Следва

Брит чаровникът Кит Харингтън на корицата на списание Rolling Stone

Вижте другото лице на Русия - новата, модерната, младата!

Шестметрови латексови кули, аквааеробичен пърформанс...на сухо, огромни макети на...

Events преди 10 години

Съвременното изкуство на Русия пристига в България.

Шестметрови латексови кули, аквааеробичен пърформанс...на сухо, огромни макети на куклата Чебурашка, Джон Ленън в графика, гигантска картина на българо-руските отношения през погледа на новото поколение, номиниран с Оскар руски късометражен филм, илюстратори и фотографи от руските Playboy и Rolling Stone, 12-часов видео маратон и музика на открито, литературни четения в парк....и много други ви очакват във фестивалните дни.

Дома Арт Фест 2014 цели да излезе от традиционните, сантиментални и закостенели представи за руската култура и ще покаже съвременното руско изкуство, получило признание по света. Руските автори, които са представени на фестивала, са млади артисти, добили популярност в Париж, Лондон, Брюксел и т.н.

Художествени произведения на поканените гости са излагани в музеи, галерии и биеналета в Москва, Стокхолм, Берлин, Виена, Будапеща, Хонг Конг, Токио, Сидни и др. По време на фестивала те ще покажат новата, дръзка, изненадваща Русия – такава, каквато малко хора в България и Европа я познават.

Между 29-ти май и 8-ми юни в София ще се проведе второто издание на фестивала за съвременно изкуство Дома Арт Фест. Художници, илюстратори, скулптори, фотографи, дизайнери, артисти от различни жанрове на визуалното и сценично изкуство – мултимедия, пластика, видео-арт, перформативни изпълнения, музика и видео, литература, кино и много други жанрове ще представят лицето на съвременното руско изкуство, такова каквото то се представя по световни арт-форуми и биеналета, а сега и у нас.

„Радваме се, че имаме възможност за втора поредна година да представим съвременното изкуство на дадена държава по непознат и невиждан досега начин у нас. Основна цел на нашата фондация е да откриваме изкуството на държави, които мислим, че познаваме, но се оказва, че не е така. Тази година обръщаме внимание на една, според мнозина, добре позната държава - Русия. Но доколко я познавате – оставяме на вас да прецените.“, казват основателите на фондация Дома арт, инициатор и организатор на фестивала.

Съпътстваща програма от лекционен тип, дискусии и работилници, водени от гостуващите артисти, ще бъдат предложени на публиката. А специална програма за деца ще покани и най-малките за арт-занимания.



Дома Арт Фест 2014 се провежда с подкрепата на Министерство на културата, Столична община – събитие в подкрепа на кандидатурата на София и ЮЗР за Европейска столица на културата, Руски културно-информационен център, Форум „България – Русия“, Овергаз инк. АД, Българско школо, Парк хотел Москва, VIVACOM, Руски Стандарт, Киа Моторс България и Еурокар и с медийната подкрепа на БНР и БНТ.

Фестивалът ще се проведе в залите на VIVACOM Art Hall, Руски културно-информационен център, Галерия Мария Луиза 16, Еврейски културен дом, Парк хотел Москва, както и на различни локации на открито.

Входът за повечето събития от фестивала е свободен, следете програмата и новостите около него тук:

















More from View Sofia

България подкрепя Украйна - голямото мирно шествие ще е в четвъртък, 24.03.2022

All About Life преди 2 години

Подкрепяме апела на организаторите, който публикуваме дословно, като самите ние обезателно ще се включим, призоваваме и вас! Приятели, време е и България да излезе на голямо шествие в подкрепа на суверенна Украйна! Само на няколкостотин километра от нас един народ се бие за своята свобода и за бъдещето на Европа с цената на огромни невинни жертви и разрушения. Този народ успя да изненада целия свят с достойнството, смелостта и издръжливостта си.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?