Следва

Яна Маринова е готова за фитнес инструктор

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 28 април - 4 май

Бандата ще представи с голям концерт с приятели новия си репертоар, с който тръгва на пролетно национално и лятно европейско турне...

Events преди 9 години

Оратница са първата българска група на EXIT 2014

Кога: 30 апил, 21:30 часа
Къде: MIXTAPE 5

Виж още за събитието тук>>



Греди Асса с Изложба в СГХГ

Кога: 29 април - 25 май, откриване 29 април, 18:00 часа
Къде: Софийска градска художествена галерия

Греди Асса показва четиридесет и девет голямоформатни платна, правени между 2010 и 2014 година. Шейсетгодишен юбилей, но само ретроспекция на чувствата. Между тях има портрети, в които героите ловко се изплъзват от възможността за анализ, а се усеща аромат, тонове от някаква мелодия - също; рисунки, в които той жонглира с опорните точки на човешката фигура, но повечето са картини, бликнали от видения, спомени за преживени мигове, асоциации към места или събития. Те узаконяват мимолетното, това което непрекъснато се изплъзва, сънища в просъница, от които остава; като че ли копнежът към непрекъснато изплъзващото се нещо, чувството…, овкусено с ирония, смесена с детинска вяра в чудото, което аха, да се случи. Затова и пустинята като възможност за всякакъв мираж, непрекъснато променяща се сцена на въображаемото, заредена с възможността за преображение, е избрана за муза и средство.

„Пустинята — едно скрито дихание, едно място с безброй опасности, но и с безмерна естетика, захранваща ме като художник, като откривател на неочаквана красота… Тя тръгва от пясъчните навявания, избутва и малкото голи скали, напомня лунната повърхност, близка и разнолика. Ивиците й, като конвулсии на душата, са със стаено чувство за безтегловност. Събрала за компания безброй пясъчни дюни, сякаш полегнали нимфи — питам се дали съществувам? Усещам неземна тишина сред купища от пясък и това създава в мен чувство за неизвестност и безвъзвратност. Самота и дехидратация на въображението.
… Кара ме да се чувствам песъчинка, една от многото, но песъчинка, със свой вътрешен свят, свят изпълнен със свобода, надежда, вдъхновение… И дори да изпитвам понякога чувството, че не съществувам отвъд нея, съзирам надежда, че съм успял да осъществя това мислено пътуване през пустинята, че моментната ми меланхолия е напълно изчезнала, че може би температурната инверсия ме е накарала да се надявам, че и утре ще посрещна с изненада видяното…
Какво ми остава, да повървя…“

Греди Асса



Галирия Астри представя изложбата Астри - Уфици - Астри

Кога: 30 април - 12 май, вернисаж: 30 април, 18:00 часа
Къде: галерия "Астри"

Първият Велик Херцог на Тоскана Козимо I Медичи призовава архитекта и художника Джорджо Вазари, ученик на Микеланджело, да построи достолепна сграда. Там ще се помещават офисите (uffizi) на Флорентинската държавна администрация, а мястото е избрано така, че да е близо до двореца на Медичите Пити. Тогава Вазари прави и тайния коридор, преминаващ над река Арно през моста Понте Векио, който свързва Уфици с двореца Пити; същият този коридор след време ще се превърне в галерия, съхраняваща автопортретите на велики за всички времена художници.

Наследникът на Козимо I - Франческо I Медичи, през 1581 година преустройва най- горния етаж на Уфици в галерия и я отваря за посетители.
През идните векове колекциите ще стават все по-обширни и ще се обогатяват от почти всеки член на династията Медичи чак до изчезването им през 18 век.

През есента на 2013 година приключи реконструкцията на последния участък на Коридора Вазари, частично разрушен при атентат през 90-те години на 20-ти век. Колекцията на най-дългата в света галерия е обогатена с нови произведенията на велики художници, изобразяващи себе си.
От 1899 до 2013 - това е целият Двадесети век с всичките му художествени, технически, идейни провокации! Тук са лицата на Джон Сарджънт, Леон Бона, Марк Шагал, Микеланджело Пистолето, Бил Виола, Антони Тапиес, Хироши Сугимото, Виктор Вазарели, Йозеф Бойс, Роберт Раушенберг…

Тук са лицата и на седмина българи, наши съвременници: Емил Стойчев, Вежди Рашидов, Захари Каменов, Крум Дамянов, Любен Генов, Николай Янакиев и Светлин Русев.

"Организирането на настоящата изложба в галерия АСТРИ с участието на българските художници беше предизвикано от желанието ми да заговорим за един красив и достоен факт от днешния ден на България: произведения на наши български художници стоят в редицата на значимото световно културно наследство!
Експозицията в АСТРИ включва както оригинални картини и скулптури на седмината българи, така и документална част, съдържаща репродукции на автопортретите им, притежание на галерия УФИЦИ.

За щастие, още много са талантливите творци в страната ни и само нашата способност да ценим и осъзнаваме силата на сътвореното от тях е още един фактор за самочувствието ни на принадлежни към една достойна България".  Вихра Пешева



 HORTUS MEMORIAE - изложба скулптура, инсталации, обекти от Паоло Вивиан

Кога: 29 април- 31 май, вернисаж: 29 април, 18:30 часа
Къде: Галерия „Графит"

Изложба-ребус създава художникът Паоло Вивиан в VI издание на международния фестивал contempo 2014. Форумът (25.04 - 04.05.2014) събира във Варна, кандидат за културна столица на Европа през 2019 над 100 творци от България, Германия, Франция, САЩ, Мексико, Норвегия, Иран, Унгария, Великобритания, Португалия, Израел, Италия, Австрия, Белгия. 20 галерии и алтернативни пространства в града и повече от 30 събития превръщат Варна за десет дни в международен център на съвременното изкуство. Фестивалното участие на Паоло Вивиан с проекта "Hortus Memoriae " се организира с партньорството на Италианския културен институт - София. Куратор на проекта е Дора Дончева.

Художникът от Трентино представя в пространството на галерия „Графит” скулптури, обекти и инсталации , изследващи колективната памет- тема, която занимава артиста през последните години. Вивиан се заиграва с концепциите и увлича посетителите в лично пътешествие, като използва мнемонични техники на асоциативното мислене, познати ни от древните метафизични трактати и от съвременната херменевтика. В неговата градина на паметта битуват архитипи и модели на модерността ,част от живота на голямото европейско семейство. Той разкрива многообразието на формите на колективното съзнание в процесите на обединена Европа като поставя акцент върху човека и неговата способност за различаване и запомняне.

Пресконференция с участието на Паоло Вивиан и куратора Дора Дончева ще се проведе на 28 април от11:30 ч. в алерия „Графит”

Уъркшоп по съвременна скулптура на Паоло Вивиан - 30 април,14:00 – 17:00 ч. и 01 май, 14:00 – 17:00 ч.



През седмицата ще видим още

Кино:

"Камбанка и феята пират"
"Замръзналото кралство"
"Превъзходство"
"Престъпно предградие"

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.