Следва

Любов на четири крака

Момичетата под Изгряващото слънце – I част

Япония – страна на традиции, самураи и уникална култура, размесена до неузнаваемост с последната дума на абсолютно всичко...

All About Life преди 15 години

Япония – страна на традиции, самураи и уникална култура, размесена до неузнаваемост с последната дума на абсолютно всичко от космически технологии до правила за поведение.

Японците боготворят и всички онези неща, които карат човек да се чувства един и уникален в пренаселения свят (а тези, стъпили в Токио или Осака, отлично разбират какво значи „пренаселен”). Става дума за модните аксесоари/прически/облекла/обувки/чанти/бижута/каквото-се-сетите-още, които намират гигантски пазар в Япония и то до степен, в която всяка световна модна марка има повече представителни магазини от ресторантите на MacDonald’s (които, учудващо за мнозина, имат култов статус сред младите японци като място за прекарване на време).

Япония винаги е била богата страна и още от времето на шогуните дамите от по-благородното общество имат сложна и скъпа система за демонстриране на класа и стил – всички знаем за копринените кимона, струващи повече от творенията на италианските ателиета за луксозни автомобили, нали?

В модерната епоха този начин за утвърждаване на собствената изключителност стига галактически измерения. Традиционно скромните японски момичета се нахвърлят жадно върху тенденции, марки и стилове, сами ги създават и доразвиват и всичко това с най-разнообразни резултати – от пленяваща сърцето и най-вече погледа гледка до нещо, което не бихме искали да срещнем сами на тъмна улица. Хора и вкусове – всякакви.

В оформящата се поредица върху стила и достойствата на японските млади дами ще се спрем последователно на няколкото главни „разновидности” с техните специфични „качества”. И така...





„Гяру” (Gyaru) – японското произношение на “gal” (girl). Това е момичето, което полага големи и скъпи грижи за тялото и облеклото си. Гяру е обикновено с руса или златиста грива, поддържана с помощта на спрей за коса и часове в салона в най-необичайни форми, доста силен изкуствен тен, леко агресивен грим, облечена в най-качествени дрехи и материи, но относително най-„нормално” и „неутрално” изглеждаща сред феерията от стилове, считани за красиви от младите японки.

От раменете и лактите висят разнообразни дамски чанти, чадъри и аксесоари в крещящо ярки и несъответстващи цветове. За момичетата над 23 години правилата са малко по-строги и има по-елегантен подбор на цветовете, което символизира повече зрелост.





Гяру е денонощно отдадена на стила си и сред оборудването в дамската й чанта неизменно има няколко вида четки за коса, спрей и дори малка маша наред с арсенала от гримове, лакове и други рожби на индустрията за красота. Впрочем, ценителите на женската хубост могат сами да преценят дали гяру са по вкуса им от долните снимки на токийски момичета, взети на случаен принцип из улиците на японската столица.

В следващите статии от поредицата ще се спрем на други, още по-екзотични „видове” японски дами.

Сайоонара и до нови срещи!

More from View Sofia

More All About Life