Следва

Безсънни нощи - СТОП!

Сладко от смокини

Когато само баба знае как се прави любимото ти сладко, е доста трудно, дори и при голям ентусиазъм, да се получи точно като...

Food преди 15 години

Когато само баба знае как се прави любимото ти сладко, е доста трудно, дори и при голям ентусиазъм, да се получи точно като нейното. Вярвай на традициите и разчитай на рецепта, споделена или одобрена само от вещо лице.

За едно от най-вкусните традиционни български сладка – смокиновото – трябва да имаш ясната представа с какво точно се захващаш. Така че ако не искаш да разочароваш баба си, трябва да внимаваш във всяка една подробност.

Продукти:
30 бр. зрели смокини,
1 кг захар,
1 с.л. лимонена киселина.

Преди да започнеш всичко трябва да знаеш една особена тънкост. За да запазиш плода цял и след варене, трябва да потопиш вече обелените смокини във варова вода.

Магията се получава с 2 литра вода и малко гасена вар. Оставяш сместа да престои, докато се получи утайка на дъното и след това прецеждаш водата. Слагаш плодовете вътре да престоят за около 30 мин и после ги измиваш обилно с вода.

Докато всичко това се случва, си приготви захарния сироп в пропорции на 1 л вода - 1 кг захар. Когато е готов, сложи плодовете вътре и вари всичко заедно, до получаването на необходимата гъстота. Колкото по-бавно се стича по филията, толкова по-добре. Малко преди да махнеш от огъня, прибавяш и „лимонтозуто”.

След което избираш подходящите капачки и натискаш…

More from View Sofia

More Food