Следва

Сълзи и силни емоции от журито и участниците в поредния епизод на Dancing Stars

СПОДЕЛИ СОФИЯ като място за съвременно изкуство

София ще посрещне световни имена в областта на съвременното изкуство...

Events преди 9 години

Американските куратори Катлийн Гончароф и Шерил Хартъп заедно с българина Стефан Стоянов, куратор и собственик на една от най-успешните галерии за съвременно изкуство в Ню Йорк, ще участват в дискусията „На война за повече изкуство“ - нови практики за управление и популяризиране на галерии и проекти в областта на съвременното изкуство. Събитието е предвидено за 24 април от 14.00 часа в „Червената къща”. Организатор е фондация „Съвременно изкуство”, с подкрепата на фондация „Америка за България“, посолство на САЩ в България, Център за култура и дебат „Червената къща“ и Асоциация за развитие на София.



На 24-ти април, от 10.00 часа, в Софийската минерална баня кураторите ще разгледат едно от ключовите места за излагане на изкуство в София, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова. Катлийн Гончароф и Шерил Хартъп ще коментират идеи за възможностите за трансформация на индустриални и изоставени софийски сгради в зони за култура.

Дискусията е част от проекта за представяне на известни автори на американското съвременно изкуство в България. Придружаващи събития са: Изложба на Шанън Плъм с официално откриване на 23 април 2014г. в галерия „Академия“, НХА и прожекция на нейния пълнометражен арт филм „Towheads“ („Блондини“) в НАТФИЗ. Модератор на дискусията е Весела Ножарова. Ще се засегне темата доколко нашето общество е отворено към различни образци на съвременно изкуство, българско и световно. Катлийн Гончароф ще разкрие идеи за разширяване на публиката и популяризиране на съвременно изкуство, а Шерил Хартъп ще говори за новите кураторски практики и тенденции. Десислава Монева, галерист и директор на фондация „Съвременно изкуство“, ще представи съвременното изкуство като инвестиция и възможностите пред колекционерите днес.

Дискусията „На война за повече изкуство” и посещението на известните куратори са в пряка връзка с кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 г., като засягат важна за града цел – развиването на работеща и устойчива платформа за съвременно изкуство. Споделянето на опит, добри практики и нови тенденции от участниците в събитието е част от усилията на Столична община и Асоциацията за развитие на София за трансформиране на софийски пространства в зони за култура.

Разговорът ще е на английски език, с превод, входът ще е свободен.

Следете информацията за културните събития, свързани с кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019, на http://www.sofia2019.bg/

 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.