Следва

Звезден Instagram на седмицата: Великден и знаменитостите

Анди Годшалк, човекът зад Reach Visuals, за професията на VJ и някои други ефектни неща

Всеки уважаващ себе си party animal би се съгласил, че на едно наистина добро парти няма как да се мине без VJ...

Други преди 10 години

Всеки уважаващ себе си party animal би се съгласил, че на едно наистина добро парти няма как да се мине без VJ. Леко абстрактната личност, която почти никой не вижда, но въздейства понякога почти толкова, колкото и самият DJ на хората също стои зад пулт и е забъркана със сетове, сепмпли, смесване и скречове, но разликата е там, че не се грижи за звука, а за визията на случващото се на сцената и около нея.

Ефектната комбинация между музика и визия, която от години светът посреща с бурни овации, напоследък е доста актуална и у нас, а довечера ще можем да се насладим на истинска визуална експлозия подготвена специално за SOLAR EASTER: TRINITY от едни от най-добрите в бранша, a именно от REACH VISUALS.

Вече 15 години REACH VISUALS доказват, че са лидери в моушън графиката и визуалните изображения, съпътстващи най-мащабните партита за електронна музика. Освен видеопроекти, 2D и 3D компютърна анимация, визуални ефекти и различен набор от нови технологии, те интегрират и контрастиращи видеоматериали от разнообразни източници, за да създадат едно цялостно усещане и завършеност в концепцията на всеки един проект, в който участват.

Креативният потенциал на REACH VISUALS ще бъде разгърнат и в трите отделни зали на фестивала SOLAR EASTER, като за всяка една от тях ще бъде подготвен индивидуален и тематичен сценарий в зависимост от стила и артистите. Нямаме търпение да видим какво са ни подготвили, а до тогава се наслаждаваме на приятния следобеден разговор с един от основателите на студиото Анди Годшалк.

V.S. Добре дошъл в България, Анди! Разкажи ни как стартира кариерата ти на VJ?
А: Беше през далечната 1998-ма, когато всичко започна първо като хоби. Експериментирах със снимане и едитване на видеа, докато по същото време ходех на хаус и техно партита, като Awakenings в Амстердам например, където VJ-инга вече съществуваше. Започнах да следя работата на един от VJ-ите Micha Klein и не след дълго реших, че и аз искам да правя същото. И така, докато работех на пълен работен ден като държавен служител в Холандия, през свободното си време експериментирах, правейки семпли на изображения.



V.S. Разкажи ни малко повече за REACH VISUALS...
А: Както вече казах, започнах да се занимавам с VJ-инга като втора работа. Започнах под името REACH VISUALS (въздействие, досег с визуализации), защото исках хората да достигнат до моите визуализации и да докоснат моите изображения с ръцете си. По онова време нямаше мощни лаптопи, VJ софтуер и миксери специално създадени за целта, както днес. Притежавах само огромен аналогов видео миксер Panasonic MX50 и пусках семплите си на видео плеъри работещи с VHS 10 мини касети. На всяка касета записвах по един семпъл от по 10 минути, а всяко едно шоу правех с 8 или 10 мини VHS касети. След това по време на партитата миксирвах всички видео касети с аналоговия видеомиксер въз основа на beat ритъма от плочите на DJ-ите, които пускаха музиката.

V.S. Леле, звучи страшно сложно...
A: И беше. Затова през 2003 напуснах работата си като държавен служител и започнах да работя като аниматор, режисьор and VJ (visual jockey). През 90-те се вдъхновявах от 3D анимациите на X-MIX сериите на Studio 1K7 и филмовите фантастики като Стар Уорс. В днешно време се вдъхновявам от прекрасните места, на които ходя за моите шоута. Също така и от красивите и забавни моменти с всички хора, които срещам по време на пътуванията си.

V.S. Какво научи от 1998-ма до сега?
А: Научих, че всичко работи най-добре, когато операторът на светлина, лазерният оператор и визуалният артист работят в хармония. Например, това значи, че трябва да има съвпадение в цветовете на светлината, лазерите и видеото, което се излъчва на LED екраните.

V.S. Какво оборудване използвате?
A: За своите лайф шоута Reach Visuals използва минимум 2 Macbook Pro лаптопа, HD видеомиксери, preview монитор и MIDI controller.



V.S. Колко от вниманието на хората, според теб, трябва да е насочено към това, което се случва на видео стените?
А: Reach Visuals харесва хората, които присъстват на събитието, за да се наслаждават на цялостната обстановка. А цялостната обстановка е съвкупност от много неща - от музиката на бандата или DJ-a, oт светлините, които се контролират от светлинния оператор и от лайв видео-микса на визуалния артист. В този ред на мисли, хората не трябва да са изцяло фокусирани върху екраните.

V.S. Какво предпочитате да миксирате на екраните - реалистични кадри или пък компютърна анимация?
А: В периода между 1998 - 2002 Reach Visuals използваше собствени кадри, записани предварително, тъй като по онова време липсваха бързи компютри и добър визуален софтуер, за да миксираме успешно, каквото и да е друго. С днешна дата обаче, предпочитаме да работим с компютърни анимации.

V.S. От къде си набавяте материали?
А: С годините сме изградили наша собствена база от 2D и 3D анимации. 

V.S. Има ли някоя технология от бъдещето, с която лично ти искаш да работиш?
А: Да. Искам да работя с холограмна визуална техника.

V.S. Как мислиш, работата на VJ-я или на DJ-я е по-лесна?
A: Понякога на хората им изглежда, че това което DJ-ите и VJ-ите правят е лесно, но и в двата случая не е така, защото на човек му трябва много време, за да упражнява уменията, познанията и таланта си. Но, ако говорим за времето, в което VJ-ят трябва да подготви определено лайф шоу, то със сигурност е много повече, отколкото това, което е необходимо на DJ-я.

V.S. А как се определяш - като артист или като човек, който забавлява хората?
А: Хората зад Reach Visuals са както артисти, така и хора, който забавляват публиката. Комплексно е.

V.S. Кой е най-паметният парти момент на Reach Visuals?
A: Моята най-незабравима вечер беше първият път, когато Reach Visuals станаха част от партито на Cocoon Ibiza в Amnesia със Sven Väth през 2008-ма година. Това беше наистина магически момент за мен!



V.S. Какво мислиш за българската клубна сцена?
A: Партитата тук са страхотни, хората са заредени с много енергия и показват страшно много емоция. Прекарах си незабравимо последният път, когато бях тук. Това беше през ноември на партито на Sven Vath, който представи шоуто си в София.

V.S. Надяваме се и тази вечер да изпиташ същите емоции! Успех!
A: Благодаря ви много!


Това са само част от нещата, които ще са необходими на Reach Visuals за тази вечер. Останалите са добро настроение и много емоционална публика.


SOLAR EASTER: TRINITY събира ADAM BEYER, JOSEPH CAPRIATI, CHRIS LIEBING, GARY BECK, AMBIVALENT, MAGDA, TROY PIERCE, ADAM PORT на едно място, за да подпалят заедно тонколоните на Inter Expo Center тази вечер. Ще можете да се насладите и на креативния потенциал на REACH VISUALS, така че бъдете точни!



ВИЖ ОЩЕ >>>

Петте парчета, които нямаме търпение да чуем на SOLAR EASTER: TRINITY
 

More from View Sofia

More Други