арт усет са познати още от работата му с Анди Уорхол за списание Interview. „Той обожава майка ми и ме помоли да й благодаря от негово име”. О’Брайън допълва, че светът на модата и изкуството винаги са изпитвали силен афинитет към астрологията: „Креативните умове обикновено имат атеистична природа. И това е единственият начин да поговорим за Венера, Меркурий и Юпитер”.

След като разбира коя е майката на Криси, дизайнерката Синтия Роули, реагира по подобен начин: „Щях да получа удар, толкова бях развълнувана!”, казва тя и допълва, „Фен съм й от толкова много време насам”. Роули казва, че двете предсказания-за предложението на съпруга й и раждането на първото им дете, са заслуга на Милър. „Не знам много за астрологията, но на всяко първо число с нетърпение очаквам прогнозите на Сюзън Милър. Голям фен съм й и винаги откривам синхрон, както когато спазвам съветите й, така й когато не го правя”, казва Роули.

Бордман се запознава със Сюзън в Twitter и двамата бързо си пасват. „Очакваш някой астролог да се появи на среща с рошава коса, ретро облекло, кристална топка и много котки, а действително тя е много спретната, шик и красива”, споделя той. Може би именно на добрия си вкус Сюзън дължи многобройните покани за отварянето на магазини, където често се случва да изпусне по някой астрологичен бисер от сорта на „Аксесоарите ще са супер хит през втората половина на годината, защото Юпитер ще е в Близнаци”, или „С Уран в знака на Овена най-после ще се сбогуваме с лъскавите принтове”.

Милър е доста чувствителна на тема критика и признава, че професията й невинаги бива показвана в най-добрата й светлина и добавя, че хората често не си дават сметка, че хороскопите са като двупосочна улица: „Мога да видя кога в определена цикличност ще се открият възможности, но това не означава да нагласим часовника си и да чакваме да ни позвънят на вратата. Трябва да вложим собствените си енергия и желание, за да се сдобием с резултат”, добавя тя.

А дали някога е грешала в предсказанията си? Милър се усмихва и през тих смях споделя, че е станало през 2000г., когато 7 планети са били подредени на една линия. Това я накарало да помисли, че със сигурност ще настъпи природен катаклизъм. „Имаше седем планети в знака Телец, който е земен знак, а Уран образуваше квадрат с Водолей, при което се запитах: „Какво ли ще се случи?” Мислех, че ще има земетресение, но грешах много. Уран, лошото момче сред планетите, се оказа виновникът - в същия ден се появи вирусът Love Bug, който обиколи света и съсипа доста компютри”.


Херцогът и Херцогинята на Кеймбридж с наследника на кралската корона Принц Джордж на посещение в Нова Зеландия, 2014

И докато все още разсъждавам върху последните й думи, тя плавно сменя темата с думите: „Трябва да ти кажа нещо много интересно за кралското семейство. Принц Джордж е роден на границата на зодия Лъв, или по-точно на 29 градуса и 59 минути, но въпреки това все още се намира в знака на Рака. Доволна съм, че е Рак, тъй като баща му, Уилям, е същата зодия, а майка му е Козирог. Това е добра комбинация. Вода и земя заедно създават цветя. Нейната Луна е разположена в знака на Рака. Баща й, дядото на Принца, също е Рак. Чичо Хари е Дева. Пипа е родена в същата седмица като Хари. Дева. Отново земя и вода, което е перфектно. Прабаба му, Кралица Елизабет Втора, е Телец, а дядо Чарлс е Скорпион. Пак земя и вода! Това бебе толкова добре се вписва в цялостната семейна картина, че чак не е за вярване!”.

Именно любовта на Сюзън към детайла и дълбочината са причината хората да се връщат при нея: „Нейните прогнози са като „Война и Мир” на хороскопите”, казва Беви Смит, водеща на американско тв предаване, която споделя, че всеки месец очаква на нокти предсказанията на Милър. И действително нейните хороскопи варират средно на 48,000 думи, нещо рядко срещано в света на съвременната астрология.

Тя си спомня как през 1995г. за първи път пише хороскоп за онлайн изданието Pathfinder. „Те ми казаха, че искат нещо кратко за жените всеки ден. А аз им казах, че трябва да е дълго и да засяга както жените, така и мъжете. Попитаха ме колко дълго искам да бъде, а когато казах около 17,000 думи, казаха: „Няма ли да се измориш?”, отговорих им: „Не! Не, не и не! Аз не се изморявам”.

Милър твърди, че работи по около 20 часа на ден и цитира майка си, която някога й казала: „Когато пораснеш и започнеш да работиш, ето какво трябва да знаеш - или работи, или се махай” (майката на Милър е починала на 93-годишна възраст). Може би именно поради това Сюзън демонстрита впечатляващ бизнес нюх.

Едно от нещата, спомогнали на Милър за славата й като астролог, е умението й да печели благоразположението на хора, които не се боят да вземат решения. Тя има безусловна подкрепа отстрана на Apple, на които всеки месец изпраща специална прогноза, запечатана в кадифена червена кутия, вдъхновена от Снежанка, любима героиня от детството й.


Младият Стив Джобс

Въпреки че трудно можем да си представим как Стив Джобс е отварял всеки месец с нетърпение кадифената кутийка на бюрото си, именно този селф-маркетинг ход от страна на Милър й отваря вратите към света на Apple: „Дадоха ми данни с рождените дни на компанията и на Стив, нали знаете, онази магична дата 24 Февруари 1955г, когато точно по същото време е бил роден и Бил Гейтс. Тъкмо тогава Юпитер се свързва с Уран и образува вълшебното число на изобретението 55”, обяснява тя с широко отворени очи.

След края на интервюто Сюзън ме моли учтиво да се обадя на майка ми, за да потвърди часа ми на раждане. И макар че рядко й се случва да прави частни прогнози по този начин, ми споделя интересна информация: „Най-слабата част в тялото ти са глезените, така че ако караш скейтборд или практикуваш друга подобна активност, трябва да внимаваш много. Друго слабо място е главата и най-вече зъбите, тъй като Сатурн се намира в знака на Овен в хороскопа ти. Това може да предизвика силни главоболия или болки в зъбите”.

Въпреки че Милър ми каза някой много хубави неща за бъдещето ми, не й вярвах напълно, докато не започна да ме измъчва хронична болка в зъбите. След като се върнах от кабинета на зъболекаря и сравних записките си от разговора с нея, реших да изтегля приложението й. Може би е било просто съвпадение, но кой знае? Аз реших, че е по-добре да бъда на страната на Сюзън.

More from View Sofia

More Други