Следва

Лупитa Нионго е нaй-крaсивaтa женa нa светa, но ние знaехме товa...

МАЙКИТЕ: Стилът на Добри Георгиева, майката на блогъра Ивайло Серафимов

Всички модно заинтересовани...

All fashion преди 9 години

Всички модно заинтересовани хора у нас познават Добри Георгиева. Но не с името й, а с определението, дадено й от собствения й син, блогърът и дизайнер на своя фешън марка Ивайло Серафимов. My Stylish Mum е не само категория в личния му блог ONE2TENBLOG, но и признание, което тази великолепно изглеждаща 57-годишна жена получава заради добрия си вкус и усещането за стил. Разбира се, не без помощта и непрестанната подкрепа на Иво, както го наричаме по приятелски, който й вдъхва увереността да бъде себе си.

Добри Георгиева е и майката, с която ViewSofia стартира новата си поредица от срещи с най-вдъхновяващите жени от по-зрялото поколение, които са предали най-важните уроци по стил на своите деца, известни с отличителния си моден усет.

Екипът на ViewSofia има и единствени удоволствието да гостува на Добри и да проследи модната история на тази прекрасна жена, майка на двама синове, с кариера в икономиката.

Елате с нас да надникнем зад вратите на нейния гардероб и да научим някои тайни около това да изглеждаме добре, независимо от възрастта, възможностите и времето, в което живеем:

V. S. Най-ранният ти спомен за нещо модерно?
Д. Г.
Черни джинси и бял потник, дълга права кестенява коса, разделена на път и обувки на дървени платформи. Височка и слаба. Това съм аз в спомените си от моите младежки години. Спомням си ярко и един бял гащеризон от Финландия години по-късно, тогава повлиян от Bee Gees, който ми стоеше прекрасно и актуално за времената. Носила съм го с години след това. Дрехите, повлияни от Запада, бяха рядкост по социалистическите времена, особено дънките, които бяха непосилни да ги откриеш на пазара. А и ние живеехме в един сравнително затворен свят, където чуждопоклонничеството не беше силно припознато. Тогава имахме наши, родни идоли, налагани изкуствено от режима.

V. S. Топ 3 магазина за мода до 1989 година?
Д. Г.
Повече са. Тексим, модна къща Валентина, модна къща Рила, Кореком, Арда Русе. Интересното беше, че повечето фабрики шиеха за чужбина и единственият начин да си пазаруваш от тях беше или от фирмения им магазин, който беше базиран във фабриката в съответния град, до който трябва да пътуваш, или от шофьорите, които превозваха стоката и тайно пласираха ограничени бройки. Определено пазарувах повече, когато имах шанса да пътувам в чужбина, защото беше по-лесно, а изборът - по-голям. Кореком например беше единственото място, в което се предлагаха маркови парфюми. Там се пазаруваше с долари, а те нямаше откъде да се закупят, освен на черно, което беше доста рядка практика. Другият вариант беше да се разчита на приятели, които са се завърнали от зад граница. И въпреки всичко беше трудно, защото правеха внезапни проверки на произхода на валута и доказателства за покупката й.

V. S. А след тази дата?
Д. Г.
Сега рядко пазарувам, защото съм се доверила изцяло на сина ми (блогърът и дизайнер Ивайло Серафимов - бел. Ред.). Вярвам на неговия усет, като с времето напълно ме спечели, той просто си заработи това доверие. Още повече, вдъхна ми увереността, която с годините честно бях позагубила. Иначе, в шансовете, когато пътувам до Лондон. Признавам, че този град е столица на пазаруването. Там буквално има всичко и изкушенията са зад всеки ъгъл. Тази Коледа ми го доказа за пореден път.

V. S. Пазиш ли много стари неща?
Д. Г.
До един момент ги пазех, предимно свързани със спомени от майка ми, но когато семейството започна да нараства откъм членове и преместванията от имот в имот зачестиха, просто се предадох.

V. S. Имаш ли сантимент към някоя дреха от миналите години?
Д. Г. По скоро не! Разбрала съм, че дрехите или тяхната стойност не са ми скъпи, а хората и емоциите, преживени с тях. Сега от време на време правя преразглеждане, подарявайки дрехите си на приятелки.



V. S. Колко меродавно може да е мнението на един моден съдник? Интересува ли те мнението на околните относно външния ти вид или единствено важната си ти?
Д. Г.
Чуждото мнение не ме вълнува. Не се обличам за останалите, нито се опитвам да подразня или накарам някого да ми завижда, още по-малко да претендирам с дрехите си. Тези емоции са ми чужди. Обличам се единствено и само за себе си, като знак на респект към мен самата като личност. Разбрала съм, че първо трябва да се уважавам аз, за да ме уважават и останалите, защото добрият външен вид прави впечатление, говори за нас самите още преди да сме споменали и дума.


Любимото яке - рокерско на флорални мотиви

V. S. Любимата дреха в гардероба ти?
Д. Г.
При мен го има синдромът, че последната покупка е и най-любимата. Затова първо изскачат рокерското яке на флорални мотиви.


Любимата комбинация

V. S. Как изглежда идеалният тоалет?
Д. Г.
В моя случай това е флорален костюм, ансамбъл от блуза и вталената пола на цветя. Фаворит ми е странно пъстрата еластична рокля на шотландско каре. Тя създава илюзорната представа за талия, а моята фигура тип банан има нужда от това.


Любимата рокля е в шотландско каре и двете перфектни чанти, винтидж открития на Ивайло

V. S. 
Любимата чанта?
Д. Г. Не една, а две винтидж онлайн находки на сина ми за скромни суми, спечелени с късмет. Едната е класическа черна десетгодишна FURLA, другата - голяма и семпла Kurt Geiger с лек змийски принт, идеална за деня.


Обувките United Nude 

V. S. Перфектните обувки?
Д. Г. Без съмнение това са два чифта на United Nude. Съотношението удобство, качество и визуален ефект е перфектно. С тази марка една жена трудно би сгрешила.

V. S. Имаме едно предизвикателство към теб! Ние ще кажем повод, а ти ще ни покажеш какво би облякла за случая:

Работа



Парти



Опера



Лежернo в града



Строг вечерен повод



V. S. Повече за сметка на качеството или по-малко за сметка на лукса? Твоят принцип...
Д. Г.
Този въпрос е труден. Качествената дреха е неподвластна на белезите на времето, но за съжаление не и на динамиката, с която се променя ежедневието ни. Може и да е била актуална преди 5 години, но рядко ще бъде и днес. Дрехите с по-ниско качество водят до задоволяване на мигновени желания в краткосрочен план. Там разочарованието идва почти веднага след първата употреба. Затова пазарувам рядко и само за качествени неща, които наистина са ми харесали. Предпочитам да се разделя като с добър приятел, отколкото като с флирт за една вечер. Разликата е в усещането накрая.

V. S. Топ 3 на тенденциите на новия сезон?
Д. Г.
Сигурно ще прозвучи шокиращо, но аз изобщо не се вълнувам толкова силно от мода. За мен една дреха да е красива, независимо от марката, и стои още по-красиво на тялото е напълно достатъчно. Оттам нататък тенденциите просто личностно ми идват в повече. Модата ме вълнува чисто визуално-егоистично, но не дотолкова, че да ми е приоритет или цел в живота. Единствената марка, която следвам отблизо е YVAILO поради съвсем лични причини и няма как, когато дизайнерът й ми е син.

V. S. Най-ценното, което трябва да помни една жена относно гардероба, модата, външния си вид?
Д. Г.
Правилата, които аз лично спазвам, са съвсем прости. Да познава фигурата си добре като форма, за да знае какъв силует дрехи й отиват най-много. Да осъзнава годините си и да се възползва по най-хубавия начин от тях, защото всяка житейска декада носи своята харизма и натрупан опит. Да не подценява силата на хубавите нокти и добрата, поддържана прическа, защото те могат да направят и чудеса, и обратното. Да пазарува рядко и само неща, които наистина не й дават спокойствие. И да бъде себе си, защото всеки един от нас е личност.



V. S. Елегантността е...
Д. Г.
Елегантността е подходящото облекло, съчетано правилно в комбинация, съобразено със съответния повод или начин на живот.

V. S. Mодерността...
Д. Г. Модерността е преходна и вечна. Хем овехтява бързо, хем върви непрекъснато напред.

V. S. Красотата...
Д. Г. Красотата е вътрешното излъчване на човека, неговата позитивна аура и чаровна усмивка. Красивият човек е одухотвореният човек.

V. S. Как оставаш във форма с годините?
Д. Г.
За моите 57 години съм преминала през големи физически промени. Две тежки бременности и силни житейски проблеми са водели непрекъснато до напълнявания, диети, отслабвания, йо-йо ефекти. В един момент просто казах СТОП и тайно се заклех, че взимам тялото си обратно в ръце. Оттогава спазвам съвсем прости правила – внимавам с храненията, движа се активно през седмицата и спортувам 4 часа през уикенда. Когато кача леко, минавам на разтоварващ режим. Поддържаното тяло е по-голяма награда и от най-хубавата дреха.

V. S. Kак, при кого, през колко време променяш прическата си и доколко рискуваш?
Д. Г.
Косата си доверявам на Деси от PHIBA и Жоро Петков. Страхувам се от промени, като всяка жена, но в някои моменти поддавам под натиска на сина ми Ивайло. Той е бил причината през годините да съм била и червенокоса, и кестенява, и с три цвята кичури, и почти бяла, на каре или до раменете. На него дължа и русата си къса коса от повече от година, за която признавам, му трябваха доста усилия да ме убеди за тази драстична промяна.

V. S. Гримът при теб е...
Д. Г. Гримът в моя случай винаги е лек – спирала и червило с дневен крем за лице. Рядко и предимно по поводи слагам фон дьо тен и тъмен очен молив.

V. S. На какво ухаеш?
Д. Г.
Парфюмите в момента са CHLOE, Paco Rabanne и Givenchy, като първият ми е абсолютен фаворит, защото всеки път ми навява асоциации за една усмихната, уверена жена с лека, грациозна походка и ведра, слънчева душа.
 

More All fashion